Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), Costel Caraş, a explicat că va fi semnat un protocol între asociaţiile crescătorilor de animale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Fondul de garantare a creditului rural şi bănci, prin care va fi stabilită o modalitate simplă de acordare a banilor către fermieri. "Am cerut să semnăm acest protocol pentru ca băncile să nu aibă niciun motiv să nu ne acorde banii. Chiar dacă nu am reuşit să obţinem subvenţiile în mod normal, ci doar prin intermediul băncilor, măcar am obţinut o modalitate mai simplă de acordare a banilor. E vorba doar de două documente pe care fermierii trebuie să le ducă la bancă şi sperăm că nu vor fi probleme", a explicat Caraş, adăugând că soluţia de compromis este mulţumitoare chiar dacă, în esenţă, fermierii vor primi doar 90% din subvenţie. De asemenea, el a precizat că fermierii vor primi câte 26 de lei pe cap de animal pentru ovine şi 334 de lei pe cap de animal pentru bovine, iar aceasta în contrextul în care avansul achitat deja de APIA este de 200 de lei pentru bovine şi 15 lei pentru ovine/caprine. Dacă fermierii vor primi şi această a doua tranşă prin intermediul unor credite bancare, ei vor fi încasat circa 90% din cuantumul valorii sprijinului financiar acordat sectorului zootehnic, adică 534 lei/cap bovină din 571 lei cuveniţi şi 41 lei/cap ovine/caprine din 44 lei stabiliţi de Executiv.
De menţionat este că, la momentul de faţă, sunt trei bănci care au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale: CEC, BRD şi BCR, în timp ce Raiffeisen şi Banc Post sunt încă în faza de discuţii.
Conducerea Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, anunţa miercuri, 4 noiembrie, că aproximativ 3.000 de fermieri sunt pregătiţi să picheteze sediile Ministerului Agriculturii, Ministerului de Finanţe, al Guvernului, inclusiv sediie prefecturilor, precum şi Palatul Cotroceni.