Mergi la conţinutul principal
Studiu InfoCons: Ştii ce consumă copilul tău la micul dejun?

Crenvurştii, adevărate bombe calorice şi nutriţionale

• specialiştii au descoperit că acest aliment conţine până la 12 E-uri, peste 55% din doza zilnică de sare, şi o grămadă de grăsimi saturate! • “Crenvurştii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriţionist, atât din cauza conservanţilor conţinuţi, cât şi a cantităţii mari de grăsimi saturate conţinute”, se arată în studiul efectuat de InfoCons şi care a vizat mai multe produse ce se găsesc pe piaţa românească

 

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons - a dat recent publicităţii rezultatele unui studiu propriu cu privire la conţinutul de E-uri, sare, grăsimi, compuşi cu potenţial alergen, calorii, fibre şi proteine ce se regăsesc în produsele tip crenvurşti de pasăre ce pot fi cumpărate în magazinele din ţară şi care, de altfel, sunt pe lista preferinţelor părinţilor atunci când fac cumpărături pentru micul dejun al propriilor copii. Potrivit realizatorului cercetării, în cadrul studiului au fost analizate 16 de produse, care au ca producător sau distribuitor firmele “Carrefour România”, “Cristim 2 Prodcom”, “Kaufland România”, “Macromex”, “Meda Prod '98”, “METRO Cash&Carry România”, “Caroli Foods Group”, “FOX Com Serv”, “Salbac”, “Aldis”, “ELIT”, “Goodies Meat Production” şi “România Hypermarche”.

Principalele concluzii ale studiului:

- 37.5% dintre produse au menţionat pe etichetă doar ţara în care au fost fabricate, respectiv Polonia şi România;

- în ceea ce priveşte numărul de E-uri, a reieşit faptul că acesta variază între 5 şi 12 E-uri;

- toate produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia sau gluten, muştar, ţelină, susan, lupin;

- toate produsele au menţionat pe etichetă valorile nutriţionale, valoare energetică fiind cuprinsă între 169 – 287 kcal/100g;

- produsele conţin între 14 şi 26 g/100g grăsimi, iar unul dintre produsele studiate conţine doar grăsimi saturate;

- aportul proteic pentru produsele studiate variază între 10 şi 15 g/100g şi are origine atât animală cât şi vegetală (proteine din lapte, din zer, soia, porc, ou, pui);

- în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5 g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conţinut de sare acoperă peste 55% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conţinut de sare, 32%;

- în ceea ce priveşte conţinutul de fibre, acesta este menţionat pe etichetă doar în cazul a trei produse, dintre care în cazul unuia este menţiontă valoarea 0.

“Crenvurştii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranţi şi conservanţi. Consumate în exces, ele favorizează îngrăşarea şi duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc. În primul rând, pentru creşterea termenului de valabilitate al produsului şi pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurştii conţin conservanţi. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanţi sau sare. Produsele analizate au conservanţi adăugaţi (nitriţi sau nitraţi). Aceştia pot fi transformaţi în organism în compuşi care sunt asociaţi cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurşti conţin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriţii să se transforme în compuşi cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanţe chimice”, se precizează în studiul amintit. În ce priveşte conservarea prin afumare, realizatorii atrag atenţia asupra riscurilor presupuse de acest proces: “Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată şi cancerul colorectal. Aşadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanţe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanţe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puţine substanţe nocive. Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu”.

Un alt aspect asupra căruia se mai atrage atenţia în materialul amintit vizează conţinutul de sare şi grăsimi: “în afară de procesul de conservare, crenvurştii nu sunt o alegere bună întrucât conţin şi foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurştilor conţin piept de pui în proporţii variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân. Tot sub aspectul informaţiilor nutriţionale, constatăm că aceşti crenvurşti conţin proteine puţine per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conţin 100 g de piept de pui. Şi acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală. Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurşti, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Aşa că atenţie la cantitatea de produse procesate pe care o consumaţi. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima”.

Una peste alta, concluzia generală a studiului este că, deşi sunt pe placul copiilor dar şi al adulţilor, “crenvurştii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriţionist, atât din cauza conservanţilor conţinuţi, cât şi a cantităţii mari de grăsimi saturate conţinute, care face ca un singur crenvurst să ajungă şi la 140 Calorii”.

InfoCons, aşa cum aminteam mai devreme, este o asociaţie pentru protecţia consumatorilor - unica organizaţie din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizaţie de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piaţa romanească, cât şi pe cea europeană şi este derulat de InfoCons, pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie facută în cunoştinţă de cauză.

Rezultatele complete ale studiului pot fi găsite AICI.

Mai trebuie precizat că pentru persoanele interesate, pe pagina web a InfoCons poate fi găsită şi o aplicaţie cu ajutorul căreia, odată descărcată gratuit pe telefoanele mobile, poate fi scanat codul de bare, oferind astfel acces la informaţii detaliate despre produsul respectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro