Deocamdata, nu sint foarte multe banci care sa ofere credite in valuta. Printre acestea se numara BRD (banca ce nu a intrerupt, practic, deloc, creditarea in valuta), Volksbank (a scazut dobinzile atit la creditele in lei, cit si la cele in euro), Raiffeisen Bank (ofera credite pe termen lung), Unicredit, BCR (acorda toate tipurile de credite in valuta), ING Bank (pentru persoanele fizice se ofera doar credite ipotecare si imobiliare in valuta).
De la bancile mentionate poti obtine toate tipurile de credite in valuta existente in prezent pe piata bancara: credite auto, imobiliare si ipotecare, de nevoi personale (de consum).
Totusi, inainte sa te decizi asupra unui imprumut, este bine sa consulti cit mai multi consilieri de la bancile amintite, pentru a afla cit costa in total creditul respectiv. Este necesar sa ceri informatii despre toate comisioanele si taxele din contractul de creditare, precum si despre dobinda anuala efectiva (DAE).
In prezent, bancile ofera diverse tipuri de credite in valuta, cu dobinzi anuale diferite de la un imprumut la altul si de la o banca la alta. Astfel, la creditele pentru bunuri de consum dobinzile sint de 123-15% pe an, pentru nevoi personale - 11-16% pe an, iar pentru cele imobiliare/ipotecare - 7-13% pe an.
Reamintim ca, in toamna, BNR a impus reguli stricte bancilor comerciale, cu scopul de a restringe creditarea in valuta.
BNR a decis atunci ca bancile nu vor mai putea acorda credite in valuta decit persoanelor fizice sau juridice acoperite natural la risc valutar, daca suma totala a creditelor in valuta, acordata anterior acestei date, a depasit plafonul de 300% fata de fondurile proprii - in cazul institutiilor de credit persoane juridice romane, sau fata de fondurile proprii - in cazul institutiilor de credit straine determinate pentru luna anterioara celei pentru care se face raportarea. Potrivit Normelor privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite valutare, o persoana juridica sau fizica este acoperita in mod natural la risc valutar daca aceasta genereaza fluxuri nete de numerar in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit, compuse din principal si dobinda.
Pentru a continua acordarea de imprumuturi in valuta, bancile fie si-
au majorat capitalul social, fie au constituit provizioane.