Mergi la conţinutul principal

Credincioșii din Gropeni au o biserică nouă

duminică, 20 noiembrie 2022, la ceas de vecernie pentru Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, credincioșii Parohiei Gropeni au participat la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la noua biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” • toți copiii prezenți la slujba de la Gropeni au primit iconițe și daruri din partea ierarhului Dunării de Jos

 

Slujbă de binecuvântare pentru slujirea într-un nou lăcaș în comuna Gropeni, a cărui piatră de temelie a fost pusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în februarie 2005.

„În după-amiaza zilei de duminică, 20 noiembrie 2022, la ceas de vecernie pentru Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, credincioșii Parohiei Gropeni au participat la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la noua biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența ctitorilor, a autorităților locale și a numeroși credincioși, între care copii și tineri atât din Gropeni, cât și din localitățile învecinate”, precizează pr. Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit noii biserici antimisul sfințit și a binecuvântat cu aghiasmă icoanele și pereții lăcașului de cult. După momentul binecuvântării cu aghiasmă, ierarhul Dunării de Jos le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre edificarea unui locaș de închinare, evidențiind, totodată, bucuria acestei comunități de credincioși harnici și gospodari, care și-au dorit mult să aibă încă o biserică în comuna lor.

Potrivit pr. Rareș Bucur, toți copiii prezenți la slujba de la Gropeni au primit iconițe și daruri din partea ierarhului Dunării de Jos. La final, arhipăstorul Dunării de Jos a vizitat casa-muzeu amenajată de preotul paroh într-un spațiu din apropierea lăcașului de cult. Muzeul cuprinde obiecte vechi tradiționale și vestminte populare vechi, deosebit de valoroase, adunate de la câțiva credincioși din comuna Gropeni.

Potrivit sursei citate, prima atestare documentară a unei biserici în localitatea Gropeni este din anul 1864, aceasta având hramul „Sfântul Nicolae”. Construcția în formă de corabie a fost realizată între anii 1860-1863, iar primul slujitor menționat în acte a fost preotul Toma Balaban.

„La data de 1 februarie 2004, a fost înființată Parohia Gropeni II, avându-l ca slujitor pe preotul Dragoș Constantin Negoiță. Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost așezată de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, la data de 17 februarie 2005. Lucrările de construcție la noul lăcaș de cult s-au desfășurat în perioada 14 aprilie 2005 - 23 iulie 2018, iar de la 1 martie 2019 au început lucrările de pictură în tehnica fresco”, a mai precizat pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro