• miile de ruşi lipoveni din Pisc şi din tot judeţul Brăila au sărbătorit, ieri, Naşterea Domnului • slujba de la Catedrala “Naşterea Maicii Domnului”, din Pisc, a fost oficiată de însuşi Î.P.S. Leonte, Mitropolitul credincioşilor de rit vechi de pretutindeni • îmbrăcaţi de sărbătoare, credincioşii de rit vechi au mers la biserică şi au stat apoi la masa de Crăciun • copiii lipovenilor au mers cu colindul, pe care-l cântă în faţa icoanelor moştenite de la străbuni • “la masa sfântă de Crăciun participă toţi membrii familiei”, ne-a sps părintele Alexandru Costilov
Cei 3.000 de ruşi lipoveni din Brăila au sărbătorit, ieri, Naşterea Domnului Iisus Hristos, respectând, astfel, cu stricteţe, tradiţiile moştenite din străbuni. An de an, în ziua de 7 ianuarie, când ceilalţi ortodocşi sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din cartierul Pisc - a doua mare comunitate din ţară, după Tulcea - şi din tot judeţul Brăila prăznuiesc Crăciunul, mergând la biserică, îmbrăcaţi în vestminte de sărbătoare, create cu propriile mâini.
Lipovenii se numără printre puţinii creştini care păstrează neatinse tradiţiile moştenite de secole. Ei au sosit dis-de-dimineaţă la biserică (în Brăila sunt trei lăcaşuri de cult aparţinând Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi), în sfânta zi a Crăciunului, ca să asculte cu evlavie slujba religioasă. Părintele Alexandru Costilov, slujitor la Catedrala “Naşterea Maicii Domnului”, de pe strada Matei Basarab (cartier Pisc), ne-a mărturisit că, anul acesta, slujba religioasă a fost oficiată de însuşi Î.P.S. Leonte, Mitropolitul ortodocşilor de rit vechi din România şi din toată lumea, împreună cu un sobor de preoţi.
“După slujbă, credincioşii noştri merg la casele lor ca să participe la masa de Crăciun. La noi, postesc şi copiii, iar masa de Crăciun este una deosebită. La ea participă toţi membrii familiei, cu bunici şi străbunici. Tradiţia aceasta am moştenit-o din moşi-strămoşi. În timp ce stăm la masă, ne urăm de bine, iar după aceea copiii merg cu colindul. Trei zile încheiate se merge cu colindul pe care-l ştiu toţi membrii comunităţii. Colindul sfânt de Crăciun este singurul şi se cântă în faţa icoanei la care se află, neapărat, o candelă aprinsă. Toţi ştim acest colind şi gazdele îl cântă împreună cu colindătorii”, ne-a spus părintele Costilov.
Ieri dimineaţă, Catedrala “Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Pisc (“Patria lipovenilor”), era plină de credincioşi îmbrăcaţi în straie de sărbătoare. Potrivit canoanelor bisericeşti, a doua zi de Crăciun se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului, iar credincioşii de rit vechi participă la slujba Sfântului Mare Mucenic Ştefan. După postul aspru, pe care-l ţine toată lumea, mesele lipovenilor sunt pline de bunătăţi în ziua sfântă de Crăciun. Cândva persecutaţi pentru credinţa lor, credincioşii de rit vechi respectă vechiul Calendar Iulian, care este decalat faţă de cel actual, Gregorian, pe care-l ştim cu toţii, cu 13 zile. Ruşii lipoveni au venit în părţile Brăilei de circa trei sute de ani - cei mai mulţi la începutul sec. XIX - unde au întemeiat satul Piscul. Ei respectă întocmai tradiţiile moştenite de la străbuni; bărbaţii poartă bărbi, iar femeile batic şi ţin cu sfinţenie sărbătorile şi posturile statornicite peste an. În casele şi în bisericile credincioşilor de rit vechi, icoanele pictate pe lemn şi cărţile sfinte, îngălbenite de vreme, sunt moştenite de la străbuni şi transmise din generaţie în generaţie.
Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi de la Brăila este centrul spiritual al credincioşilor de rit vechi de pretutindeni. La Brăila sunt hirotoniţi, de către I.P.S. Mitropolit Leonte, preoţi şi episcopi pentru bisericile de rit vechi din toată lumea, ruşi lipoveni existând la ora actuală inclusiv în Australia.