• în primele opt luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 2.438 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.290 în mediul urban și 1.148 în mediul rural • la nivelul județului Brăila, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 1,47%, față de primele opt luni ale anului 2023, de la 815 la 827 de fapte • în cele opt luni din 2024, polițiștii au emis 89 de ordine de protecție provizorii
Aproape 2.500 de cazuri de violență domestică, înregistrate la Brăila, în primele opt luni ale acestui an. S-au emis aproape 90 de ordine de protecție provizorii.
În situația prezentată de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila se arată că în primele 8 luni ale acestui an polițiștii au intervenit la 2.438 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.290 în mediul urban și 1.148 în mediul rural. La nivelul județului Brăila, în perioada menționată, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 1,47%, față de perioada similară a anului trecut, de la 815 la 827 de fapte. Polițiștii brăileni au emis 89 de ordine de protecție provizorii, 47 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. ”Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 574 la 581 de fapte) și nerespectarea masurilor dispuse prin ordinelor de protecție sau ordin de protectie provizoriu(de la 49 la 68 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au « lovirea sau alte violențe» – 70 % (581 de fapte) și «amenințarea» – 12% (102 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 80% din total”, a transmis inspector principal Elena Ostache, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
După locul comiterii faptelor cu violență, arată polițiștii, 405 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 422 în mediul rural, 787 la domiciliu și 40 în spațiul public.
În primele opt luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (de la 817 la 835) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (de la 828 la 835).
În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 142 de ordine de protecție, 47 fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise (89), 83 au fost confirmate de unitățile de parchet (93%). ”Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu, au fost sesizate 68 de infracțiuni, dintre care 50 în mediul urban și 18 în mediul în rural. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia”, a mai arătata sursa citată.
După cum v-am mai informat, începând din data de 1 octombrie 2024, județul Brăila a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică alături de alte 17 județe. Sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.
Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată. Agresorii vor putea astfel să fie supravegheați, iar persoanele vătămate protejate.