Creștere a cazurilor de gripă. Stare de alertă epidemiologică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Creștere a cazurilor de gripă. Stare de alertă epidemiologică

• în ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila – Secția Boli Infecțioase (corp C) au fost peste 250 de cazuri confirmate de gripă, pneumonie și infecții ale căilor respiratorii • Ministerul Sănătății a instituit Starea de alertă epidemiologică determinată de gripă   

 

În urma creșterii semnificative a numărului de cazuri de gripă și alte infecții respiratorii, Ministerul Sănătății a instituit Starea de alertă epidemiologică prin Instrucțiunea nr. AR 1452 din 30.01.2025, publicată în Monitorul Oficial. În acest context, autoritățile impun o serie de măsuri esențiale pentru limitarea răspândirii virusului atât în rândul populației, cât și la locurile de muncă.


Context epidemiologic și date actuale

Conform datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila – Secția Boli Infecțioase (corp C), de la începutul anului 2025 și până în prezent au fost înregistrate 277 de cazuri confirmate de infecții respiratorii, dintre care 108 cazuri de pneumonie, 77 cazuri de gripă, și 92 infecții ale căilor respiratorii superioare.

Aceste cifre reflectă o creștere a numărului de îmbolnăviri, ceea ce a determinat autoritățile să ia măsuri urgente pentru prevenirea unei epidemii extinse.


Măsuri generale pentru populație

În vederea reducerii riscului de transmitere a virusului gripal, cetățenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe următoarele măsuri: acces la îngrijiri medicale și izolarea pacienților, astfel la primele simptome respiratorii (febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare) pacienții trebuie să contacteze medicul de familie pentru recomandări și tratament. Persoanele simptomatice sunt sfătuite să evite deplasările neesențiale și să rămână izolate la domiciliu, pentru a preveni răspândirea virusului. Se recomandă evitarea supraaglomerării unităților de primiri urgențe (UPU/CPU), consultul medical fiind prioritizat prin medicul de familie.

Se recomandă respectarea măsurilor de igienă personală și protecție individuală. Purtarea măștii de protecție în spațiile publice este esențială pentru persoanele simptomatice, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool, respectarea etichetei tusei și strănutului: utilizarea batistelor de unică folosință și evitarea contactului direct cu alte persoane.

Măsuri pentru reducerea expunerii la virus: evitarea spațiilor aglomerate și a contactului cu persoane bolnave, aerisirea frecventă a spațiilor închise, mai ales în locuințe, birouri și mijloace de transport în comun, vaccinarea antigripală este în continuare recomandată, mai ales pentru persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, respiratorii, diabet, imunodepresii) și femeile însărcinate.


Măsuri pentru angajatori și instituții publice

Pentru protejarea angajaților și menținerea unui mediu de lucru sigur, toate instituțiile publice și private trebuie să adopte măsuri stricte de prevenție, cum ar fi: organizarea activității la locul de muncă prin evitarea supraaglomerării în birouri și spații comune,          aerisirea periodică a încăperilor și dezinfectarea suprafețelor utilizate frecvent, triaj epidemiologic și măsuri de izolare cu recomandarea izolării la domiciliu pentru angajații cu simptome specifice, evitând astfel răspândirea bolii în colectivități. Se recomandă vaccinarea personalului, în special a celor care lucrează în domenii esențiale sănătate, educație, transport public.


Măsuri speciale în unitățile de învățământ

Pentru protejarea elevilor și cadrelor didactice, Inspectoratul Școlar Județean Brăila a fost informat despre măsurile specifice pe care unitățile școlare trebuie să le implementeze, acestea fiind transmise în toate unitățile școlare. Măsurile care se impun în această situație sunt: monitorizarea stării de sănătate a elevilor și triaj epidemiologic  la intrarea în școli, dezinfectarea sălilor de clasă și aerisirea constantă a încăperilor, reducerea activităților care presupun un contact apropiat între elevi, îndrumarea părinților să nu trimită copiii bolnavi la școală.


Apel către populație: Responsabilitate și prevenție

Ministerul Sănătății face apel către populație să respecte aceste măsuri, subliniind că prevenția este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei și a complicațiilor sale.

Respectarea măsurilor sanitare și vaccinarea rămân principalele arme în lupta împotriva răspândirii virusului gripal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro