* 87 de persoane se aflau, vineri dimineață, internate în spital, iar cum numărul bolnavilor crește de la o zi la alta, autoritățile caută soluții pentru a extinde secțiile Covid * atât prefectul Cătălin Boboc, cât și managerul Spitalului Județean, dr. Delia Râșnoveanu, ne-au declarat că se ia în calcul inclusiv varianta închiderii Spitalului 3, corp ce a fost redeschis pentru pacienții cronici chiar acum câteva zile * cazuri de Covid-19 au fost depistate inclusiv în rândul unui angajat al Șantierului Naval și al unei fabrici de confecții din Brăila * prefectul Brăilei consideră că de vină pentru această statistică alarmantă sunt ”populiștii”, care nu fac altceva decât să influențeze populația să nu mai respecte regulile de protecție
Pandemia de coronavirus face tot mai multe victime în rândul brăilenilor, numărul de cazuri crescând alarmant de la o zi la alta. Din statistici se poate observa cum odată cu introducerea măsurilor de relaxare tot mai multe persoane s-au îmbolnăvit de Covid-19, iar autoritățile se așteaptă la și mai multe îmbolnăviri în perioada următoare, mai ales dacă luăm în calcul că cetățenii par să fi uitat de regulile de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2. La mall, la piață sau în mijloacele de transport în comun se poate observa cum mulți nu mai folosesc masca de protecție, iar lucrurile nu mai sunt respectate nici în ceea ce privește distanțarea socială. Potrivit raportării Prefecturii, ieri, Brăila număra 159 de cazuri de coronavirus, din care 6 persoane au decedat. Un număr de 87 de pacienți Covid-19 se aflau internați, vineri dimineață, în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila, unitatea fiind practic ”sufocată” de bolnavi de coronavirus. Conducerea spitalului ne-a declarat că situația este una gravă, încât ia în calcul să închidă din nou Spitalul 3 pentru a putea face față numărului tot mai mare de cazuri. Reamintim că, la începutul pandemiei, Spitalul 3 a fost închis și transformat în spital suport Covid-19, iar abia în urmă cu câteva zile și-a redeschis porțile pentru bolnavii cronici.
”Nu mai sunt 87 de persoane internate, am mai externat din ei azi dimineață (n.r. – vineri). Acum avem în jur de 70 de persoane internate. Situația e gravă, apar foarte multe cazuri noi. E posibil ca mâine să ne trezim cu 20 de noi pacienți. Căutăm soluții să vedem cum ne putem extinde și, la nevoie, ne întoarcem și golim corpul B. Inclusiv varianta asta o luăm în calcul pentru că nu știm cum evoluează situația. Foarte greu fac față și medicii. Din păcate, lumea nu mai ia în serios acest virus, nu se respectă regulile și în final se pune presiune pe spital. Faptul că nu se respectă regulile elementare de purtat mască și de igienă, din cauza asta am ajuns aici. Recomandarea noastră este să se poarte mască în spații închise și în grupuri pentru că de aici pleacă cele mai multe cazuri”, ne-a declarat dr. Delia Râșnoveanu.
Cazuri confirmate la Șantierul naval și o fabrică de confecții din Brăila
Virusul SARS-CoV-2 a apărut și în comunitățile mari de muncitori. Recent, potrivit unor surse, un angajat al Șantierului Naval a fost depistat pozitiv, lucru confirmat și de prefectul Cătălin Boboc. Tot recent s-a îmbolnăvit de Covid-19 și o angajată a unei fabrici de confecții din Brăila. Așa cum ne-au declarat sursele noastre, la confirmarea cazului, se pare că toate angajatele fabricii au fost trimise acasă pur și simplu, fără să li se facă niciun test.
Redactorii ”Obiectiv” au încercat să obțină un punct de vedere de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila despre modul în care s-au făcut anchetele epidemiologice în aceste cazuri, însă directorul acesteia, dr. Gabriel Ciochină, nu a răspuns la telefon. De altfel, în ultimul timp, șeful DSP Brăila nu mai răspunde apelurilor noastre.
Prefectul Brăila caută spații de cazare pentru bolnavii asimptomatici
Îngrijorat de numărul tot mai mare de cazuri Covid-19 este și prefectul Brăilei, Cătălin Boboc. Cum în Spitalul Județean abia se mai găsesc paturi pentru acești bolnavi, Boboc ne-a spus că se caută spații de cazare pentru bolnavii asimptomatici.
”Suntem la limită cu paturile pentru pacienții pozitivi Covid, pe care tot români fiind și ei, nu putem să îi trimitem pe străzi, nu putem să îi neglijăm, nu putem să îi cazăm în corturi și trebuie să găsim soluții. În același timp, trebuie să avem grijă și de ceilalți bolnavi. Și după ce s-au chinuit o lună jumate să deschidă corpul B, acum suntem la un pas, să știți, să îl închidem iar. Așa gravă este situația! Foarte gravă! Vin foarte multe cazuri în fiecare zi. Vom încerca să găsim măsuri, ideea e să găsim și personal medical să gestioneze situația asta. Am găsit câteva variante să primească celelalte spitale din oraș niște pacienți asimptomatici, doar să le asigure practic spații de cazare și supraveghere medicală. Ne gândim să luăm un spațiu pe care să îl dotăm noi repede cu paturi, chiar de campanie dacă e nevoie, și ISU, chiar și Armata, se vor implica și vom găsi o soluție”, ne-a declarat acesta.
Boboc: ”O grămadă de populiști vin și nu fac altceva decât să îndemne cetățenii la nerespectarea regulilor”
Trebuie precizat că pe 9 mai, când încă era stare de urgență în România, Brăila avea doar 22 cazuri de Covid-19, toate declarate vindecate, și niciun deces. Prefectul Cătălin Boboc ne declara la acel moment că măsurile administrative luate de autorități, colaborarea dintre instituții și respectarea măsurilor de prevenire de către populației au fost factorii pentru care județul nostru era ”curățat” de coronavirus. După trecerea la starea de alertă și relaxarea treptată a restricțiilor, cazurile s-au înmulțit de la o zi la alta. Au apărut și focarele de Covid-19, mai întâi în rândul a zeci de muncitori pakistanezi, apoi chiar la Spitalul Județean, când 2 medici, 5 asistenți și o infirmieră s-au infectat cu Covid-19. Așa s-a ajuns ca în prezent Brăila să numere aproape 160 de cazuri și 6 decese. De ce atât de multe cazuri într-un timp scurt? L-am întrebat tot pe prefect, care ne-a spus că, într-adevăr, se poate observa că oamenii nu mai poartă masca și nu mai țin cont de distanțarea socială, însă asta din cauza „populiștilor” care îi îndeamnă pe toate canalele de comunicare să nu mai respecte regulile.
”Oamenii sunt încordați după atâta timp pentru că o grămadă de populiști, de cele mai multe ori politicieni, vin și nu fac altceva decât să îndemne cetățenii la nerespectarea regulilor. Din acest motiv se întâmplă asta! Pentru că primele exemple de respectare a regulilor ar trebui să fie autoritățile. Și, din păcate, mulți dintre oamenii care dețin diferite funcții, aleg să fie populiști, zădărnicind în acest fel orice fel de efort al celor implicați să combată și să stăpânească acest fenomen. Și aici ajungem ca organele de ordine să fie, pe de o parte, cu atribuții și cu posibilități amputate atunci când vor să ia măsuri, așa ajungem să mutăm toată presiunea pe spitale, să încărcăm spitalele. În felul acesta, mai departe, suntem nevoiți din nou să luăm măsuri, să închidem anumite spitale, anumite secții pentru pacienții ceilalți care nu sunt pozitivi. Se creează un cerc de slăbiciuni și singuri, singuri, ne creăm probleme pentru că pur și simplu nu suntem în stare să păstrăm o distanță și să purtăm o amărâtă de mască. Despre asta e vorba”, ne-a spus, cu amărăciune, prefectul Brăilei.
Acesta ne-a mai declarat că a discutat cu primarul Marian Dragomir pentru ca spitalele din subordinea municipalității să primească pacienți Covid-19, însă managerul Spitalului de Psihiatrie nu ar fi fost de acord cu acest lucru.
”Înțeleg că domnul director de la Spitalul de Psihiatrie nu vrea să dea un sprijin. Că parcă sunt bolnavii lui Boboc sau ai nu știu cui! Sunt unii oameni… parcă nu fac parte din autoritățile din orașul ăsta. Și ca să fie foarte clar, nu mă refer la domnul primar aici. Dar cei care parcă sunt așa, în sens invers, să se gândească mai bine că ocupă niște funcții și trebuie să le ocupe cu scopul de a rezolva probleme, nu de a crea probleme și mai mari. Să fie responsabili!”, a mai adăugat Boboc.
În final, prefectul a făcut apel la cetățeni și la reprezentanții autorităților să se implice mai mult în gestionarea crizei de coronavirus.
”Încontinuu am făcut îndemnuri către populație să respecte regulile și am rugat și alte autorități să facă același lucru. Din păcate, sunt trei categorii de oameni: oameni care chiar luptă, oameni care sunt neutri, că sunt anumite subiecte sensibile și că nu vor să fie nepopulari, și sunt oameni care se ascund pe sub birouri. Dacă toată lumea s-ar implica un pic mai mult și ar da mesaje, semnale, și i-ar implica pe toții brăilenii… Că degeaba îi îndemnăm noi să respecte regulile dacă sunt alții care îi îndeamnă să n-o facă și care spun pe toate canalele că măsurile luate de Guvern sunt nepotrivite și sunt niște prostii. Nu sunt niște prostii! Atât timp cât s-au respectat regulile lucrurile au fost sub control. Astăzi, pentru că multe nu mai există, multe au fost amputate, lucrurile riscă să scape de sub control. Îi rog pe populiști să mai amâne puțin să fie populiști”, a conchis Boboc.
Cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” se alătură apelului făcut de prefectul Cătălin Boboc: Brăileni, fiți responsabili, altfel tot noi, cu toții, vom suferi! Gândiți-vă că deja se vorbește la nivelul Guvernului de măsuri de restricție, diferențiate pe zone! Vreți ca Brăila să o ia de la capăt cu restricțiile? Igiena mâinilor, distanțare socială și mască în spațiile închise, e atât de greu?