Crește tariful la apă/canal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Efectele liberalizării pieței energetice

Crește tariful la apă/canal

* atât consilierii județeni cât și cei municipali au aprobat, în cadrul ședințelor ordinare de luna trecută, acordarea de mandate speciale pentru președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac și pentru primarul Marian Dragomir, să voteze în AGA la ADI ”Dunărea” Strategia de Tarifare pentru alimentarea cu apă și canalizare în perioada 2021-2025 * după cum s-a explicat în discuțiile purtate de consilieri în ședințe, creșterea exagerată a prețurilor la energie a condus la îndatorarea CUP ”Dunărea”, care riscă să aibă probleme la derularea mega-proiectului investițional, realizat prin fonduri europene, de extindere a rețelei de apă-canal în tot județul * în acest context, autoritățile au ajuns la concluzia că este nevoie de o actualizare a tarifelor, conformă cu prețurile la energie și rata inflației, astfel încât Compania să poată merge mai departe cu proiectul * discuțiile pe acest subiect au inflamat spiritele, în special în CLM Brăila, unde s-a ajuns la acuzații dure pe tema liberalizării pieței energetice

 

Facturile tot mai umflate la energia electrică au ajuns să producă un efect de domino la nivelul unei alte categorii de servicii importante: alimentarea cu apă și canalizarea. Mai pe românește, cum pentru distribuția de apă este nevoie de curent electric și cum prețul la energie a crescut peste măsură, autoritățile au luat decizia de a majora tariful la apă și canalizare. Asta mai ales în condițiile în care operatorul, Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, a ridicat ”stegulețul roșu”, după ce a ajuns să înregistreze datorii foarte mari la curent și a avertizat că riscă să aibă probleme în punerea în operă a mega-proiectului pe fonduri europene privind extinderea rețelei de apă și canal în întreg județul.

Informația a fost făcută publică în contextul în care, în ședințele ordinare ale Consiliului Județean și Consiliului Local Municipal Brăila, de luna trecută, au fost aprobate două proiecte privind acordarea unui mandat special președintelui Francisk Iulian Chiriac și primarului Marian Dragomir de a vota în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Dunărea” Brăila, o nouă Strategie de Tarifare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare pentru perioada 2021-2025.

Practic, această strategie ce vizează aria delegată operatorului SC CUP ”Dunărea” Brăila, fusese actualizată printr-un act adițional relativ recent (în 2020, după care modificat din nou în februarie 2021) la contractul de delegare al gestiunii ce datează din septembrie 2009, însă acum s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o altă intervenție. Subiectul a stârnit și la vremea respectivă contre în rândul consilierilor, legate de majorarea tarifului acestui serviciu în contextul accesării fondurilor europene pentru extinderea rețelei de apă. Însă majorarea graduală, pe următorii ani, a fost una dintre condițiile de finanțare, după cum au explicat liderii administrației la vremea respectivă. Ei bine, nici de această dată problema actualizării tarifului nu a trecut nedezbătută în plen. Și chiar dacă motivele din spatele deciziei de majorare sunt diferite în prezent și au legătură cu criza energetică, consilierii județeni ai PNL Brăila au amintit și despre deciziile din trecut, acuzându-i voalat pe PSD-iști că au plănuit de la început această mărire a prețului. De cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a făcut un comentariu extrem de acid la adresa ministrului Energiei și a Guvernelor PNL, care au luat decizia de a liberaliza piața energetică într-un moment total neinspirat, după cum a subliniat acesta.

 

Cum s-a ajuns aici

În Strategia de tarifare a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare pentru perioada 2021-2025, actualizată și expusă în proiectele aflate la mapa consilierilor, este prezentat un plan anual de evoluție a prețurilor/tarifelor.

Astfel, prețul/tariful actual este cel aprobat în 1 septembrie 2020: de 4,41 lei/mc la Apă și 2,66 lei/mc la Canal. Ajustarea în termeni reali este prezentată în felul următor, discuția fiind făcută în procente: în 2021 la Apă 7,00% în timp ce la Canal 6,00%. În 2022 avem de-a face cu o creștere a procentului. Mai precis 21,30% la Apă (deși era inițial 11,5%) și 10,87% la Canal (deși era inițial 6%). În 2023 procentul estimat este de 16,2% la Apă și 16% la Canal, în 2024 de 3% la ambele utilități și în 2025 de 2,68% la Apă și 3,5% la Canal.

Dintr-o adresă a CUP ”Dunărea” înaintată ADI ”Dunărea” Brăila, dar și din alte documente transmise Primăriei, aflăm că de la nivelul Companiei s-a solicitat consultantului ISP Proiectare și Consultanță SA, o nouă revizuire a Strategiei tarifare actualizată cu influența rezultată din aplicarea mecanismului de plafonare a prețului la energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Asta după ce CUP a început să aibă datorii. În acest context a fost realizată o nouă revizuire a actualizării evoluției tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și de canalizare rezultate în urma aprobării ”Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Brăila în perioada 2014-2020.

”Reiterăm că demersul nostru privind modificarea Strategiei tarifare este urmare a liberalizării prețului la energia electrică, care a generat dezechilibre majore între venituri și cheltuieli, respectiv între încasări și plăți, deoarece dacă până la noiembrie 2021 facturile de energie electrică de plată reprezentau 848.174 lei, după plafonare facturile de energie electrică reprezintă 1.751.159 lei, deci o diferență în plus de 902.985 lei, respectiv de la 482,34 lei/Mwh s-a ajuns la 1.481,50 lei/Mwh, iar după plafonare la 840,33 lei/Mwh (cu tarife reglementate ANRE). Cu alte cuvinte, SC CUP «Dunărea» cumpără scump și vinde ieftin, astfel încât se înregistrează plăți întârziate la furnizorii de energie electrică care preavizează frecvent sistarea furnizării de energie electrică, înregistrându-se pierderi lună de lună, ce afectează fondul de dezvoltare menit să asigure cofinanțarea în cadrul POIM. În fapt, noul preț la apă modificat doar cu influența de la prețul energiei electrice ar fi de 6,98 lei/mc (fără TVA) față de 5,96 lei/mc, respectiv o diferență de 1,02 lei/mc. De asemenea, la canal, tariful ar fi de 3,81 lei/mc (fără TVA) față de 3,38 lei/mc, respectiv o diferență de 0,43 lei/mc. Modificarea este imperios necesară pentru asigurarea funcționării companiei și sustenabilitatea POIM”, a avertizat CUP ”Dunărea” autoritățile locale, potrivit unor documente atașate proiectelor de hotărâri pe acest subiect.

 

Nebuloasă privind creșterea prețului

Primii care au avut de aprobat mandatarea șefului CJ Brăila pentru a vota Strategia de Tarifare în cadrul ADI ”Dunărea” au fost consilierii județeni. În timpul ședinței, consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a intervenit, solicitând din partea președintelui Francisk Chiriac să precizeze cu cât se va mări prețul la apă și la canalizare.

Chiriac a explicat că majorarea nu vizează altceva decât o actualizare conformă cu mărirea prețurilor la energia electrică.

”Domnule consilier, (...) sunteți nou în funcția asta și vreau să lămurim odată pentru totdeauna. Acest contract și această strategie tarifară este cuprinsă în marele proiect de 240 milioane euro, asumat prin Uniunea Europeană că aceste prețuri se vor mări. Anul acesta, acum, aprobăm doar mărirea prețului pe partea de energie electrică. Nu facem o mărire decât cu partea de energie electrică a facturilor care sunt în momentul de față. Cu 10%. Care vor fi plafonate până în anul 2022. Strategia de tarifare pe care o aprobăm în momentul de față va fi pentru un an de zile. În rest, pentru 2023, 2024, vom lua hotărâre la momentul respectiv. Aceste acte adiționale nu sunt votate doar de Consiliul Județean, ci de toate unitățile administrativ teritoriale. Vorbesc despre colegii primari. Unii dintre colegi le-au votat, unii urmează să le voteze. Nu putem să mergem mai departe decât votând aceste lucruri pentru a primi cele 240 milioane euro. Este o condiție esențială să păstrăm această strategie de tarifare”, a transmis președintele CJ Brăila.

Ulterior proiectul a fost aprobat de majoritate, însă cei nouă consilieri județeni ai PNL prezenți în sală, s-au abținut.

 

Primarul Marian Dragomir, revoltat de liberalizarea haotică a pieței energetice

Tot acordarea unui mandat special, de această dată pentru ca primarul Marian Dragomir să aprobe în ADI ”Dunărea” noua strategie tarifară pentru serviciul de apă și canalizare, au avut de votat și consilierii municipali în cadrul ședinței ordinare din 31 august. Și de această dată subiectul a suscitat interesul consilierilor și s-a ajuns la dezbateri de minute bune, cu acuzații destul de dure.

Consilierii PNL Brăila l-au întrebat pe edilul-șef dacă va fi de acord cu majorarea prețului la apă pentru anul acesta. De asemenea, l-au rugat să spună cât va fi majorarea în 2022.

Asemenea lui Chiriac, Marian Dragomir a explicat că politica tarifară a fost deja votată de consiliile locale ale tuturor localităților din județul nostru, indiferent de culoarea politică a primarilor. Acesta a reamintit faptul că majorarea graduală a tarifului a fost una dintre condițiile obligatorii pentru semnarea contractului de finanțare cu Uniunea Europeană.

Știți dumneavoastră care contract. Acela când m-a invitat domnul prim-ministru Orban (n.r. – Ludovic Orban), cu vreo două săptămâni înainte de închiderea campaniei. Și am semnat la Guvern, în cadru festiv, ca să «se vadă că PNL-ul și PSD-ul, într-un moment în care nu eram în alianță, atrag fonduri europene în țară și la Brăila». Dar repet, a fost o condiție obligatorie politica tarifară, pentru alocarea acestor fonduri și respectarea unor condiții impuse pe care noi am fost nevoiți să le acceptăm pentru a lua acești bani europeni. În momentul de față, așa cum scrie în documentație, în raportul de specialitate: creșterea respectivă vizează doar diferența între tariful la energie electrică, tarif care era în momentul inițial și cel care există acum”, a declarat Dragomir.

Primarul a continuat cu o serie de critici dure la adresa deciziei Guvernului PNL de a liberaliza piața energiei electrice, atacându-l și pe actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu.

”Explozia prețului la energie electrică, determinată de un ministru incompetent, de la Ministerul Economiei, care a gândit la un moment dat că liberalizarea pieței energiei electrice va fi un lucru pozitiv, a condus la un dezastru în toată țara! Această majorare a tarifului vizează doar diferența prețului la energie electrică și inflația. Absolut nimic în plus! Este o condiție pe care trebuie să o respectăm pentru că altfel proiectul nu mai este valid și nu se poate duce la capăt. Nu există nicio altă creștere suplimentară cu excepția diferenței de preț la energie electrică în momentul inițial și cel actual. De altfel, dacă ministrul Energiei, este vorba despre acel celebru Virgil Popescu, ar fi luat niște măsuri care să nu afecteze bugetele instituțiilor publice, aflate într-un haos... Foarte multe primării, dacă o să citiți, în momentul de față încearcă să își achiziționeze energia electrică la bursă și nu mai vine nicio societate care să liciteze, tocmai pentru că scopul la majoritatea acestor societăți este ca ei să fie furnizori de ultimă instanță la niște prețuri exorbitante. Probabil pe vreo înțelegere neconcurențială, care nu este verificată de autoritățile cu rol de reglementare în domeniu. Dacă urmăriți ultimele dezbateri de la primăriile din Vestul țării, mă refer la Timișoara și Brașov, o să vedeți că acestea iau în calcul reducerea iluminatului public în instituții și în oraș. Pentru că spre deosebire de noi nu au iluminat 100% LED în orașele lor. Fapt care pe noi ne-a determinat să avem o reducere fundamentală la costurile pentru energie electrică. Deci dacă acest ministru ar fi luat niște măsuri în sprijinul populației, ca să nu mai plătească aceste facturi exorbitante la gaze și la energie electrică, astăzi nu am fi avut acest proiect pe ordinea de zi. Eu sper ca Guvernul să îndepărteze cât mai repede această carie și să avem în sfârșit un ministru care urmărește interesele oamenilor și nu pe cel al societăților deținute de băieții deștepți din energie care profită de pe urmele tuturor românilor!”, a declarat primarul, vizibil iritat.

Dragomir a mai precizat că sunt spitale și primării în România care nu mai au bani pentru a plăti energia electrică, astfel că au ajuns să cumpere de la furnizorii de ultimă instanță.

”De aceea cred că este momentul – deși nu este la noi decizia -, ca astfel de personaje sinistre să dispară din Guvern! Și noi, în momentul în care va exista o chestiune reglementată pe piața energiei electrice și prețul va fi plafonat la un nivel corect, atunci o să revenim în CLM și vom scădea (n.r. – prețul pentru apă). Pentru că nu s-a mărit cu nimic altceva decât această actualizare a tarifului cu nivelul creșterii prețului la energie electrică și a ratei inflației. Atât și nimic mai mult!”, a mai adăugat Dragomir.

Liberalul Petrică Popa a dorit să sublinieze că liberalii nu au votat proiectul legat de majorarea costurilor la apă și canalizare odată cu semnarea contractului pentru extinderea rețelei din județ, adăugând că la vremea respectivă la ministerul Energiei ”nu se afla cel care este numit «carie»”.

”Probabil că deranjează această «carie» niște grupuri de interese din altă sferă. Dar asta e altă discuție”, a mai adăugat Popa.

Viceprimarul Alexandru Jantea i-a acuzat pe liberali că încearcă să inducă opinia publică în eroare, deoarece majorarea prețului dezbătută în prezent, nu are nicio legătură cu proiectul aprobat în urmă cu mai mulți ani, ci vine strict pe fondul crizei energetice.

”În momentul de față nu discutăm despre acel moment sau despre acea impunere a Uniunii Europene. Ci despre o creștere aberantă a prețurilor la utilități. Și o nevoie de a ajuta această Companie să poată să furnizeze apă cetățenilor. Iar pentru ca apa să ajungă în rețea este nevoie de pompe. Acestea funcționează pe curent. Și cum acesta s-a scumpit foarte mult, trebuie să majorăm acest tarif. Nu este un lucru pe care ni-l dorim, noi, sau oricine altcineva. Cu toții ne-am dori poate ca apa să fie gratis. Ideea este că la momentul actual pentru a o putea aduce în rețea, este nevoie de curent electric. Iar acesta este foarte scump. Este foarte simplu”, a subliniat Jantea.

Discuțiile au continuat, liberalul Florin Gheorghiță venind cu propunerea ca acest proiect să fie însoțit de un plan de eficientizare energetică și economică, astfel încât, cu timpul, prețul să scadă.

”CUP «Dunărea» și Primăria au suprafețe destul de mari. Putem să amplasăm niște panouri fotovoltaice, o turbină eoliană. Astfel încât, în coșul energetic în care se furnizează populației apa curentă, prețul energiei electrice să scadă, a propus Gheorghiță, însă edilul-șef i-a explicat că municipalitatea nu are terenuri disponibile pentru așa ceva, iar viceprimarul l-a acuzat că vine cu declarații legate de anumite clișee prezentate la televizor, însă fără niciun fundament sau studiu în spate, cu ajutorul căruia să le dovedească eficiența.

”Domnule consilier, dar până să amplasăm panouri solare, turbine sau mai știu eu ce alte chestii, nu credeți că ministrul Energiei ar fi trebuit să își facă treaba, că primește un salariu?! Și să se gândească la populație în primul rând?”, a mai intervenit Dragomir.

După alte lungi schimburi de replici, în cele din urmă proiectul a fost aprobat și în CLM. Și aici consilierii PNL s-au abținut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro