Crește numărul de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Crește numărul de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în Brăila

• marți, 3 septembrie, au fost confirmate la Brăila alte patru cazuri noi de meningită cauzate de infecția cu virusul West Nile • pacienții sunt trei femei și un bărbat, doi din mediul urban și doi din rural, și au fost internați în perioada 18 – 22 august • un pacient a fost externat ieri, 4 septembrie, în urma evoluției favorabile • comparativ cu situația de anul trecut a aceleiași perioade, anul acesta avem cu trei cazuri mai mult raportate, la începutul lui septembrie 2023 fiind înregistrate doar două

 

La nivelul judeţului Brăila se constată o creştere a numărului de infecţii cu virusul West-Nile. După anunțul făcut săptămâna trecută privind confirmarea primului caz de meningită cauzată de infecția cu virusul West-Nile pe raza județului Brăila din acest an, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila a raportat în cursul zilei de marți, 3 septembrie, confirmarea a încă patru noi cazuri, trei femei și un bărbat.

Trei dintre acestea au fost internate cu forme medii de boală. Un al patrulea caz a prezentat, însă, o formă severă. Doi dintre pacienți provin de pe raza municipiului, celelalți doi având domiciliul în județ, mai exact în localitățile Zăvoaia și Cireșu.

Conform informațiilor puse la dispoziție, persoanele au fost internate în zilele de 18, 19 și 22 august pe Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, prezentând  simptome specifice precum cefalee, confuzie, dezorientare, febră și scăderea forței musculare. Un caz a avut în momentul internării o formă severă de boală, dar din fericire evoluția sa a fost favorabilă, hotărându-se externarea în cursul zilei de ieri, 4 septembrie.

În prezent, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila sunt înregistrate cinci cazuri de meningită cu virus West-Nile, pe teritoriul judeţului Brăila, pentru perioada de supraveghere 5 iunie - 31 octombrie. Comparativ cu situația de anul trecut a aceleiași perioade, anul acesta avem cu trei cazuri mai mult raportate, la începutul lui septembrie 2023 fiind înregistrate doar două.

 

Specialiştii în sănătate publică recomandă populaţiei

Infecţia West-Nile este o boală produsă de virusul West-Nile (VWN) care este transmisă prin înţepătură de ţânţar şi interumană prin transmitere verticală, transfuzii de sânge, transplant. Perioada de risc pentru transmiterea bolii este cuprinsă între lunile mai şi noiembrie.

Factori favorizanţi pentru apariţia cazurilor/ epidemiilor sunt modificările de ordin climatic – temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

Recomandările pentru populaţie sunt următoarele: să evite expunerea la tânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor pe părţile neacoperite ale corpului; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre); să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă / în jurul locuinţei, utilizarea de benzi impregnate cu permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării ţânţarilor în camera de dormit; utilizarea de permethrin, piretroid cu caracteristici insecticide, prin aplicarea pe haine (impregnarea hainelor militare, impregnarea hainelor persoanelor care lucrează noaptea pe câmp), pe plasele pentru ţânţari, pereţii cortului sau alte materiale, dar nu pe piele.

 

Infecția, pericol real pentru sănătatea oamenilor

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni,  deși aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă persoanele care au febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate sunt sfătuite să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical.

 În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Acest virus se transmite în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro