Mergi la conţinutul principal

Crește numărul centrelor de vaccinare la Brăila. Un prim studiu românesc confirmă importanța vaccinării

* din 5 martie, în sala de sport a Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” devin operaționale două noi fluxuri de vaccinare * brăilenii au astfel șansa de a prinde mai repede un loc pe lista programărilor * primul studiu din țară privind imunizarea post Covid-19 arată că persoanele care au trecut deja prin boală au o imunitate mai mare după ce se vaccinează, în comparație cu cei care nu au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2

 

Campania de vaccinare continuă să ia avânt la Brăila, două noi centre urmând să fie deschise vineri, 5 martie, în sala de sport a Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” din municipiul Brăila. Vestea vine după ce, de la începutul acestei săptămâni, un al doilea centru funcționează în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu”.

În total, pentru imunizarea populației, în municipiul Brăila există centre de vaccinare în patru locații: Spitalul Județean, Spitalul de Psihiatrie, Școala “Mihai Eminescu” și de vineri și Liceului ”Anghel Saligny”. În județ, până în prezent, singurul centru deschis este cel de la Spitalul Orășenesc Făurei.

Datele transmise de ISU “Dunărea Brăila” arată că, până la 1 martie, numărul persoanelor care s-au vaccinat se aproapia de 14.700, din care 5.580 erau la a doua doză.

 

Primul studiu din țară privind imunitatea post vaccinare

După studii legate de eficiența vaccinului făcute de experți din alte țări, recent a apărut și primul studiu din România privind imunizarea post-vaccin. Astfel, datele cercetării făcute de MedLife arată că persoanele care nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă după vaccinarea cu a doua doză un număr mai mic de anticorpi față de persoanele care au trecut prin infecție și s-au vaccinat cu prima doză. Studiul a fost făcut pe baza analizei a 741 de persoane, din care 85% nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

Doar două persoane din eșantionul evaluat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, respectiv 0,27%. Studiul mai arată că 4 persoane din categoria celor care nu au avut infecție COVID-19 în trecut s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin. Nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10 – 12 zile în urma administrării dozei de rapel. Toate persoanele care au trecut anterior prin boală au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanți anti-Spike după administrarea vaccinului.

Probele analizate de specialiștii diviziei de cercetare a Grupului MedLife provin în proporție de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și de 18% de la bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani. Pentru a observa în dinamică evoluția titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

În vederea determinării titrului (cantității) de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) și IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare)1, probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât și după administrarea rapelului.

 

Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >â80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiștii au identificat și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval. În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație >â80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

“Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală, a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

 

Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvoltă un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare după prima doză de vaccinare

Pe de altă parte, în cazul persoanelor confirmate anterior cu infecție COVID-19, specialiștii MedLife atrag atenția că titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ, încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală. De altfel, pe eșantionul studiat de specialiștii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infecție aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanți în intervalul 18-20 zile de la prima doză.

“Recomandăm autorităților să reevalueze cu atenție posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile", transmit realizatorii studiului MedLife.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro