* ieri s-au înregistrat 65 de cazuri noi * secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean este plină, la fel cum este și ATI Covid * campania de vaccinare pentru populația generală începe în 15 martie, însă doar pentru municipiile cu o rată de incidență de peste 4,5 la mia de locuitori
După o perioadă în care lucrurile păreau să se liniștească în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus, iată că situația s-a schimbat și cazurile s-au înmulțit. Spre exemplu, ieri, 65 de noi cazuri au fost raportate de ISU Dunărea Brăila, totodată fiind înregistrate și trei decese. Asta în condițiile în care, de câteva săptămâni, numărul cazurilor zilnice a trecut rar peste 30.
Creșterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus se simte cel mai acut la nivelul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila, secția de Boli Infecțioase fiind plină, iar lucrurile nu stau mai bine nici în ceea ce privește secția de Anestezie-Terapie Intensivă Covid, unde doar un loc mai era, ieri, liber.
“Pot să confirm că se simte și în spital această creștere a cazurilor de Covid-19. De câteva zile a început să crească numărul de internări, la corpul de Boli Infecțioase suntem la maxim, la Corpul E, care e suport Covid, cam 60-70% din paturi le avem ocupate și cele mai puține avem la corpul B unde în mod normal se înregistrează cazurile ușoare și cu forme medii. Și acolo avem vreo 30% ocupate. La ATI azi dimineață (nr. - miercuri dimineață), aveam 11 persoane internate din 12 locuri disponibile. A fost o perioadă mai liniștită, dar din păcate se pare că s-au înmulțit din nou cazurile”, ne-a declarat dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila.
Rășnoveanu, care este și medic epidemiolog, este de părere că și în Brăila se simte valul al treilea al pandemiei, despre care experții avertizau.
“Părerea mea e că am început valul trei din moment ce a crescut așa mult numărul de cazuri. De săptămâna trecută au tot crescut cazurile în fiecare zi. Recomandarea mea pentru populație este să respecte regulile. Fără ele nu se poate. Mască obligatorie, distanțarea pe cât se poate, evitarea locurilor aglomerate, că de aici pornesc toate”, ne-a mai precizat aceasta.
La nivelul județului Brăila, pandemia de coronavirus a afectat până acum 9.863 de persoane, dintre care 509 au pierdut lupta cu virusul.
În raportarea zilnică transmisă de ISU Brăila, ieri, în carantină la domiciliu se aflau 454 persoane, iar în izolare alte 17 persoane. Precizăm că un număr de 123 pacienți cu Covid-19 erau internați în Spitalul Județean. În ceea ce privește numărul de teste făcute, ieri, au fost prelevate 90 de probe.
Din 15 martie începe a treia etapă a campaniei de vaccinare, însă nu și la Brăila
Săptămâna viitoare, din 15 martie mai exact, se va da startul celei de-a treia etape, și ultima de altfel, a campaniei naționale de vaccinare, destinate populației generale. Totuși, etapa se deschide doar pentru persoanele din localitățile / municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori, cum ar fi București, Brașov sau Cluj-Napoca, iar programările s-au putut face începând de ieri, urmând ca din 15 martie să înceapă imunizarea propriu-zisă. Astfel, Brăila nu se află pe lista zonelor cu o rată de incidentă mai mare de 4,5 la mia de locuitori și brăilenii din etapa a treia vor trebui să mai aștepte pentru a primi vaccinul.
“Deocamdată nu s-a primit pentru etapa a treia niciun flux de vaccin de la Institutul Național de Sănătate. În funcție de fluxuri deschidem și noi centre pentru etapa a treia. Pe măsură ce vom primi informații noi legate de acest subiect, vi le vom transmite”, ne-a declarat col. Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila.
Un alt lucru important de precizat este că centrele de vaccinare din spitale, adică Spitalul Județean sau Spitalul de Psihiatrie, nu vor mai vaccina persoanele din etapa a treia (populația generală) ci rămân doar să facă rapelul la cei din a doua etapă. Astfel, imunizarea brăilenilor din etapa a treia ar trebui să se facă în centrele amenajate în sălile de sport, în prezent fiind operaționale doar două centre, la Școala “Mihai Eminescu” și Liceul “Anghel Saligny”.
Precizăm că numărul persoanelor vaccinate în județul Brăila de la începutul campaniei și până marți, 9 februarie, este de 19.054 persoane, din care
din care 6.148 cu doza a doua.
Reamintim că în a treia etapă de vaccinare, potrivit strategiei națioanale modificate de guvern în luna ianuarie, au prioritate, înaintea populației adulte, persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu din domenii precum industria extractivă și prelucrătoare, hoteluri și restaurante, lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare, persoane care asigură infrastructura de comunicații, bibliotecari sau deținuți.