• în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila din fostul mandat a fost aprobată modificarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare a Creșei Brăila • proiectul a fost introdus în ultima clipă pe ordinea de zi, însă potrivit explicațiilor primarului Marian Dragomir, graba a venit ca urmare a necesității angajării de personal și deschiderii creșei realizate de municipalitate cu fonduri europene, de pe Strada Nicolae Titulescu, nr. 118 • după cum a precizat și viceprimarul Doinița Ciocan, deși creșa ar fi trebuit inițial să deservească 70 de copii, în urma unor noi normative, numărul beneficiarilor a crescut la 139
Creșa realizată de municipalitate cu fonduri europene pe Strada Nicolae Titulescu, nr. 118, a ajuns în etapa ultimelor pregătiri pentru a putea fi deschisă și a deveni funcțională. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, ultima din fostul mandat, a fost introdus un proiect, suplimentar pe ordinea de zi, care va da posibilitatea Primăriei să angajeze personal pentru această nouă structură. Mai precis, consilierii municipali au aprobat modificarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare a Creșei Brăila.
Primarul Marian Dragomir a dorit să ia cuvântul înainte de votul consilierilor pentru a explica de ce a fost nevoie de introducerea acestui punct pe repede înainte, cu foarte puțin timp înainte de ședință.
”Doamnelor și domnilor consilieri, am introdus destul de târziu acest proiect pe ordinea de zi, având în vedere necesitatea demarării tuturor procedurilor legale în vederea deschiderii acestei noi creșe în Municipiul Brăila, ca urmare a nevoii unui număr foarte mare de cetățeni care au solicitat să avem mai multe creșe în Municipiul Brăila. Este o creșă construită cu fonduri europene, foarte necesară, într-un cartier în care nu erau astfel de creșe, în zona Viziru – Radu Negru – Buzăului. Urmează o nouă creșă să fie construită pe Strada Cezar Petrescu, care va deservi cartierele Pisc – Brăilița – Progresul și parțial Vidin. Și vestea bună am primit-o în cursul zilei de ieri (n.r. – 15 octombrie), fiind aprobați indicatorii tehnico-economici la creșa care va fi construită de către CNI (n.r. – Compania Națională de Investiții) în curtea Colegiului Tehnic «C. D. Nenițescu» sau a Liceului de Chimie, așa cum este cunoscut. Sunt creșe absolut necesare în Municipiul Brăila și din acest motiv am intervenit suplimentar, dar foarte tardiv, pe ordinea de zi. Și aș dori să vă gândiți și să votați acest proiect, pentru că este necesar să poată fi angajat personalul care va deservi această creșă. În proporție de 95% cadre cu specializare în domeniul copiilor, educării acestora”, a declarat Dragomir.
Și viceprimarul Doinița Ciocan a dorit să intervină pentru a oferi câteva detalii despre realizarea acestei creșe în cartierul Radu Negru. Aceasta a punctat că deși inițial creșa în cauză ar fi trebuit să deservească 70 de copii, în urma modificării unor normative, numărul a crescut la 139.
”Așa cum spunea și domnul primar, este un proiect cu finanțare europeană. Un proiect care a însemnat mai mult de 6,8 milioane lei finanțare cu componentă eligibilă/neeligibilă. Inițial am considerat – pentru că așa era normativa atunci -, că această clădire va asigura educația de calitate pentru 70 de copii, absolut necesară pentru această vârstă, între zero și trei ani. În acest moment, normativul ne dă voie să avem aici – și așa vom duce pentru acreditare Creșa nr. 4 – 139 de copii. Vom avea cinci grupe pentru copii între 25 și 36 de luni, cu 20 de copii. Două grupe cu 15 copii – grupele mijlocii. Și o grupă de baby, pentru nouă copii, respectiv până la 12 luni. Clădirea este pe Strada Nicolae Titulescu, nr. 118, pe un teren de 2.208 mp. Cu o suprafață construită la sol cu o amprentă de 810 mp și o suprafață total construită de 1.559 mp”, a afirmat Ciocan.
Viceprimarul a mai adăugat că în curtea creșei există și un loc de joacă pentru copii, la fel cum municipalitatea a avut grijă să proiecteze astfel de spații în toate curțile creșelor existente, în măsura în care spațiul disponibil a permis.
”Servicii, de altfel, necesare pentru sistemul de învățământ antepreșcolar. Și spunem noi că ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus prin această finanțare, de a asigura acces la educația timpurie de calitate, pentru copiii din orașul nostru”, a mai adăugat sursa citată.
Planuri și pentru renovarea fostei grădinițe din zonă
Consilierul municipal PNL Constantin Sârbu a profitat de moment și a întrebat ce se va întâmpla cu fosta grădiniță existentă în fața acestei creșe. Viceprimarul Doinița Ciocan a explicat că în prezent clădirea respectivă nu este funcțională, însă cu precizarea că Primăria intenționează să aducă întreaga zonă la standardele pe care sistemul de învățământ le impune.
La rândul său, primarul Marian Dragomir a intervenit și a precizat că și respectiva clădire va fi reabilitată. Mai mult, a vorbit despre planurile municipalității de a realiza în anumite zone anumite spații destinate celor mici.
”Da, o să fie reabilitată și clădirea aceea, nu va fi uitată. Cu atât mai mult cu cât vrem să creăm în anumite zone – așa cum am făcut și pe Strada Cezar Petrescu -, un ansamblu, să spunem așa, pentru copii. În zona Cezar Petrescu avem grădiniță, școală, urmează să avem creșă construită de CNI și fosta piață de acolo se va transforma într-un parc de joacă pentru copii. Și ați aprobat acest lucru, suntem în procedură acum de proiectare și ulterior scoatere la licitație în vederea execuției. Ca urmare a faptului că nu a existat o solicitare pentru Cezar Petrescu. La fel am procedat și în zona Călărași 4, unde aveam Colegiul Ana Aslan. Când am început mandatul prima dată era o structură abandonată acolo, care aparținea Primăriei. Și a fost transformată, modernizată, construită și acum avem acolo Grădinița Armonia. Iar lângă am creat în Piața Cezar Petrescu un parc de joacă pentru copii, care să deservească zona. La fel o să facem și în Zona Viziru – Buzăului – Radu Negru, pentru că avem unități de învățământ în apropiere, școli, grădinițe și această structură va fi modernizată lângă creșă tocmai pentru a face trecerea de la creșă către o nouă grădiniță”, a conchis Dragomir.
Ulterior, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Reamintim că în ședința ordinară din luna august, membrii CLM Brăila au aprobat darea în administrare către „Creșa Brăila” a acestui imobil nou construit de pe Str. Nicolae Titulescu. În documentația aprobată la vremea respectivă se specifica faptul că această clădire este formată din subsol, parter și un etaj, cu o suprafață desfășurată de 1.558,91 mp. De asemenea, că s-a făcut dotarea cu toate instalațiile necesare funcționării în condiții optime și cu respectarea cerințelor impuse de legislația specifică, în vigoare. Precum și că s-au amenajat și alei pietonale, alei acces auto, spații verzi cu gazon și un loc de joacă de 120 mp.
Totalul investiției a însemnat 6.898.858 lei cu TVA, din care obiectele de inventar 106.954 lei, mijloacele fixe 184.936 lei. Recepția lucrării s-a făcut pe 3 aprilie 2024.