* consilierii municipali au aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe ordinare a CLM Brăila, un proiect prin care solicită Ministerului Educației schimbarea destinației pentru un corp de clădire al școlii de pe Strada Cezar Petrescu nr. 9A pentru demolare * este vorba despre încă un pas pentru realizarea în locul respectiv, unde brăilenii obișnuiesc să arunce gunoaie, a unei creșe moderne, parte dintr-un proiect al Ministerului Dezvoltării * potrivit primarului Marian Dragomir, viitoarea creșă ar trebui să aibă 70 de locuri
Consilierii municipali au aprobat, ieri, un proiect care are legătură cu oferta de a se realiza o creșă modernă în Brăila, propusă de Ministrul Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke. Mai exact, este vorba despre un proiect prin care se solicită Ministerului Educației acordul de schimbare a destinației, în vederea demolării corpurilor de construcție C1 (școală), cu o suprafață construită de 426,17 mp și C2 (WC), cu o suprafață construită de 35,96 mp, aflate în administrarea Școlii Gimnaziale ”Mihai Kogălniceanu”, pentru implementarea obiectivului de investiție ”Construire creșă în Municipiul Brăila, str. Cezar Petrescu, nr. 9A, Județul Brăila”. Deziderat care se va realiza prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social desfășurat de Compania Națională de Investiții. În cadrul proiectului aprobat de consilieri se precizează că această hotărâre va produce efecte numai după obținerea avizului de la Ministerul Educației Naționale.
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, acest imobil pe str. Cezar Petrescu nr. 9A a fost transmis în administrarea Școlii ”Mihail Kogălniceanu” (care își are sediul în Municipiul Brăila, str. Costache Negruzzi, nr. 102), printr-un contract de administrare ce datează din mai 2013. Cu toate acestea, acolo nu s-au ținut cursuri de peste 30 de ani. Ba mai mult, așa cum cotidianul ”Obiectiv - Vocea Brăilei” a sesizat în mai multe rânduri, în curtea respectivă o parte dintre locuitori și-au făcut obiceiul de a arunca gunoaie menajere, transformând mare parte din spațiu într-un adevărat focar de infecție.
După cum reiese din documentația aprobată de consilieri, proiectul tip propus de Ministerul Dezvoltării prevede o creșă pentru maxim 7 grupe/70 de copii, în suprafață construită de 1.765,82 mp, regim de înălțime parter și va avea o valoare a investiției de 17.092.424,85 lei cu TVA (varianta V1 - pompe de căldură plus centală pe combustibil gaz).
Primarul susține că această creșă va fi ultima piesă din necesarul de astfel de instituții pentru Municipiul Brăila
Înainte cu o săptămână de ședința Consiliului Local Municipal, primarul Marian Dragomir a abordat acest subiect în cadrul unei conferințe de presă, precizând printre altele că tocmai urgența transmiterii documentației către Ministerul Dezvoltării pentru proiectul legat de creșă a condus la convocarea ședinței ordinare în data de 11 august și nu la finele lunii, cum se întâmplă de obicei.
”Locația pe care Primăria Municipiului Brăila a identificat-o pentru a se construi o nouă creșă, este situată pe Strada Cezar Petrescu, în acea curte interioară de la Școala Mihail Kogălniceanu, în care foarte mulți cetățeni din zona respectivă aruncă gunoaie. Ați scris și dumneavoastră în presă despre acest lucru. Și atunci este absolut necesar să îi găsim o destinație acelui spațiu. Am avut o discuție telefonică cu cei de la Compania Națională de Investiții, care se ocupă de creșe, le-am transmis deja o scrisoare privind intenția noastră și schițele acelei locații, urmând să o completăm cu hotărârea de Consiliu Local. Am obținut un prim acord la Școala Mihail Kogălniceanu și Inspectoratul Școlar Județean. Acum urmează, săptămâna aceasta, sau la începutul săptămânii viitoare (n.r. - începutul acestei săptămâni) să își mai dea încă o dată acordul pentru o altă speță, în această situație. Apoi vom avea hotărârea de Consiliu Local. Ne încadrăm la o creșă cu o capacitate de 70 de locuri, având în vedere schițele pe care le-au organizat cei de la Ministerul Dezvoltării și proiectul pe care dânșii îl au”, a declarat Dragomir, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 5 august.
Edilul-șef a dorit să adauge că prin această creșă administrația va reuși să acopere acest segment la nivelul municipiului.
”Noi avem în momentul de față creșe funcționale în zona Pieței Concordia, în Cartierul Obor și în zona Gării. În momentul de față se lucrează la creșa care este situată la intersecția dintre străzile Grigore Alexandrescu și Chișinăului, care va deservi cartierele Radu Negru, Buzăului și Viziru. Și atunci, ne rămânea descoperită zona din Vidin, Pisc și Brăilița. Și considerăm că prin această creșă - care va fi într-o poziție ușor accesibilă, lângă o școală, o grădiniță, lângă o biserică, există și mijloace de transport în comun, este pe o stradă destul de circulată, către zona ANL-urilor din Brăilița, unde locuiesc destul de mulți tineri -, acoperim toată suprafața Municipiului Brăila”, a explicat Dragomir.
Sursa citată a mai adăugat că nu poate să se pronunțe în privința datei exacte când ar putea începe lucrările la noua creșă, cu precizarea că de întreg proiectul se ocupă Ministerul Dezvoltării. Cu toate acestea, edilul-șef a punctat că la nivel teoretic, având în vedere că proiectele sunt scrise deja, totul ar putea fi demarat anul viitor.