Creşteri salariale, sporuri noi şi normă de hrană pentru profesori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Creşteri salariale, sporuri noi şi normă de hrană pentru profesori

• de la 1 ianuarie 2019, la venitul actual, angajaţilor din Învăţământ li se va adăuga o creştere de 25% din diferenţa dintre salariul brut valabil în decembrie 2018 şi salariul brut prevăzut în programul de guvernare pentru anul 2022, ceea ce înseamnă o mărire şi de circa 700 lei • cadrele didactice primesc, în plus, şi un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%, care se va calcula de la 1 decembrie 2018

 

Anul 2019 aduce mai mulţi bani pentru profesori. Vorbim de creşteri de salarii, sporuri noi şi o normă de hrană, aşa cum ne-a explicat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ Brăila. Astfel, de la 1 ianuarie 2019 se devansează creşterile salariale în Educaţie, ceea ce înseamnă că la venitul actual al tuturor angajaţilor din sistem li se va adăuga 25% din diferenţa dintre salariul brut din decembrie 2018 şi salariul brut prevăzut în Legea salarizării unitare pentru anul 2022.

Spre exemplu, aşa cum reiese dintr-o postare pe Facebook făcută de fostul ministru al Muncii, un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, care avea în decembrie 2018 un salariu brut de 5.049 lei, va primi de la 1 ianuarie 5.376 lei, adică o creştere de 327 lei. Un alt exemplu este pentru un profesor cu grad didactic definitiv şi studii superioare de lungă durată, cu 20-25 de ani vechime. Acesta avea în decembrie 2018 un salariu brut de 4.134 lei, iar de la 1 ianuarie salariul acestuia va ajunge la 4.477 lei, cu 343 lei mai mult. În ceea ce priveşte salariul unui profesor cu studii superioare şi grad didactic debutant, acesta va creşte de la 3.069 lei brut la 3.237 lei brut. Cei mai mulţi bani îi va primi un profesor universitar cu o vechime cuprinsă între 20-25 ani. Concret, dacă acesta avea în decembrie 2018 un venit brut de 8.596 de lei, de la 1 ianuarie 2019 salariul brut ar trebui să-i crească la 9.289 de lei, cu circa 700 lei mai mult.

Pe lângă aceste creşteri salariale, profesorii primesc 10% în plus la salariu spor de suprasolicitare neuropsihică, care se va calcula de la 1 decembrie 2018. De acest spor beneficiază doar personalul de predare, lucru care îi nemulţumeşte pe reprezentanţii sindicatelor.

“Din păcate, acest spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică îl primesc doar profesorii. Acesta nu se acordă şi personalului de conducere, îndrumare şi control, deşi şi acesta are rol de predare. Prin urmare, Federaţia «Spiru Haret» a trimis o scrisoare ministrului Educaţiei Naţionale prin care cerem ca acest spor să se acorde întregului personal didactic”, ne-a declarat Valeriu Partene, liderul sindicatului brăilean.

La capitolul creşteri de venituri în învăţământ se adaugă şi norma de hrană de la 1 ianuarie 2019, în limita a două salarii minime pe economie, împărţite în 12 luni, în funcţie de numărul de zile lucrate. De asemenea, angajaţii vor beneficia şi anul acesta de vouchere de vacanţă, valoarea acestora fiind însă plafonată la nivelul salariului minim pe economie din 2017, adică 1.450 lei. 

 

Continuă majorările de salarii

Veniturile dascălilor vor continua să crească în următorii doi ani, aşa cum prevede un Acord încheiat în luna noiembrie 2018 între Guvernul României şi liderii celor trei Federaţii Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Alma Mater, FSLI şi Spiru Haret. Astfel, profesorii vor primi până în 2020 salariul prevăzut în Legea salarizării unitare pentru 2022, următoarele majorări fiind anunţate pentru 1 ianuarie 2020 şi 1 sept 2020. De asemenea, Acordul prevede şi alte beneficii pentru profesori, cum ar fi: calculul şi plata sporurilor, indemnizaţiilor şi a celorlalte drepturi care se cuvin personalului din învăţământ să se realizeze raportat la salariul de bază în plată; acordarea a două salarii minime brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice; acordarea unei garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe; acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural; acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediu rural. Acordul mai prevede construirea a cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv, creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB şi adoptarea, modernizarea şi simplificarea programelor şcolare la cerinţele secolului XXI, în corelaţie cu piaţa muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro