Crăciun la masa săracilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Sute de necăjiţi trăiesc din mila Bisericii

Crăciun la masa săracilor

• de câţiva ani, 500 de sărmani îşi potolesc foamea la cantinele sociale ale bisericilor din municipiul Brăila • numai la catedrala “Naşterea Domnului”, din Bariera Călăraşilor, îşi potolesc foamea, zilnic, 200 de copii, tineri şi bătrâni uitaţi de lume • “Biserica le oferă acestor oameni o şansă, pentru a-şi duce viaţa mai departe” , ne-a mărturisit părintele Costel Vatră, fondatorul cantinei de la catedrală • printre cei care trăiesc din mila Bisericii se numără oameni ai străzii, foşti deţinuţi şi nevoiaşi care, altminteri, ar fi murit de foame • “pe unii asistaţi i-am luat direct de pe străzi”, ne-a spus părintele diacon Costel Viorel Toma, de la catedrală   

 

Îi vedem adesea rătăcind pe străzi, în serile friguroase ale lui decembrie, cu ochii injectaţi de ger şi cu câte o desagă în spate. Altă dată, îi vedem scotocind în tomberoanele de gunoi sau cerşind o bucată de pâine în faţa supermarketurilor. Sunt cei mai săraci dintre săracii Brăilei, oameni aruncaţi la periferia societăţii, bătuţi de soartă sau căzuţi în patima beţiei. Sunt bătrâni rămaşi pe drumuri, orfani de la fostele case de copii sau infractori mărunţi, ieşiţi de curând din închisoare, care nu au nici după ce să bea apă. Sunt demni de mila şi dispreţul nostru. Dar pe aceşti oameni dispreţuiţi şi murdari - care sunt, totuşi, creaţia Lui Dumnezeu! - i-au adunat preoţii brăileni de pe străzi şi i-au pus la masă, precum a făcut, adinioară, Mântuitorul, în pilda Fiului risipitor.

 

Masa la care-şi potolesc foamea 200 de săraci

 

În ajun de Crăciun, obişnuim să ne deschidem inimile şi, câteodată, teşchereaua, ca să le dăm o pâine şi celor mai săraci decât noi. Dar sunt oameni de suflet în Brăila care fac fapte bune şi dau de mâncare săracilor în fiecare zi, 365 de zile pe an, în numele credinţei creştine pe care o propovăduiesc. Sunt cei care se află la căpătâiul celor bolnavi şi care-i îmbărbătează pe muribunzi în clipa în care părăsesc această lume nedreaptă. Sunt slujitorii Lui Dumnezeu care, în loc să se laude cu faptele lor bune, preferă să hrănească, în tăcere, o “armată” de flămânzi şi să-i îmbrace pe cerşetorii oraşului.

O adevărată mişcare spirituală pare că a cuprins Brăila: de câţiva ani, sute de săraci îşi potolesc foamea la masa pregătită de preoţi şi mireni, cu sprijinul unor oameni de bine, donatori care preferă să rămână anonimi. Numai la Catedrala “Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor, mănâncă, zilnic, 200 de brăileni. Mai mult, de curând, slujitorii de la catedrală şi-au oferit disponibilitatea de a-i îngropa, pe cheltuiala proprie, pe “morţii nimănui”, cei care zac la morga Spitalului judeţean de Urgenţă săptămâni sau luni, fără să aibe cine să-i îngroape.

Cantina socială de la catedrală a luat fiinţă în anul 1999, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a părintelui paroh Costel Vatră. Amenajată, iniţial, în subsolul sfântului lăcaş, cantina a oferit, încă de la început, hrană copiilor săraci şi familiilor acestora. Câte două feluri de mâncare zilnic. La început, pentru 50 de nevoiaşi, apoi numărul acestora a crescut an de an. “În anul 2008, s-a început construirea aşezământului social-filantropic al parohiei “Naşterea Domnului”, unde a fost amenajată cantina cea nouă, care are ca patroni spirituali pe Sf. Ierarh Nicolae şi pe Sf. Ierarh Vasile cel Mare. Din acel moment, zilnic, oferim o masă de prânz pentru 200 de persoane, inclusiv pentru persoane cu o situaţie materială dificilă, bătrâni, copii şi chiar foşti deţinuţi. O parte dintre beneficiarii acestor mese gratuite sunt asistaţi ai Primăriei Brăila. De altfel, avem parteneriate, de circa 10 ani, cu Primăria Municipiului Brăila şi cu două fundaţii brăilene: «Trebuie» şi «Speranţa»“, ne-a mărturisit părintele Costel Vatră, parohul Catedralei “Naşterea Domnului”.

 

“Tatăl Nostru” la catedrală

 

Săracii fără locuinţă, care nu au unde să-şi plece capul, mănâncă la masa parohiei; ceilalţi îşi iau mâncarea acasă şi-i hrănesc şi pe cei care nu pot veni la sfântul lăcaş, fie că este vorba de copii, de bătrâni sau bolnavi.

“Hrana pentru cele 200 de persoane este asigurată din fondurile parohiei, prin implicarea directă a credincioşilor, care transformă pomenirea celor adormiţi într-un «dar de suflet» pentru cei care au trebuinţă. Chiar dacă persoanele pe care le ajutăm - datorită situaţiei sociale în care au ajuns - nu sunt cum am dori noi să fie, Biserica le oferă, totuşi, o şansă, pentru a-şi duce viaţa mai departe, cu mai multă nădejde. Avem, printre asistaţi, persoane cu studii superioare care, în contextul în care i-a adus viaţa, nu mai au o altă sursă de trai”, a mai spus părintele paroh.

Zilnic, începând cu ora 11.00, neştiuţi de nimeni, săracii oraşului merg să-şi potolească foamea la cantina socială de la “Naşterea Domnului”. Se aşează, tăcuţi, la masă, sub îndrumarea părintelui diacon Costel Viorel Toma, şi rostesc rugăciunea “Tatăl Nostru”. Tineri şi bătrâni - unii neştiutori de carte, alţii cu facultăţi absolvite la stat - îi mulţumesc Lui Dumnezeu pentru “pâinea cea de toate zilele”. În ziua de luni, 9 decembrie, i-am însoţit pe aceşti oameni necăjiţi la “masa săracilor”. Acolo l-am găsit pe Vasile Androne, de 32 de ani, care doarme la Centrul de Găzduire de pe strada Eroilor, vestitul “Adăpost de noapte”. Şi tot acolo era şi Mariana G., de 58 de ani. După ce a muncit 35 de ani la Uzina “Progresul”, ca macaragiu, într-un moment de furie, tanti Mariana a ridicat mâna asupra propriului tată şi a ajuns după gratii. A fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor, iar acum, după liberare, mănâncă la masa săracilor. Mariana are acasă un băiat de 26 de ani, Pavel, ţintuit în scaunul cu rotile, pe care-l îngrijeşte singură şi care s-ar fi prăpădit dacă nu era hrănit de biserică. 

“Asta este crucea mea. Vin de 3 ani la cantina bisericii. Când am ieşit din puşcărie, l-am găsit pe băiat, pe Pavel, cu bube pe el, dacă mai stăteam puţin îl găseam mort. Mănânc aici şi îi duc şi lui Pavel de mâncare acasă. Mâncăm bine, ca la restaurant. Astăzi, avem ciorbă, sarmale de post şi pilaf”, ne-a spus Mariana. Alţii, însă, se feresc să stea de vorbă cu străinii. Se aşează, tăcuţi, la masă, se închină, apoi, după ce-şi potolesc foamea, pleacă aşa cum au venit: “Săru'mâna, părinte!”.

“Să ştiţi că pe unii i-am luat direct de pe străzi. Se feresc şi acum să stea de vorbă cu oamenii. Nimeni nu se îngrijea de ei. Unii sunt tineri, dar alţii sunt bătrâni de 70-80 de ani, abandonaţi de familie, rămaşi fără casă sau care nu au niciun venit. Deunăzi, a venit la mine un bătrân care cânta într-o fanfară şi mi-a spus: «părinte, mi-e jenă să vă spun, dar, credeţi-mă, nu am ce mânca...» Noi i-am primit pe toţi, ba chiar i-am îndemnat să ne spună dacă ştiu oameni săraci, care nu au ce să mănânce şi să-i trimită la noi. Nu-i putem lăsa să moară de foame, sunt semenii noştri”, ne-a spus părintele diacon de la “Naşterea Domnului”.         

Catedrala “Naşterea Domnului” din Brăila se numără printre primele biserici a cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după 1989, mai precis la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi, la data de 26 decembrie 2005, s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei, de către chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Parohia este implicată şi în alte proiecte social-filantropice. Spre exemplu, susţine clubul de şah “Micul Prinţ”, căruia îi oferă spaţiu de lucru şi materialele necesare pentru desfăşurarea activităţii.

 

Sute de nevoiaşi trăiesc din mila Bisericii

 

Potrivit Arhiepiscopiei Dunării de Jos Galaţi, numai parohia “Naşterea Domnului” din Brăila a cheltuit, anul trecut, peste 200.000 de lei pentru alimentele distribuite la cantina socială “Sf. Nicolae”. În afară de cantina socială de la catedrală, în municipiu mai sunt alte câteva cantine sociale parohiale, unde sunt hrăniţi cei mai săraci dintre semenii noştri. În total, sunt în jur de 500 de persoane asistate.

La cantina “Sf. Ioan Casian”, de exemplu, îşi potolesc foamea, zilnic, în jur de 70 de sărmani, aceasta fiind şi prima cantină socială a săracilor inaugurată de o parohie la Brăila, prin strădania preoţilor de la biserica “Sf. Treime”. La biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” mănâncă, zilnic, alte 30 de persoane nevoiaşe, iar la “Sfânta Cuvioasă Parascheva” mănâncă 50 de persoane (de două ori pe săptămână). Parohia “Sfânta Muceniţă Filofteia” din cartierul Nedelcu P. Chercea oferă zilnic câte o masă pentru 30 de nevoiaşi, iar parohia “Înălţarea Domnului”, de pe B-dul Alexandru Ioan Cuza, altor 30, de două ori pe săptămână. Alte cantine sociale parohiale mai sunt la: “Sfânta Cruce” (o masă pe săptămână pentru 20 de persoane), “Sfântul Fanurie” (o masă pe săptămână pentru 14 persoane), “Sfânta Treime” (două mese pe săptămână pentru 20 de persoane), “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (o masă pe săptămână pentru 12 persoane) şi “Sfântul Dumitru” (o masă pe săptămână pentru 20 de persoane).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro