Mergi la conţinutul principal
Pentru ce plătim asigurări de sănătate

Cozi uriașe la analize

* după încetarea stării de alertă, au revenit cozile și listele de așteptare pentru analizele medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate * e clar, nu doar în Brăila, ci în toate județele țării, însă e timpul ca listele de așteptare ad-hoc să dispară, fie că vorbim de sistemul privat, fie că vorbim de stat, spitale, instituții, clinici etc * în acest context, facem un apel la interzicerea acestui sistem de ordine, cu pixul și hârtia, din toate sălile de așteptare sau din fața tuturor ghișeelor!

 

Liste de așteptare și programări cu noaptea-n cap pentru analize medicale gratuite, la Brăila. După încetarea stării de alertă, asta se întâmplă aproape zi de zi. Cum cererea este mare, plafonul se epuizează repede. Apar, astfel, reprogramările și deci, alt timp de așteptare. Și când crezi că mai rău de atât nu se poate, afli că biletul de trimitere și-a încetat valabilitatea și trebuie să mai faci încă un drum la medicul de familie sau la medicul specialist pentru un altul. Fie afli că în laboratorul de analize medicale X trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare la 12 noaptea sau la 3 dimineața pentru a putea beneficia de dreptul tău de asigurat. Și nu telefonic sau online! Ci, fizic, cu pixul și hârtia. E firesc? Categoric, nu! Dar când problemele tale de sănătate sunt mari ești în stare de orice. Mai ales când nu întorci banii cu lopata ca să-ți permiți să plătești tot în sistem privat. Printr-o experiență similară a trecut recent și Alina M., o tânără din Brăila, care voia să se programeze luna aceasta pentru analizele medicale uzuale . ”Am luat o trimitere de la medicul de familie pentru a face niște analize medicale prin Casa de Asigurări și luni, 30 mai, am încercat să fac o programare, dar m-am confruntat cu diverse probleme. Am fost la Policlinica Hipodrom, pentru a face acolo o programare, iar acolo mi s-a spus că vin oamenii de la 3 dimineața pentru a face o programare și se trec pe o listă. Dacă vii mai târziu și este un anumit număr pe listă deja, nu mai sunt locuri. Tot acolo, în Hipodrom, o asistentă medicală mi-a mai spus că atunci când se fac programările pentru analize medicale, deja sunt oameni care vin mult mai devreme, adică de la 12 noaptea, iar dacă vii la 3 dimineața sau mai târziu, nu mai sunt locuri. Deci, eu acolo nu am reușit să fac o rezervare pentru analize medicale! La Spitalul TBC mi s-a spus că programările erau deja făcute telefonic, de luna trecută. La Centrul de analize de pe strada Grivița, nu se mai puteau face programări, n-am înțeles clar de ce. S-au mutat, aveau o altă locație, parcă, iar la Spitalul Județean se făceau programări după data de 8 iunie. La fostul Cinema Central am mai fost și, din nou, și acolo se făcea listă cu programări de către cei care așteptau. Ne-am trecut pe listă și la un moment dat a ieșit asistenta și ne-a zis că pe acea listă nu se trec decât 50 de persoane și restul să sunăm și să ne reprogramăm telefonic. Și am început să sun. Am dat o mie de telefoane. Suna încontinuu ocupat, dar am insistat până când cineva mi-a răspuns. Suna toată lumea probabil, la fel ca mine. Și, într-un final, am reușit să fac o programare după îndelungi eforturi”, ne-a mărturisit Alina M. pentru cotidianul Obiectiv-Vocea Brăilei.

 

 

Cel puțin 50 de persoane se programează zilnic la un laborator pentru analize medicale decontate de stat, iar în Brăila sunt 9 furnizori de servicii paraclinice în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), conform purtătorului de cuvânt al instituției. ”Într-adevăr, de când s-a ieșit din starea de alertă, adresabilitatea a fost mult mai mare pentru investigații, pentru că s-a descongestionat situația, iar oamenii care mai au și alte boli au mers la medic pentru investigații. Au avut întâietate persoanele care au avut bilet de trimitere pe monitorizare post covid, boli oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat pentru că aceștia aveau 5 zile de la data prezentării să facă investigațiile în laboratorul de analize medicale. Noi avem 9 laboratoare cu care suntem în contract. Noi facem contractul și alocăm o sumă, conform legislației. Acea sumă nu avem voie să o depășim lunar, iar cei care se prezintă și nu mai sunt fonduri sunt programați după 30 de zile. Pe monitorizare, se poate depăși plafonul ”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila, Ionela Fecioru.

Lista cu furnizorii de servicii paraclinice din Brăila, în contract cu CJAS poate fi consultată aici: Lista furnizori in contract (casan.ro)

Pentru județul nostru, CJAS Brăila alocă, în total, suma de 495.000 de lei/lună pentru investigații, sumă care se împarte furnizorilor de servicii aflați în relație contractuală. Cum fondurile se epuizează repede, pacienții sunt reprogramați. Însă, dacă sunt urgențe de natură medicală care nu pot suferi amânare, vă amintim că de la 1 decembrie 2020, investigațiile medicale gratuite pot fi acordate oriunde în țară, indiferent de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate de care aparțineți. Altfel spus, dacă la Brăila nu mai găsiți un loc liber să vă programați pentru analizele medicale uzuale decontate de stat, puteți merge în orice alt județ. Firește, e bine să dați un telefon înainte și puteți să consultați și platforma: ANALIZE.LIVE. Dacă ați intrat pe platformă, selectați județul unde vreți să faceți aceste analize, pentru a vedea care sunt unitățile medicale care au fonduri disponibile și nu numai.

Aici, teoretic, raportările sunt actualizate zilnic și sunt precizate informații legate de tipul de servicii medicale (laborator sau imagistică), valoarea fondurilor contractate, numărul de cazuri deja programate și valoarea fondurilor disponibile în acel moment, conform raportărilor CNAS.

Conform acestei platforme, miercuri, 8 iunie a.c., în județul Brăila erau 1.030 de programări pentru analize de laborator și alte 1472 de programări pentru imagistică.

Partea bună este că, în cazul în care nu sunt fonduri disponibile, cu ajutorul ”analize.live” se poate crea o alertă pentru  notificare prin e-mail și, opțional, prin SMS atunci când sunt suplimentate fonduri pentru unitatea medicală de interes.

Merită spus că această platformă, care arată în timp real unde sunt fonduri disponibile pentru analize de laborator și investigații medicale paraclinice gratuite, publicate prin raportările CNAS, a fost creată de o echipă de tineri, din Sibiu, cu ajutorul unor donații, aceiași It-iști care au creat și platforma ”vaccin.live”, și poate fi folosită în mod gratuit, de către oricine. Întrebați dacă ne putem baza pe corectitudinea informațiilor  prezentate pe această platformă ”analize.live”, reprezentanții CJAS Brăila ne-au recomandat accesarea site-ului propriu și al CNAS. Așadar, decizia vă aparține.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro