Mergi la conţinutul principal

Covrigăria Bulevard, închisă temporar de Protecția Consumatorilor

* ca urmare a reclamației unui client care găsise larve de muscă pe plăcinta cu mere pe care o cumpărase de la Bulevard, comisarii de la Protecția Consumatorilor Brăila au efectuat, în septembrie, un control inopinat la vechea covrigărie * comisarii CJPC au descoperit, printre altele, muște și larve de insecte în spațiile de depozitare și comercializare, materii prime și produse expirate, mese de lucru murdare, utilaje pline de rugină, tăvi murdare, pardoseală neigienizată * societatea care administrează covrigăria a fost amendată cu 12.000 de lei, iar patiseria a fost închisă până la remedierea deficiențelor * câteva zile mai târziu, comisarii CJPC au controlat din nou patiseria și au constatat „remedierea tuturor deficiențelor constatate anterior” * în aceste împrejurări, covrigăria și-a reluat activitatea

 

 

 

Vestita covrigărie de la Bulevard, veche de pe vremea comuniștilor, locul unde puteai să mănânci pe săturate covrigi calzi cu sana fără să te gândești că te-ai putea îmbolnăvi, a fost închisă, în luna septembrie, de comisarii de la Protecția Consumatorilor, după un control efectuat ca urmare a unei reclamații care s-a dovedit întemeiată. Muște și larve de insecte (vii sau moarte), în spațiile de depozitare și comercializare, materii prime și produse finite expirate, mese de lucru murdare, utilaje pline de rugină, tăvi murdare, pardoseală neigienizată, ustensile neprofesionale - sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila în urma controlului. Covrigăria a fost amendată cu 12.000 de lei și a fost închisă temporar, până la remedierea deficiențelor constatate.

 

Pericol pentru sănătatea consumatorilor, pe cea mai veche arteră a Brăilei

Potrivit comisarilor CJPC Brăila, ca urmare a reclamației unui consumator referitoare la calitatea necorespunzătoare a unui produs, respectiv prezența larvelor de muscă pe suprafața unei plăcinte cu mere, a fost efectuat, în data de 18 septembrie 2023, un control la patiseria - covrigărie aparținând SC COMEXIM Bulevard SRL, situată la intersecția Bulevardului Independenței cu Strada Mihai Eminescu.

În urma cercetării efectuate, reclamația s-a dovedit a fi întemeiată, iar pentru abaterile constatate au fost aplicate următoarele sancțiuni: trei amenzi contravenționale în valoare totală de 12.000 de lei și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic”, precizează surse din cadrul conducerii CJPC Brăila.

Covrigăria devenise un focar de infecție și un pericol pentru sănătatea consumatorilor, cu larve de muște și insecte care invadaseră toată locația.

Astfel, în urma controlului CJPC Brăila, au fost constatate, printre altele: existența formelor adulte de insecte, vii și moarte, în spațiile de depozitare, fabricație și comercializare, ca urmare a faptului că operatorul economic nu avea montate plase de protecție sau sisteme insectkiller pentru combaterea insectelor; materii prime și produse finite cu data limită de consum/ data durabilității minimale depășită (produse expirate), fără elemente de indentificare și caracterizare, fără data deschiderii ambalajului colectiv, din care să reiasă valabilitatea produsului (la produsele măr cuburi, brânză de vaci, brânză neutră, lapte praf, pesmet, zahăr pudră, telemea de oi, amestec nucă-stafide, cacao, bănuți de ciocolată, toppind ciocolată).

Totodată, fabricarea produselor finite de cofetărie, patiserie și brutărie se realiza în condiții neconforme: spații cu pereți având zone deteriorate (faianță spartă, plinte deteriorate); corpuri de iluminat fără protecție; mese de lucru neigienizate, cu depuneri grosiere; utilajele din spațiile de producție neigienizate, cu zone de rugină; pardoseală neigienizată și cu zone deteriorate; tăvi folosite pentru coacerea semipreparatelor și expunerea produselor finite, cu un grad avansat de uzură, cu strat protector deteriorat și insuficient igienizate; ustensile neprofesionale; depozitarea materiilor prime refrigerate se realiza în agregate frigorifice neigienizate, cu chedere deteriorate de rugină.

Pe lângă toate acestea, personalul implicat în prepararea, coacerea și comercializarea produselor de patiserie de la covrigărie nu respecta nicidecum normele de igienă personală (purtau bijuterii, iar părul nu era acoperit corespunzător, conform normelor). În afară de toate acestea, grupul sanitar al covrigăriei nu era dotat cu produse pentru igienizare corespunzătoare a mâinilor, respectiv săpun antibacterian și prosoape de hârtie, iar scafele utilizate pentru dozarea materiei prime și auxiliare erau deteriorate și pline de rugină.

În unitate, nu se realiza dezinfecția ouălor utilizate în procesul tehnologic de obținere a produselor de patiserie și cofetărie, consumatorul final nu era informat despre ingredientele cu potențial alergen și declarația nutrițională pentru produsele comercializate, iar produsele finite, cât și produsele lactate și răcoritoare expuse spre comercializare, nu aveau specificat prețul pe unitatea de măsură în lei”, au mai precizat reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila.

În aceste împrejutări, în aceeași zi, SC COMEXIM Bulevard SRL Brăila a fost sancționată cu trei amenzi contravenționale în valoare totală de 12.000 de lei, iar covrigăria a fost închisă „până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate”.

Trei zile mai târziu, însă, pe 21 septembrie a.c., comisarii de la Protecția Consumatorilor au verificat din nou covrigăria de la Bulevard, constatând cu acest prilej „remedierea tuturor deficiențelor constatate anterior”. Ca urmare a acestui fapt, s-a dispus reluarea activității de producție și comercializare la vechea covrigărie de la Bulevrad, care, în prezent, funcționează în condiții normale de igienă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro