Cote record ale apelor riului Tisa, pe teritoriul Ungariei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cote record ale apelor riului Tisa, pe teritoriul Ungariei

Riul Tisa, un important afluent al Dunarii, a atins, marti, nivelul record de 9,80 metri la Szeged, in sudul Ungariei, amenintind aproximativ 160.000 de locuitori si peste 50.000 de case din zonele riverane, au anuntat autoritatile ungare, citate de AFP.
Cotele apelor Tisei, al doilea curs de apa, ca marime, din Ungaria, au depasit cu 20 de centimetri nivelul-record inregistrat in 1970. Riul se varsa in Dunare pe teritoriul Serbiei.
"Aproape 158.000 de persoane si 51.150 de locuinte sint amenintate", a anuntat, marti, Tibor Dobson, purtatorul de cuvint al departamentului pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului de Interne, adaugind ca nivelul apelor va scadea incepind de vineri.
"Apele ameninta 254 de comune, 523 de persoane au fost evacuate, iar peste 600 de persoane lucreaza la intarirea digurilor din orasul Szeged", a precizat el.
In urma cu doua saptamini, apele Dunarii au atins cote record la Budapesta, de pina la 8,61 metri. Desi nivelul fluviului a scazut pe teritoriul Ungariei, el a provocat distrugeri de proportii in Serbia si Romania.
Digurile au rezistat, dar in timp ce situatia se imbunatateste in centrul Ungariei, ea ramine critica in est, unde peste 8.000 de persoane continua sa depuna eforturi pentru intarirea digurilor.
Costurile luptei impotriva inundatiilor au depasit deja opt miliarde de forinti (30,2 milioane de euro), a declarat un oficial ungar, Andras Korompay.
In Serbia, cotele apelor Tisei ajusesera, luni, la opt metri in apropierea localitatii Titel, situata la 60 de kilometri nord de Belgrad, si, potrivit previziunilor, urmeaza sa atinga nivelul maxim in zilele urmatoare, amenintind regiunea Zrenianin.
Potrivit principalei companii agricole din Serbia, PKB, situata in regiunea Belgrad, inundatiile risca sa provoace pagube in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, in special din cauza intirzierii campaniei de insamintare.
"Intirzierea va provoca o scadere cu 20-30 la suta a recoltei. In cazul in care recolta ar fi cu 20 la suta mai slaba, pierderea s-ar ridica la 400-500 de milioane de euro", a precizat directorul companiei, Mirko Martinovici, citat de agentia Tanjug.
Pina in prezent cel putin 220.000 de hectare de teren cultivat au fost inundate dar un bilant definitiv, atit privind suprafata inundata cit si pagubele inregistrate, va putea fi stabilit cu precizie la inceputul lunii mai, au explicat mai multi oficiali din cadrul Ministerului sirb al Agriculturii.
"Agricultorii care nu au putut sa insaminteze terenul din cauza inundatiilor vor fi despagubiti, suma pe care o va primi fiecare urmind a fi stabilita de o comisie de stat", a explicat purtatorul de cuvint al ministerului, Jasna Stojanovici.
Ministrul Agriculturii, Ivana Dulici-Markovici, a precizat ca Serbia nu este amenintata de o penurie de produse agricole - in special griu - chiar daca agricultorii nu vor putea incepe insamintarea la timp. "Aceste inundatii vor influenta fara indoiala productia de griu, dar nu se poate prevedea in ce masura va fi afectata recolta", a declarat ea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro