"Acordul pe care îl vom încheia cu CE, cu FMI, este clar că are un caracter preventiv. Caracterul preventiv al acordului rezultă şi din faptul că nu trebuie să mărim nici cota unică, nici TVA, în comparaţie cu alte ţări care, atunci când au fost în situaţia de a încheia un acord, a trebuit imediat să treacă la asemenea soluţii. Noi încheiem acest acord tocmai pentru a preveni consecinţele negative asupra economiei româneşti", a declarat Boc la o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri. Premierul a precizat că majorarea TVA ar afecta populaţia cu venituri scăzute, iar majorarea cotei unice ar afecta mediul de afaceri.
Şeful Executivului a precizat că, din suma pe care România o va împrumuta de la FMI, două treimi vor merge la BNR, iar o treime la Ministerul Finanţelor (MFP), iar din suma alocată MFP o parte va merge spre bănci, urmând să fie utilizată pentru împrumuturi.
Boc a precizat că, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu reprezentantul BERD miercuri dimineaţa, acesta şi-a arătat disponibilitatea de a acorda în continuare susţinere financiară băncilor.
Întrebat care este valoarea împrumutului de la FMI, având în vedere previziunea unei creşteri economice negative, Boc a spus că autorităţile române aşteaptă "scrisoarea de intenţie din partea FMI şi a CE, care va reprezenta viziunea pe care o au CE şi FMI".
FMI estimează o scădere a economiei cu 4% şi un deficit bugetar de 4,7% din PIB
Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează, după evaluarea economiei româneşti, o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 4% în acest an şi un deficit bugetar de 4,7% din PIB, potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Cotidianul.
Evaluările ar urma să fie făcute publice peste câteva zile, într-un document al Fondului.
În cazul în care se confirmă, estimările ar fi cele mai pesimiste de până acum. Bugetul pe 2009 al guvernului a fost construit pe o creştere economică de 2,5%, deficitul bugetar fiind programat la 2% din PIB.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a admis, după primele negocieri de la Bucureşti cu reprezentanţii FMI, că economia românească ar putea să scadă în acest an, dar cu cel mult 1%.
Vineri, surse guvernamentale declarau că una dintre variantele avute în vedere de Executiv în negocierile purtate cu reprezentanţii FMI este creşterea deficitului bugetar la 3-3,5% din PIB în 2009, în cazul în care România va intra în recesiune în acest an.
Cotidianul mai relatează, citând aceleaşi surse guvernamentale, că Guvernul va împrumuta de la FMI şi de la Comisia Europeană 18 miliarde euro, banii urmând să fie traşi în primii doi ani, în tranşe trimestriale egale.
În această perioadă de doi ani, România nu va trebui să ramburseze nimic şi va plăti ulterior, timp de trei ani, doar dobânzile pentru sumele trase. Abia după aceşti cinci ani, România va trebui să ramburseze sumele trase, având la dispoziţie alţi doi ani pentru returnarea împrumutului, potrivit Cotidianul.
Marţi, surse guvernamentale au precizat că ultima sumă luată în calcul de România pentru un împrumut extern de la FMI, CE şi instituţiile financiare internaţionale precum Banca Mondială este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma să vină de la Fond.