În primul episod al acestui material, v-am prezentat preţul de listă valabil la notariat, Cadastru şi Fisc al apartamentelor din municipiul Brăila şi vă spuneam că se remarcă o creştere a preţurilor, în medie cu 10%, mai cu seamă în zona ultracentrală.
În această ediţie vă prezentăm listele pentru restul apartamentelor, din oraşele şi comunele judeţului, cu precizarea că, în foarte multe cazuri, preţurile de listă au rămas aproape neschimbate. Sunt însă şi excepţii în care creşterile sunt chiar şi cu 50%. Dacă privim, de exemplu, spre cotaţiile apartamentelor din Ianca sau Făurei vom observa că au rămas neschimbate faţă de anul trecut. În schimb, avem o creştere a preţurilor de listă pentru apartamentele din Oprişeneşti: 15.000 lei apartament cu o cameră faţă de 10.000 cotaţia din 2014 - aşadar o creştere cu 50%, 30.000 cu două camere, faţă de 20.000 lei în 2014 - creştere de 50% şi 40.000 cu 3 camere, comparativ cu 35.000 lei în 2014 - o creştere de 14,3%.
Vom continua zilele următoare cu prezentarea cotaţiilor pentru casele şi terenurile din municipiu şi judeţ. Noile evaluări intră în vigoare chiar de săptămâna viitoare, mai precis de luni, 9 februarie.
Apartamentele de la ultimele etaje sunt un pic mai ieftine
Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi la oficiile de Cadastru. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România (CETR) Filiala Brăila a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru, impozit şi taxe cadastrale. De subliniat că regula noilor evaluări este următoarea: chiar dacă cetăţenii vor vinde sau vor cumpăra imobile cu preţuri ce se vor încadra sub limitele prevăzute în noua listă, taxarea tranzacţiilor la notariat se va face în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul pus la dispoziţia notarilor. Totuşi trebuie subliniat că apartamentele care beneficiază de lucrări interioare deosebite sau care asigură un confort locativ superior, vor avea valori mai mari.
Trebuie precizat însă că valorile de listă se modifică în anumite marje, în funcţie de etaj, sau vechimea imobilului. Astfel, pentru apartamentele din blocurile cu 4 nivele, situate la etajele 3 şi 4 se recomandă diminuarea valorilor de listă cu 15% pentru apartamentele de la nivelul 4, şi 8% pentru cele de la nivelul 3. (Vom reveni)