Mergi la conţinutul principal

Cotaţia porumbului în creştere acum, în perioada de recoltare

• la floarea soarelui, în schimb, preţul oferit este ceva mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut

 

Veşti bune pentru fermierii brăileni care au mizat pe porumb în acest an: cotaţia acestui produs agricol este în creştere faţă de anul trecut după cum rezultă dintr-un studiu realizat de agrogo.ro. În schimb, la floarea soarelui, preţul oferit acum, la recoltare, este sub cel înregistrat anul trecut.

Suntem în plină campanie de toamnă, cu floarea soarelui aproape recoltată, iar porumbul în curs de recoltare. Dat fiind faptul că multe tranzacţii de vânzare se întamplă chiar la recoltare, merită să studiem puţin evoluţia preţurilor celor două produse:

Floarea soarelui: anul acesta preţurile sunt simţitor mai mici faţă de anul trecut. Preţul curent de achiziţie al florii soarelui (la traderi colaboratori) este în jurul valorii de 1.335 lei/tonă, livrat la Constanţa, exact cu 100 de lei mai puţin faţă aceeaşi perioadă din septembrie 2017. Vestea bună este că, în ultimele zile, preţul a fost pe un uşor trend crescător, după ce o lungă perioadă a fost tot pe scădere. Ultimile rapoarte USDA indică exporturi în creştere şi stocuri în scădere în acest sezon.

Porumbul: aici situaţia curentă este ceva mai favorabilă, preţul curent, cu livrare în portul Constanţa, fiind de 677 lei/tonă, cu 50 lei mai mare faţă de cel de anul trecut. Cotaţia de la MATIF înregistrează o creştere de 100 lei faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Ultimele rapoarte USDA indică o creştere a producţiei de porumb în UE (în special în România şi Bulgaria) şi o uşoară creştere a stocurilor globale de porumb, iar reacţia burselor la aceste informaţii a fost o uşoară scădere a preţului în sesiunea de tranzacţionare din 12 septembrie, se mai arată în analiza celor de la agrogo.ro.

Realizatorii studiului spun că este interesant de urmărit în continuare evoluţia preţurilor acestor produse, în special la porumb, întrucât poate fi influenţată de evoluţia producţiei şi a stocurilor, de reacţia burselor şi de rezultatele şi activitatea vecinilor noştri din bazinul Mării Negre.

În ce priveşte statistica judeţului nostru, datele oferite de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Brăila indică faptul că la floarea soarelui, de exemplu, s-a finalizat recoltarea de pe circa 70.000 ha (din 82.607 ha total cultivate) cu o producţie medie de aproape 2,3 tone/ha.

În ce priveşte porumbul, recoltarea a depăşit jumătate din suprafaţa de 80.959 ha cultivată, producţia medie raportată de agricultorii locali fiind undeva la 7 tone/ha.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro