Putini stiu insa ca efortul financiar propriu in cazul unui imprumut pentru locuinta nu este constituit numai din avansul necesar contractarii creditului. Suma totala de care are nevoie cel care alege sa-si cumpere sau construiasca o casa solicitind finantare din partea unei banci este substantiala.
Avansul de 25% din valoarea locuintei, necesar pentru a obtine creditul ipotecar, reprezinta numai aproximativ 75% din banii de care trebuie sa dispui pentru a finaliza tranzactia. Restul de bani se vor duce pe taxe si comisioane percepute de banca, agentia imobiliara, notar si evaluator.
Nu toti banii rezultati ca urmare a creditarii pot fi utilizati pentru a plati casa. O parte din credit (aproximativ 2%) se va duce pe comisioanele percepute la acordarea acestuia, aplicate in suma fixa sau procent din imprumut. Acestea sint oprite de banca din creditul acordat, diferenta catre vinzatorul casei urmind sa o achiti tu. O alta suma importanta o vei scoate din buzunar pentru evaluarea imobilului (circa 70 de euro pentru un apartament de 40.000 de euro), in timp ce asigurarea casei implica si ea o valoare considerabila (adica in jurul a 130 de euro). Totodata, nu trebuie uitat comisionul de retragere numerar, care va diminua creditul cu aproximativ 0,5%.
Sub povara comisioanelor
In cazul achizitionarii unei case prin credit, banii nu ajung in mina cumparatorului, ci direct in contul celui care vinde imobilul. Cumparatorul va fi acela care va trebui sa achite acest comision atunci cind vinzatorul retrage banii din cont.
Desi nu are legatura cu banca de la care luati imprumutul, nu trebuie sa omiteti comisionul agentiei imobiliare - asta deoarece prea putine tranzactii se mai fac direct intre particulari! Acest comision este de aproximativ 3% din valoarea imobilului (adica aproximativ 1.200 de euro pentru apartamentul de 40.000 de euro). De asemenea, nu trebuie omise taxele notariale, care se ridica la aproximativ 1.300 de euro pentru acelasi exemplu. Aceste ultime doua cheltuieli sint, de altfel, cele mai consistente.
Concluzionind, cheltuielile defalcate impuse de o tranzactie imobiliara prin credit ipotecar, in cazul unui apartament de 40.000 de euro (in acest exemplu imprumutul urmind sa fie de 30.000 de euro) sint urmatoarele: 10.000 de euro - avans 25%; 1.300 de euro - taxe notariale; 1.200 de euro - comisionul agentiei imobiliare; 600 de euro - comision de acordare a creditului; 70 de euro - evaluarea imobilului; 130 de euro - asigurarea imobilului; 150 de euro - comision de retragere numerar.