Costul total al deszăpezirii: 5,7 milioane de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Costul total al deszăpezirii: 5,7 milioane de lei

* Consiliul Judeţean are de plată 2,42 milioane lei, iar Primăria Brăila 3,27 lei * banii de la judeţ intră în contul "Tancrad" Galaţi * cei de la municipiu sunt împărţiţi de operatorii de salubritate "Eco", "Braicata", RER, dar şi de multe alte firme mai mari sau mai mici, de la care s-au închiriat utilaje

Consiliul Judeţean şi Primăria Brăila au finalizat, recent, centralizarea datelor şi stabilirea sumelor de plată pentru acţiunile de deszăpezire din iarna trecută, mare parte dintre deconturi fiind deja făcute către firmele cu care s-a colaborat. Chiar dacă am avut o iarnă destul de grea, cu ninsori abundente, atât judeţul, cât şi municipiul s-au încadrat în bugetele alocate iniţial, fără să fie nevoie de suplimentarea sumelor.
Consiliul Judeţean a alocat, astă toamnă, un buget de 2.499.544,20 lei (aproape 25 miliarde de lei vechi n.n.), din care urma să-i plătească firmei care a câştigat licitaţia, adică "Tancrad" SRL Galaţi, în funcţie de acţiunile realizate efectiv în teren. Dacă ar fi nins de mai multe ori şi ar fi trebuit să se acţioneze pe parcursul unui număr prea mare de zile, exista riscul ca bugetul să fie depăşit. N-a fost cazul însă. Calculele efectuate, ce au ţinut cont de utilajele folosite şi de numărul orelor de lucru din teren, au stabilit că "Tancrad" are de încasat, în total, suma de 2.428.753,64 lei, deci cu câteva zeci de mii de lei sub bugetul alocat în toamnă.
În municipiu, mulţi brăileni au considerat că acţiunile de deszăpezire s-au făcut cu mai mult simţ de răspundere şi mai eficient în această iarnă decât în iarna precedentă. Vestea bună e că deszăpezirea a fost nu doar mai bine făcută, ci şi mai ieftină decât cea dinainte. Astfel, dacă în primăvara anului 2011 decontul final a fost de 3,4 milioane de lei, de data aceasta suma totală pe care o are Primăria de plătit se ridică la 3,27 milioane lei.
După cum se ştie, de deszăpezire s-au ocupat, ca şi în anul precedent, tot firmele de salubritate ce operează în prezent pe raza municipiului: "Eco", "Braicata" şi RER. Acestea au fost plătite la ora de lucru, pentru fiecare utilaj scos în teren. De exemplu, după cum ne-au informat reprezentanţii Primăriei, pentru un ATB cu lamă, tariful stabilit a fost, la fel ca şi în anul precedent, de 328,07 lei (adică 3,28 milioane de lei vechi) pentru fiecare oră de funcţionare. Folosirea unui utilaj cu lamă şi răspânditor de 8 tone s-a plătit cu 477,16 lei/ora de funcţionare. Altfel spus, pentru zece ore de patrulare pe stradă, un astfel de utilaj încasează 4.771 lei (47 milioane lei vechi n.n.), pentru o sută de ore încasează 47.716 (477 milioane lei vechi n.n.) ş.a.m.d.

Puzderie de firme şi firmuliţe prinse în angrenajul deszăpezirii

00zapad1
În total, cele trei firme de salubritate au scos în teren, după ninsorile de astă iarnă, 165 de utilaje. Multe dintre acestea au fost închiriate de la alte firme. Cu ce firme s-a colaborat nu am reuşit să aflăm de la toţi operatorii de salubritate. Doar George Voiculeţ, directorul "Braicata", a fost dispus să menţioneze numele câtorva societăţi comerciale care au prins lucrări de deszăpezire în regim de subcontractare. Astfel, "Braicata" a ieşit pe sectorul său cu 59 de utilaje, dintre care doar 6 îi aparţin. Restul au fost închiriate de la firme precum "Alt Stil" Galaţi, "Tancrad" Galaţi, "Promotas" sau "Eltini" Brăila. "Braicata" are de primit, în total, 1,4 milioane de lei pentru deszăpezirea de astă iarnă. O parte din aceşti bani vor merge la firmele subcontractoare. Cât anume vor primi acestea, nu putem şti. "Clauzele contractuale sunt confidenţiale", ne-a transmis directorul "Braicata".
Firma "Eco" a acţionat cu 36 de utilaje, 10 din parcul auto propriu şi 26 închiriate de la terţi. Firmele cu care a colaborat "Eco" sunt: "Adghicons" Brăila, "Braisilv" Brăila, "Alypro" Brăila, "Autobim" Brăila, "Arseboca" Brăila, "Micos" Brăila şi "Danagri" Silistraru. Directorul Alexandru Micu a precizat că firma pe care o conduce are de încasat 677,5 mii lei, pentru operaţiunile de deszăpezire efectuate. Având numărul cel mai mic de utilaje scoase în teren, "Eco" primeşte, aşadar, cea mai mică sumă dintre cei trei operatori de salubritate care au avut contractul cu Primăria.
Cel de-al treilea operator, RER, a acţionat cu 70 de utilaje şi are de încasat 1,2 milioane de lei. Reprezentantul RER, Iulian Staicu, nu ne-a informat că din cele 70 de utilaje cu care s-a acţionat pe sectorul acestei firme, 8 fac parte din propriul parc auto, iar 62 au fost închiriate de la terţi. Potrivit datelor oferite de Iulian Staicu, RER a colaborat cu firmele brăilene "Autobim", "Ikaval Com", "Apogeus Com", "Vector Impex", "Micos", "Avimiserv", "Arseboca", "Rodamiflor", "Comlitex", "Autotehnic Trade" şi "Comsam Construct". Surprinzător, de pe această listă lipseşte numele firmei "Brainiţă", deşi mai multe utilaje inscripţionate cu numele acestei firme au putut fi văzute acţionând la deszăpezire pe sectorul RER. Întrebat de ce s-a produs această omisiune, Iulian Staicu ne-a declarat că a fost numit de scurt timp ca împuternicit RER Brăila de acţionariatul firmei şi că nu ştie foarte exact cum au decurs operaţiunile de deszăpezire în oraşul nostru. "Lista pe care v-am prezentat-o mi-a fost pusă la dispoziţie de colegii mei brăileni, care s-au ocupat cu deszăpezirea, mai multe informaţii nu cunosc", a precizat Staicu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro