Mergi la conţinutul principal

Costul incalzirii peste iarna, la mina consilierilor locali

Apropierea de sezonul rece 2007 - 2008 readuce in actualitate un subiect fierbinte: valoarea pretului local de referinta al gigacaloriei. Importanta subiectului deriva din faptul ca, in functie de acest pret, in iarna care vine brailenii racordati sistemului de termoficare vor fi facturati pentru incalzirea apartamentelor. Competenta in ceea ce priveste stabilirea si aprobarea pretului local de referinta al gigacaloriei o au consilierii locali municipali care, in functie de "generozitatea" bugetului local, vor aproba un anumit procent de subventionare directa a acestui pret, cu mentiunea ca legiuitorul a stabilit in acest sens un minim de 10%. In aceasta perioada operatorul local de termoficare - SC "CET" SA - a finalizat previziunile in ceea ce priveste pretul de producere a gigacaloriei, iar concluzia si, in acelasi timp, propunerea inaintata catre municipalitate este imbucuratoare: mentinerea pretului la nivelul anului trecut, adica la 250 lei/Gigacalorie. Mai departe, municipalitatea a suportat din resurse bugetare proprii diferenta pina la pretul local de referinta de 140,51 lei/gcal. "Fata de anul trecut nu au intervenit modificari majore, spre deloc, in ceea ce priveste costurile de productie situatie in care ar ramine acelasi pret ca si anul trecut. Cele mai importante costuri cu producerea energiei sint generate de pretul de achizitie a gazului metan, or majorarea de pret la gaz nu-i vizeaza pe marii consumatori. In concluzie, am inaintat catre CLM o propunere de pret de producere a energiei termice identic cu cel de anul trecut, situatie in care, ar exista sanse reale ca pretul local de referinta al gigacaloriei, adica pretul de facturare catre populatie sa ramina la nivelul din iarna trecuta. Totul depinde insa de aparatul administrativ care stabileste in final acest pret si de consilierii municipali care isi dau votul in aceasta privinta", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu, manifestindu-si speranta ca in urmatoarea sedinta ordinara a CLM va fi luat in discutie si acest subiect.
Amintim ca in iarna trecuta s-a trecut de la facturarea caldurii furnizate populatiei la un pret national, la un pret local de referinta, acordind astfel posibilitatea autoritatilor locale sa-si stabileasca in functie de disponibilitati propriul tarif de facturare a energiei termice. Pretul local de referinta aprobat de catre Consiliul Local Municipal a fost de 140,51 lei/gigacalorie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu