Coruptie, nepotism etc. | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Coruptie, nepotism etc.

Ne-am obisnuit sa auzim cuvintele din titlu asociate in mod frecvent cu Romania. Nu e zi de la Dumnezeu sa nu citesc in stirile internationale despre tara noastra ca X sau Y oficial european se indoieste ca guvernul roman se poate considera victorios in lupta impotriva coruptiei. Iar coruptia e, din pacate, parte din cotidianul vietii de roman. De la micile gainarii si mite (ba la doctor, ba la profesor, ba la functionarul de la primarie), pina la milioanele de euro deturnate ba de vreun baron local, ba de vreun protejat politic, coruptia e pe peste tot in Romania. Ca ni se trage de la modernitatea noastra contorsionata in care lupta intre Occident si Orient s-a incheiat cu victoria celui de al doilea (si nu fac aici o judecata de valoarea asupra unuia sau altuia) nu pare sa mai fie vreun dubiu si poate chiar functiona ca o scuza.
Pe de alta parte, cind scandalurile de coruptie devin material de prima pagina in patria democratiei, America, incepi sa incrunti din sprincene si sa te intrebi daca e posibil. si dupa ce treci prin fazele normale ale obisnuirii cu un anume fenomen, mai exact dupa ce ii negi existenta, incepi sa te obisnuiesti cu ideea ca pina la urma un stat precum Illinois nu e chiar imposibil de conceput a avea coruptie la nivel inalt. in fond si la urma urmei, fostul guvernatorul George Ryan isi petrece urmatorii patru ani intr-o inchisoare statala din pricini de coruptie.
Cind insa primesti un telefon disperat la miez de noapte de la un bun prieten care e pe punctul de a-si lua zilele pentru ca a fost dat afara din postul lui de profesor de liceu din simplul motiv ca cineva cu pile mai mari decit el undeva sus, in Consiliul Chicago Public Schools, isi doreste acel post, incepi sa te revolti si sa te intrebi daca nu cumva te-ai inselat cu privire la modul in care functioneaza sistemul in Statele Unite. si poate ca veti spune ca prietenul meu nu isi avea locul in acel liceu. Dar daca cineva cu 19 ani de vechime in invatamint (e adevarat ca recunoscuti in Carolina de Nord, nu si in Illinois, unde au fost echivalati cu... 2 ani de vechime), cu un masterat la activ si inscris la cursuri de doctorat in educatie este chiar o persoana de care sistemul public de educatie din Chicago se poate dispensa cu usurinta, atunci eu unul cred ca trebuie sa fie ceva putred in Danemarca.
Urasc copruptia. Am urit intotdeauna micile atentii pe care se presupune ca trebuie sa le dai ici si colo pentru a obtine ceva ce ti se cuvine de drept. Sint cit se poate de neindeminatic la strecurarea in buzunar a pachetelului de bani sau la lasarea nevazuta a unei pungi sub birou. Ma bucur din toata inima ca incercam sa ne debarasam de acest obicei in Romania. Din pacate insa, coruptia la nivel inalt exista pe peste tot, iar cea mica, de genul celeia ale careia manifestari tocmai le-am descris in loc sa moara parca rasare pe peste tot in lume. in Chicago, cel putin, nepotismul, pilele, relatiile sint la loc de cinste. Pe peste tot e bine sa stii pe cineva in vreun post mai insemnat. E bine sa ai un tatic cu bani. E bine sa ai bani punct. Iar daca nu ai nimic din toate astea, atunci ai sa te trezesti ca ti se trimite un plic acasa in care ti se spune ca ti-ai pierdut slujba. Fara vreun motiv intemeiat. Doar pentru ca cineva "acolo sus" nu te iubeste.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro