Corul mixt «Trison» - ambasador al Brăilei pentru Capitala Culturală Europeană | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Corul mixt «Trison» - ambasador al Brăilei pentru Capitala Culturală Europeană

În perioada 2-5 iulie, Corul mixt "Trison" al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu" coordonat de profesorii dirijori Marcica şi Ştefan Lupu, a participat la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional Coral din Karpenissi, Grecia şi la cea de-a 13-a ediţie a Concursului Internaţional Coral „Antonio Vivaldi" din aceeaşi localitate.
La această ediţie au participat coruri din cinci ţări: România, Serbia, Istrael, Bulgaria şi ţara gazdă - în total 10 formaţii corale, iar din România a participat doar corul mixt al Brăilei, Trison. Juriul a fost format din dirijori din Grecia: George Xenakis, Bulgaria - Tudor Kabactief şi din Rusia, Ludmila Kazartcheva.
După cum am aflat de la prof. Maricica Lupu, festivalul a debutat în după-amiaza zilei de 2 iulie, cu o paradă a tuturor corurilor prezente, pe străzile oraşului Karpenissi care, pentru câteva zile, s-a transformat într-o oază de muzică cultă, după care la Biserica Sf. Evrytanes din Karpenissi, Corul mixt „Trison" din Brăila a dat startul festivalului cu un concert unde s-a interpretat un repertoriu religios semnat de compozitorii M. Darva, D. Bortneanski, E. Mandicevski, C. Drăguşin, G. Musicescu, N. Lungu etc.
Partea de concurs a cuprins recitaluri susţinute de cele 10 coruri în doar două zile, iar Trison a cântat în a doua zi de concurs (4 iulie a.c.) la Centrul de Conferinţe din Karpenissi, Grecia, participând la două categorii din 10 de concurs: Categoria A - Coruri mixte şi Categoria E - Muzică sacră. La prima categorie repertoriul a fost format din trei piese: „April is my mistress face" de T. Morley, „Cuc Cuculei" de N. Ionescu şi „Sârba pe loc" de Gh. Danga - solist prof. Valentin Maxim. La Categoria E repertoriul a fost format tot din trei piese, respectiv : „Doamne auzi glasul meu" de G. Mandiicevski, „Advent enek - Veni, veni Emmanuel" de Z. Kodaly şi „Myr da Tsary" de compozitorul bulgar Stoyan Babekov - solist, diacon Costel Toma.
Pentru cele două participări în concurs, Corul mixt "Trison" a obţinut la ambele categorii 82 de puncte - reuşind astfel să vină acasă cu două medalii de argint.
"Rod al strădaniei celor doi membri ai familiei de profesori Marcica şi Ştefan Lupu, Corul «Trison», al Şcolii Populare de Arte «Vespasian Lungu» Brăila, poate fi considerat azi un bun ambasador al muzicii culte, reprezentativ pentru Brăila în Europa", ne-a declarat George Romeo Bunea, managerul acestei instituţii de cultură.
Marcica Lupu, profesor de ansamblu coral şi dirijor al Corului „Trison" a reuşit astfel să aducă faimă oraşului în care-şi desfăşoară activitatea de peste 36 de ani. În afara festivalurilor corale de la Braşov, Deva, Satu Mare, Focşani, Fundul Moldovei (Suceava), Cernavodă, Rm. Vâlcea etc., dirijoarea corului brăilean a făcut tot ce i-a stat în putinţă să ducă „Trison" şi cântul românesc peste graniţe: „Pentru prima oară, în 1996, am participat la un festival internaţional coral, la Atena, unde am obţinut medalia de aur şi argint, iar un an mai târziu la cele de la Edipsos şi Tripolis", ne-a declarat cu nostalgie prof. Marcica Lupu.
Membru în "Europa Cantat" (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Corale), "Trison" s-a umplut de glorie la Sofia (locul III, în 2004), Sankt Petersburg (2006) şi Riva del Garda - Italia (2007). După o pauză de activitate cauzată de reorganizarea formaţiei corale, Corul "Trison" a trecut de sub egida Liceului Pedagogic la Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu", în anul 2011. La nici un an după înfiinţarea clasei de ansamblu coral, în cadrul Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu", în vara anului 2012, a participat cu membrii corului mixt "Trison" la Festivalul Coral Internaţional de la Satu Mare, unde s-au reunit formaţii din România, Franţa şi Elveţia. Pentru prima reprezentare din programul festivalului, corul a ales un repertoriu alcătuit exclusiv din prelucrări de folclor, care a ridicat audienţa în picioare. La toate aceste rezultate deosebite se pot adăuga premiile de excepţie obţinute în Balcik, Bulgaria în 2013, 2014. De precizat este faptul că "Trison" s-a înfiinţat din anul 1993 şi face parte din Asociaţia Naţională Corală din România condusă de Voicu Enăchescu, dirijorul corului „Preludiu".
De-a lungul timpului, corul a participat la viaţa culturală a urbei şi a fost alături de brăileni la diverse evenimente sau sărbători religioase, iar acum împarte bucuria succesului împreună cu iubitorii de muzică de calitate.
"Brăilenii trebuie să se bucure alături de noi, pentru că i-am reprezentat cu cinste şi ne-am făcut cunoscut şi mândru oraşul peste hotare. Nu e puţin lucru să fii apreciat de un juriu internaţional şi să primeşti asemenea distincţii. Multele ore de repetiţii ne-au adus acum şi foarte multă bucurie. Această frumoasă şi binemeritată răsplată o dedicăm profesorilor noştri: MARCICA şi ŞTEFAN LUPU, doi profesionişti adevăraţi, fără de care n-am fi ajuns la această performanţă, cât şi tuturor iubitorilor de muzică de calitate", ne-a declarat Daniela Drăghiţă, membră în corul mixt Trison.
Nu în ultimul rând, conducerea Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu" ne-a asigurat că, împreună cu membrii Corului mixt Trison sunt alături de concetăţeni şi susţin proiectul ca oraşul Brăila să devină Capitală Culturală Europeană în 2021.
"Conducerea şcolii şi dirijorii aduc calde mulţumiri tuturor coriştilor - profesori, ingineri, elevi - pentru efortul depus în festival şi concurs, îi felicită pentru această reuşită şi le multumeşte pentru prezenţa pe timpul verii la repetiţii şi în timpul şcolii, reuşind astfel să se prezinte în cadrul acestui festival cu nu mai puţin de 29 de piese - un bogat repertoriu din literatura muzicii corale româneşti, cât şi din muzica internaţională corală", a subliniat managerul George Romeo Bunea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro