• conducerea Colegiului “Bălcescu” s-a trezit, ieri, pe nepusă masă, cu Corpul de Control al Ministerului, inspectorii dorind să verifice dacă s-au modificat sau nu note în catalog în anul şcolar precedent • membrii comisiei de control au luat la “puricat” mai multe documente şi au audiat mai mulţi dascăli • ieri, până la închiderea ediţiei, audierile nu se terminaseră
După aproape o lună de la izbucnirea scandalului cu note modificate la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, ieri, fără ca cineva să se mai aştepte la vreo reacţie, prin oraş circulând de mult zvonul că, politic, s-a pus batista pe ţambal, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a trimis o echipă în judeţul Brăila, pentru a verifica dacă s-a încălcat sau nu legea. Aşa că, ieri, pornind de la o reclamaţie care ar fi ajuns la Minister, membrii Corpului de Control au început verificările la Colegiu. Inspectorii au solicitat mai multe documente şi au audiat mai mulţi dascăli, printre care şi directorii Iulian Danielescu şi Silvia Petrescu.
“Controlul vizează problema cu notele din catalog. De când a început chestiunea asta şi până în ziua de astăzi. Ei vor să verifice ce s-a făcut, ce nu s-a făcut, ce am greşit, ce n-am greşit. Ne-au solicitat foarte multe documente în această speţă şi toată corespondenţa pe care am avut-o şi cu asistenţa juridică şi cu comisia, şedinţele de consiliu de administraţie. Au discutat cu mine, cu doamna adjunct şi audierile vor continua, aşteptăm să se termine. Pe mine m-au întrebat despre acţiunile pe care le-am întreprins după primirea petiţiei anonime şi până în momentul de faţă. Încă nu ne-au solicitat cataloage, dar noi le vom pune la dispoziţie toate documentele. Dacă astăzi se va termina controlul, probabil o să avem nişte recomandări”, ne-a spus Iulian Danielescu, directorul Colegiului “Bălcescu”, ieri, la câteva ore de la începerea verificărilor.
De altfel, directorul liceului a spus că nu are nimic împotriva controlului, având în vedere că în urma lui se vor “linişti” apele şi se va afla dacă s-a greşit sau nu.
Înainte de controlul de la “Bălcescu”, inspectorii din MEN au trecut pe la IŞJ Brăila şi l-au luat la întrebări pe inspectorul general Cătălin Canciu.
“Ne-au întrebat despre corespondenţa noastră cu cei de la «Bălcescu» în ceea ce priveşte petiţia respectivă. Le-am spus că e anonimă, că sunt lucruri grave care se reclamă în petiţia respectivă, lucruri care trebuiau verificate în primul rând de şcoală. Mai departe au mers cu verificările la liceu”, ne-a spus Cătălin Canciu, inspector şcolar general.
Note modificate şi neştampilate
Aşa cum am relatat în cotidianul nostru la momentul respectiv, în anul şcolar 2016-2017, la o clasă de gimnaziu, s-ar fi descoperit o serie de note “umflate” în catalog, la mai multe materii şi la mai mulţi elevi. În loc să fie tăiate cu o linie, semnate şi apoi ştampilate, cum este procedura, notele ar fi fost transformate pur şi simplu, spre exemplu din 6 în 10, lucru ce ar fi influenţat mediile finale şi clasamentul premianţilor. Acest episod a ieşit la iveală în urma unei sesizări anonime depuse de nişte părinţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila. Conducerea Inspectoratului a trimis petiţia la liceu pentru a fi analizată, deoarece acolo se prezentau încălcări grave ale legii. La colegiu s-a format o comisie de analiză şi disciplină care să analizeze acest caz, iar membrii acesteia au cerut clasarea petiţiei deoarece, potrivit legii, “petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează”.
Reamintim că la clasa unde s-ar fi descoperit neregulile diriginte este profesorul de matematică Viorel Botea. În urmă cu aproape o lună, acesta declara redactorilor “Obiectiv” că nu ar avea cunoştinţă de schimbări de note în catalog în anul şcolar precedent, iar dacă acestea totuşi s-au produs, probabil au fost ca să remedieze nişte greşeli umane.
Pentru a afla exact cum au pornit cei din minister această anchetă, am solicitat un punct de vedere oficial de la Ministerul Educaţiei. Un reprezentant al Biroului de Comunicare cu Presa ne-a spus că nu ştie nimic despre acest control la Colegiul “Bălcescu” şi ne-a sugerat să mergem să vorbim direct cu inspectorii care fac verificări la liceu, dacă vrem să aflăm mai multe detalii. Redactorii “Obiectiv” au urmat sfatul reprezentantului biroului de presă. Însă, aşa cum era de aşteptat, inspectorii prezenţi la faţa locului au refuzat orice comentariu, motivând că nu sunt mandataţi să vorbească, misiunea lor fiind strict pe zona de control. Sperăm totuşi ca Ministerul să mandateze pe cineva care să facă publice rezultatele anchetei.
Precizăm că ieri, până la încheierea ediţiei, audierile la “Bălcescu” nu se terminaseră. (Vom reveni)