Mergi la conţinutul principal

Corpul de cladire retrocedat din teatrul "Maria Filotti" valoreaza 700.000 de euro

Conducerea Primariei municipiului a intrat in posesia raportului de evaluare facut pentru corpul de cladire in care functioneaza teatrul "Maria Filotti", care a fost retrocedat fostilor proprietari. Viceprimarul municipiului, Lucian Tilea, sustine ca suma rezultata din calculul
expertilor este suprinzatoare, din punctul sau de vedere, dat fiind ca s-a ajuns la 700.000 de euro, adica exact suma pentru care era cit pe ce sa se bata palma cu familia Berechet, daca nu ar fi aparut, mai nou, un alt mostenitor, care revendica o parte din spatiul pus in vinzare de cei care au obtinut corpul de cladire in instanta. Viceprimarul a precizat ca, dincolo de faptul ca familia Berechet are dreptul sa ceara ce pret vrea pentru corpul de cladire respectiv, in opinia sa, evaluarea a fost binevenita: "Spun ca rezultatul este surprinzator, pentru ca probabil v-ati fi asteptat la o suma mai mare sau mai mica, cel mai probabil, mai mica. In Braila exista si alte monumente care au fost pretuite prin vinzare-cumparare la preturi mult mai mici. De pilda, gradinita de pe Bulevardul Cuza, vizavi de Inspectoratul Scolar, care s-a cumparat la sub 100.000 de euro. Important este insa ca, la momentul acesta, as dori ca, din cauza acestor citatii si incadrari la cartea funciara etc, sa mai facem putina pauza, sa ne oprim, pentru ca s-ar putea sa ajungem la varianta la care sa cumparam de doua ori etajul de la cladirea Filipescu. O data il cumpar la pachet, de la familia Berechet, dupa care sa presupunem ca instanta ii da lui Filipescu acel etaj inapoi, si-mi va cere si el bani pe spatiul respectiv. Ce fac, il cumpar de doua ori? E adevarat ca procesul intre Filipescu si Berechet ar putea dura ani de zile, insa, din punctul nostru de vedere, teatrul va functiona in continuare acolo. Teatrul este obligat sa plateasca chiria timp de 3 ani de zile, la valoarea stabilita, conform legii, indiferent ca vrea proprietarul sa o mareasca sau nu".

"Domnul Damian este un campion la datul din gura la Consiliul Local"

Pe de alta parte, Lucian Tilea s-a aratat deranjat de comentariile critice la adresa sa si reprosurile pe care i le-au adus unii lideri PSD, mai ales consilierul municipal Doru Damian, care-l acuza de incompetenta si neprofesionalism, in modul in care a condus negocierile pentru cumpararea corpului de cladire vizat. Vicele este de parere ca Damian este ultimul om care sa-si dea cu parerea in chestiuni de ordin juridic, dat fiind ca studiile sale in domeniu au fost facute prin corespondenta: "De data aceasta, chiar s-a sarit calul cu acele declaratii. In primul rind ca eu am fost cel care a si sugerat consilierilor ca ar fi bine sa se mai potoleasca lucrurile, a propos de cumparare si le-a pus la dispozitie un set complet de documente din care reiese ca acolo avem o problema, inclusiv faptul ca exista o citatie din partea familiei Filipescu. Eu stiu ca domnul Damian este un campion la datul din gura la Consiliul Local, dar din nefericire, da din gura prost si nu este prima data cind il surprind ca vorbeste despre legi care ori nu mai functioneaza, ori nu exista. Sa te apuci sa faci comentarii cu referire la competenta mea, cind eu realmente m-am dat peste cap, ca sa ajung la un numitor comun privind aplicarea legii si aplicarea dreptului de preemptiune mi se pare chiar culmea. Sa spuna ca nu am facut negociere, cind s-au cerut initial 800.000 de euro si i-am aratat domnului Berechet ca 600.000 de euro a fost oferta catre ministerul Culturii si cu chiu, cu vai, a spus ca ar putea accepta 700.000 de euro, iar mi se pare deplasat. Eu le-am explicat consilierilor ca indiferent cite evaluari ar face, cel care cere poate cere cit vrea, este casa lui, dar tot eu am fost cel care am demonstrat ca trebuie sa fie cu mare bagare de seama si am explicat in raportul pe care li-l voi prezenta consilierilor la urmatoarea sedinta CLM ca, din punctul meu de vedere, tranzactia trebuie aminata. Ma deranjeaza foarte tare faptul ca cineva face tot felul de comentarii cu privire la aspectul juridic al acestei probleme cind, de fapt, stiu foarte bine ca si-a facut facultatea prin corespondenta. Eu stau de vorba cu juristi profesionisti, cind vreau sa ma lamuresc asupra problemelor juridice incurcate. Daca nu sint din Primarie sint juristi din afara Primariei si unul dintre cei cu care ma sfatuiesc este sora mea, care este procuror si care banuiesc ca fiind doctor in drept, stie putin mai mult decit cineva care a facut facultatea prin corespondenta, in anumite conditii, acum citiva anisori. Asa ca genul asta de comentarii, din partea unui neavenit, un om care da din gura doar pentru ca a prins el citeva cuvinte dintr-o propozitie si apoi face circ, in adevaratul sens al cuvintului, nu sint pentru mine binevenite si nu au darul de a informa populatia despre modul in care stau lucrurile in realitate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro