• Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila face un apel către brăilenii sănătoşi să vină să doneze • de frica coronavirusului numărul donatorilor a scăzut dramatic în ultimele zile
Numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic în ultima perioadă. De frica infecţiei cu coronavirus (COVID-19), de la o zi la alta, tot mai puţini brăilenii vin la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila. Aşa cum ne-au precizat reprezentanţii instituţiei, dacă până la declanşarea pandemiei la Centru veneau în medie 20-30 persoane zilnic, în ultima săptămână au venit doar 5-8 persoane în fiecare zi.
Chiar dacă în prezent autorităţile se concentrează pe lupta pentru prevenirea răspândirii virusului, nu trebuie să uităm că în spitale sunt internaţi pacienţi cu diverse patologii care au nevoie de transfuzii de sânge, plasmă sau produse din sânge, lucruri vitale pentru salvarea unor vieţi. Iar stocurile se împuţinează.
În acest context, Centrul de Transfuzie Sangvină Brăila face un apel la brăilenii care nu au fost în zonele afectate de virusul COVID-19, nu au intrat în contact cu persoanele infectate şi sunt sănătoşi să vină să doneze sânge. Acest lucru se poate face în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08.00-11.00, la sediul situat pe Radu S Campiniu nr. 5.
Cum pot să donez?
Pentru a deveni donator de sânge o persoană trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
- stare bună de sănătate;
- vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani;
- greutatea corporală minimă a donatorului: 60 kg în cazul femeilor şi 70 kg în cazul bărbaţilor;
- tensiunea arterială sistolică să fie între 180 şi 100 mmHg, iar cea diastolică între 100 şi 75 mmHg;
- puls regulat: 60-100 bătăi/minut;
- să nu fi suferit, în ultimele 6 luni, intervenţii chirurgicale;
- să nu fi fost în detenţie în ultimele 6 luni;
- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie (se poate dona după ce copilul a împlinit vârsta de 2 ani), în perioada menstruală;
- să nu fi consumat mâncare grasă sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;
- să nu fi suferit de următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, hipocalcemie, crize de spasmofilie, bruceloză, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Ce trebuie să consumăm înainte şi după donare?
“Regula de aur” atunci când veniţi să donaţi sânge este să nu fiţi flămânzi. Specialiştii recomandă cu tărie ca înainte de colectarea sângelui să mâncaţi alimente sărace în grăsimi (pâine, covrigi, biscuiţi, fructe) şi să consumaţi lichide în orice cantitate. De asemenea, şi după donare trebuie să bem lichide.
Persoanele care donează au dreptul la 7 bonuri valorice (pentru produse alimentare), eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă de la muncă (în ziua donării) şi primesc o reducere cu 50% a abonamentului pe mijloacele de transport în comun, în Municipiul Brăila.
De asemenea, atunci când donaţi, cei de la Centrul de transfuzie pot să vă elibereze, la cerere, o serie de analize gratuite.