Şcolarii şi preşcolarii brăileni aşteaptă de jumătate de an cornul promis de Guvern. În goana după contracte avantajoase cu Statul, agenţii economici blochează prin contestaţii procedura de achiziţie a cornului şi, astfel, mii de elevi rămân restanţi la un drept cuvenit prin lege. În timp ce autorităţile ridică din umeri şi spun că problema ţine de cadrul legislativ, profesorii şi părinţii copiiilor sunt revoltaţi de situaţie. "Când speram să se realizeze, în sfârşit, la jumătatea anului şcolar procedura de atribuire a cornului, firma care a pierdut, iarăşi a contestat, şi acum iar suntem în amânări până înspre miezul lunii mai. Sunt decepţionat de felul în care s-a gândit această chestiune, dar e strict legal, e dreptul lor să conteste, n-am ce face", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Societatea la care face referire conducerea CJ Brăila este, potrivit unor surse demne de încredere, firma brăileană "Risk Com" SRL patronată de familia Rădulescu.
Problema contestaţiilor pare să-l depăşească şi pe actualul ministru al Economiei, care recunoaşte că "este o nebunie". "Într-adevăr, tot ce înseamnă sistem de achiziţii publice, din cauza unor exagerări, ca să nu spun altfel, am ajuns exact în mantinela cealaltă. Nu mai poţi să iei nimic. Toată lumea face contestaţie. Face contestaţie la caietul de sarcini, contestaţie după caietul de sarcini, contestaţie la atribuirea contractului. Doi ani dacă «ai noroc», nici nu îndrăzneşti să te apropii de obiectiv. Între timp se duc finanţări, se pierd programe. Asta e lumea în care trăim. Într-adevăr este o nebunie. A fost o discuţie în Guvern despre termenul acesta de contestaţie, dar n-am voie să comentez, este o sentinţă a Justiţiei", a declarat recent deputatul PSD Mihai Tudose, totodată ministru al Economiei.
Contactat de reporterii "Obiectiv", reprezentantul firmei "Risk Com", omul de afaceri Ştefan Rădulescu, a explicat că societatea nu a făcut altceva decât să-şi exercite un drept conferit de legislaţia în vigoare. "Noi am avut o contestaţie depusă anul trecut la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care ne-a admis în parte acţiunea, însă simţindu-ne nedreptăţiţi am mers mai departe în instanţă, la Curtea de Apel Galaţi, care a respins plângerea ca nefondată. A rămas astfel valabilă decizia CNSC, iar autoritatea contractantă a evaluat ofertele şi, în final, a decis atribuirea către contraofertant. Firma se consideră în continuare nedreptăţiţă de această decizie, aşa că am formulat o nouă contestaţie la CNSC şi aşteptăm soluţionarea", ne-a declarat Rădulescu. Întrebat de ce nu se asigură totuşi componenta "Corn" a programului guvernamental până la soluţionarea problemelor legate de achiziţia din acest an şcolar, sursa citată a spus: "Această întrebare vă rog să o adresaţi autorităţii contractante. La fel cum ar trebui întrebat Consiliul Judeţean de ce nu s-a iniţiat nici până la acest moment procedura achiziţiei pentru programul privind încurajarea consumului de fructe în şcoli, program finanţat integral din fonduri europene, spre deosebire de Lapte-Corn, finanţat de la bugetul de stat".
Nechita: "Problema a plecat de la doamna Mioara Duţu, care era preşedintele Comisiei"
În ceea ce-l priveşte pe fostul preşedinte interimar al CJ Brăila, liberalul Ovidiu Nechita, acesta a afirmat că întreaga problemă privind întârzierea distribuţiei de cornuri în şcoli a pornit de la juristul instituţiei. PNL-istul susţine că Mioara Duţu, preşedintele comisiei care s-a ocupat de programul Lapte-Corn nu şi-a făcut treaba. "Este o poveste mai veche. Ştiu că problema a plecat de la doamna Mioara Duţu, care era preşedintele comisiei ce s-a ocupat de această chestiune «Lapte - Corn». Nu s-a prezentat la câteva şedinţe. De acolo au plecat foarte multe. Mie mi-a făcut o cerere pentru a nu mai fi preşedinte, cu toate că avea dispoziţie dată încă de pe vremea fostului şef CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Dumneaei trebuia să se ocupe de chestiunea asta, dar a tărăgănat-o şi iată unde s-a ajuns! Nu s-a prezentat efectiv la comisii să facă procedurile pentru derularea programului", a declarat Nechita. Liberalul a mai subliniat că nu i-a permis juristului CJ Brăila să îşi abandoneze poziţia de preşedinte al comisiei respective, pentru că nu a argumentat în niciun fel de ce doreşte să se retragă.
Viorel Mortu: "Prelungirea contractului fără licitaţie este ilegală"
Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" dacă exista vreo posibilitate ca firma care s-a ocupat anul trecut de programul "Lapte - Corn" să continue livrarea produselor către şcoli până la încheierea noii licitaţii, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a afirmat că acest lucru ar fi fost ilegal. "Prelungirea contractului din anul 2013 - 2014 spre 2014 - 2015 este ilegală. Nu s-a făcut aşa ceva niciodată! Se licitează o sumă, o perioadă, este deschidere de an şcolar, nu e niciun fel de şansă de a continua cu o firmă numai pentru că nu se confirmă o licitaţie. Oricum, eu am prins contractul în ultimele două luni, dar el a fost prost gândit încă din iunie anul trecut", a declarat PSD-istul. Totodată, în privinţa acuzaţiilor lansate de consilierul judeţean Ovidiu Nechita, sursa citată a mai punctat că Mioara Duţu nu şi-a putut îndeplini datoria pentru că era pusă în ipostaza de a face propuneri şi de a le aviza ulterior. "Este o incompatibilitate între cele două ipostaze. De la început e gândită prost treaba şi aşa a continuat până de curând, când s-a corijat în ianuarie. Acum sunt două persoane. Mioara Duţu este preşedintele comisiei în continuare, dar la evaluare este altcineva", a mai completat Viorel Mortu. În ceea ce priveşte faptul că nu s-a mai întâmplat nimic cu procedura achiziţiei pentru încurajarea consumului de fructe în şcoli, preşedintele interimar al CJ Brăila a explicat că după evenimentele din luna august, când Gheorghe Bunea Stancu a fost ridicat de procurorii DNA, subiectul a fost blocat. "Nu s-a prezentat nimeni la cele două licitaţii, care au avut loc. De fapt, după luna august nu s-a mai întâmplat nimic în zona aceea pentru că n-au mai venit persoane care să aibă voie să urce pe SEAP ofertele. Nenorociri mon cher, nenorociri! Noi încercăm să rezolvăm situaţia, dar sunt rivalităţi între firme, împinse până la absurd câteodată", a conchis social democratul.
"Copiii nu au nicio vină"
Directorii unităţilor de învăţământ din Brăila spun că problema nu este gravă doar la nivel declarativ, ci şi practic. Se simte deja lipsa cornului în şcoli, la unii copii, după cum spun profesorii. "Problema mi se pare destul de gravă, mai ales datorită faptului că părinţii, elevii sunt obişnuiţi cu acest program de foarte mulţi ani. Se vede în ochii elevilor nevoia de o gustare dulce. Îi văd cum pleacă nerăbdători la pauza mare să ridice cutiile cu lapte şi ne întreabă mereu «dar cornuleţul când vine?» Nici nu ştiu ce să le răspund, sincer. Ar trebui găsită o soluţie pentru că este incorect ca în toată ţara să se distribuie cornul şi la noi nu. Copiii nu au nicio vină", a spus directorul Şcolii Gimnaziale "I. L. Caragiale" Brăila, Valeriu Rusu.
Distribuţia cornului în şcoli ajunge anul acesta la aproximativ 2 milioane de lei, în timp ce contractul pentru componenta lapte, care a fost deja atribuit, are o valoare dublă.
Consiliul Judetean Brăila a lansat procedura anuală privind achiziţia pachetului lapte-corn la începutul lunii iulie 2014, în august fiind programată deschiderea ofertelor. Dacă la produsul lapte nu au fost probleme, pentru ca a fost un singur ofertant înscris la licitaţie, pentru distribuirea cornului s-au înscris trei societăţi ("Management Objectives" Bucureşti, având asociată firma "Vel Pitar" Râmnicu Vâlcea şi subcontractant SC "Velrom" Târgovişte, "Risk Com" SRL şi asocierea "Voipan Sil" Câmpina - "Eden Garden" Plopeni), iar procedura s-a blocat pe fondul contestaţiilor.
În judeţul Braila, de programul guvernamental lapte-corn ar trebui să beneficieze aproximativ 35.000 de elevi din ciclurile primar şi gimnazial.