Corlăţean pleacă, problema votului din străinătate rămâne | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Corlăţean pleacă, problema votului din străinătate rămâne

Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea. Ulterior, Ponta anunţat că îl propune ministru al Afacerilor Externe pe Teodor Meleşcanu şi că i-a transmis nominalizarea preşedintelui Traian Băsescu.
Titus Corlăţean a declarat, luni, că MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secţii de vot, dar a precizat că acesta nu are forţă juridică, prin urmare nu poate încălca legea.
Corlăţean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică.

Numit la urgenţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, înainte ca Teodor Meleşcanu să depună jurământul ca ministru de Externe, că demisia lui Titus Corlăţean a fost târzie, precizând că nu l-ar fi numit în funcţie pe fostul director SIE, dar o face, totuşi, având în vedere urgenţa.
Teodor Meleşcanu a depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru de Externe, în prezenţa şefului statului, a premierului Victor Ponta şi a mai multor consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către noul ministru de Externe a durat doar câteva minute.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretele privind încetarea mandatului lui Titus Corlăţean la şefia MAE şi numirea în funcţia de ministru de Externe a lui Teodor Meleşcanu.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, precum şi decretul prin care Teodor-Viorel Meleşcanu este numit în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Premierul se face că dă dreptul diasporei să voteze

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, şeful Guvernului a arătat că primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost organizat ireproşabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate în secţiile de vot din străinătate, unde unii cetăţeni români nu au putut vota, au fost generate din cauza "programului şi a procedurilor care durează extrem de mult", dar a asigurat că măsurile dispuse de Biroul Electoral Central şi de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative şi creştere a capacităţii logistice din secţiile de vot din străinătate vor fi sprijinite financiar de către Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată marţi, pentru ca aceste probleme să fie evitate în turul II.
Ponta şi-a continuat declaraţia afirmând însă că există şi o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la "presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de către preşedintele Traian Băsescu şi candidatul Klaus Iohannis care solicită instituţiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului".
Meleşcanu va organiza "conform dispoziţiilor legale şi ale BEC" al doilea tur al alegerilor în străinătate, a arătat premierul.
"În acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecărui cetăţean român va fi respectat, dar cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista, până în 16 şi după aceea, presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu", a conchis Ponta.

Îl sprijină pe Ponta şi şi-a primit răsplata

Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde a obţinut, în diaspora, 1.374 voturi (0,85%) şi 104.131 (1,09%) pe ansamblu.
Ulterior, Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor, iar Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării au avut manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental.
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a cerut, de două ori, demiterea lui Corlăţean.

„Dacă Ponta nu soluţionează problemele, să-şi dea şi el demisia"

Demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean nu rezolvă problema suplimentării secţiilor de votare în străinătate, premierul Victor Ponta trebuind să soluţioneze rapid situaţia sau să demisioneze la rândul său, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele ACL Cătălin Predoiu.
"Prin ceea ce s-a întâmplat este foarte clar că Victor Ponta pregăteşte furtul alegerilor. Demisia anunţată a lui Corlăţean nu va acoperi acest furt. Corlăţean trebuia demis până la această oră. Faptul că nu l-a demis îl pune pe premierul Ponta în complicitate cu el, şi cer demisia premierului, azi, acum. Să-şi dea demisia odată cu domnul Corlăţean. În plus, demisia lui Corlăţean nu rezolvă problema, vrem secţii suplimentare pentru românii care vor să-şi exercite dreptul la vot. Vrem ca aceşti români să poată spune clar ce vor, pentru preşedintele lor. Demisia lui Corlăţean nu va opri valul anti-Ponta. Este o dovadă clară a complotului între Ponta şi Corlăţean, iar orice explicaţie ar veni este de prisos", a declarat prim-vicepreşedintele ACL.
Victor Ponta trebuie "să-şi asume ministerul de Externe să rezolve problema, să mărească numărul secţiilor de votare, să dea hotărâre de Guvern, să facă ceea ce trebuie să facă un premier şi să dea drept constituţional românilor din diaspora să-şi exercite votul (...) Ori îşi dă demisia, ori rezolvă problema", a susţinut Predoiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro