"România nu şi-a schimbat poziţia‚ însă în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ţinem cont de evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina, faptul că aceste evoluţii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul că aceste evoluţii au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru amândouă, şi pentru Serbia şi pentru Kosovo, şi faptul că Serbia a acceptat (...) în acel acord-cadru de negociere cu UE ca înainte de a finaliza negocierile de aderare să încheie un acord cu valoare juridică obligatorie de normalizare deplină a relaţiei cu Kosovo (...) sunt evoluţii de care şi România şi alte state trebuie să ţină cont", a precizat şeful diplomaţiei.
Totodată, Titus Corlăţean a respins comparaţia făcută de Moscova între Kosovo şi Crimeea.
"Sunt subiecte diferite şi dincolo de dorinţa Federaţiei Ruse de a invoca precedentul (...) şi de a spune în faţă occidentalilor: aţi recunoscut Kosovo, facem şi noi la fel, vă urmăm exemplul în cazul Crimeei, să nu uităm faptul că în Kosovo a fost un conflict sângeros în care, inclusiv la nivelul Curţii Internaţionale de Justiţie, s-a spus că au fost încălcări grave, flagrante fundamentale ale drepturilor omului şi că s-a ajuns la această situaţie de secesiune, pe când în cazul Crimeei, care era o regiune a statului suveran, n-au existat astfel de conflicte", a spus ministrul de Externe.
În Crimeea, "nimeni n-a pus sub semnul întrebării integritatea persoanei fizice a cetăţeanului ucrainean de etnie rusă, n-au fost violenţe", a precizat Corlăţean, adăugând că Rusia a invocat un aşa-zis drept de intervenţie prin acţiune militară pentru apărarea minorităţii ruse, modelul folosit şi în cazul Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei.
Prim-ministrul albanez, Edi Rama, i-a transmis, marţi, premierului Victor Ponta un mesaj de recunoştinţă din partea tuturor albanezilor pentru poziţia pe care acesta a avut-o faţă de Kosovo şi şi-a exprimat speranţa că România se va alătura în scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenţa regiunii.
"Vreau să exprim recunoştinţa tuturor albanezilor în ceea ce priveşte poziţia faţă de Kosovo, poziţia domnului prim-ministru este o poziţie care ne dă o mare şi completă încredere că, într-un timp nu foarte îndelungat, chiar şi România se va alătura acelei mari familii care a recunoscut independenţa Kosovo", a spus Rama.
El a adăugat că România merită o mulţumire specială şi pentru faptul că a oferit ajutor pentru întărirea economică şi instituţională a acestei regiuni, alături de partenerii săi internaţionali.
Preşedintele Traian Băsescu a comentat, recent, la Cotroceni, situaţia din Crimeea şi din regiune, afirmând, în acest context: "Poate şi premierul întelege că nu mai trebuie dat semnalul «Lăsaţi să plece preşedintele că recunosc eu Kosovo imediat»".
"Poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul: «Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo, imediat». Este o probă de slugărnicie, care nu îşi are rostul când privim la interesul naţional al României şi la realitatea regiunii în care noi trăim", a spus Băsescu.