Corigenți la catedră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Rezultate inițiale. Mai puțin de jumătate dintre profesori au luat Titularizarea!

Corigenți la catedră

* doar circa 46% dintre candidații din Brăila care au susținut proba scrisă la Titularizare au reușit să obțină note peste 7, pragul necesar pentru a obține un post de titular în învățământ * sunt zeci de note sub 5, obținute atât de candidați care și-au dorit să intre în sistem, dar și de dascăli cu peste 20 ani la catedră * înainte de contestații, un singur candidat are nota 10 - Victor Olenic, fost jucător de fotbal, în prezent antrenor la Dacia Unirea Brăila

 

 

 

Rezultate sub cele ale elevilor la Titularizare! Dacă absolvenții de gimnaziu și liceu au făcut o figură frumoasă la examenele naționale, Brăila fiind pe locul 1 pe țară la Bacalaureat și locul 3 la Evaluarea Națională, nu același lucru se poate afirma despre cei care vor să fie profesori sau care se află de ceva timp la catedră. Concret, mai puțin de jumătate dintre candidații care au participat la proba scrisă din data de 12 iulie au reușit să obțină note peste 7.

Primele rezultate la Titularizare au fost publicate ieri, 18 iulie, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Brăila și site-ul dedicat – titularizare.edu.ro. Din totalul celor 266 candidați care au susținut proba, doar 123 au reușit să obțină note peste 7, pragul necesar pentru a obține un post de titular în învățământ. Asta înseamnă o rată de 45,95%, asemănătoare cu cea de anul trecut – 44,38%. Un număr de 98 candidați au obținut note între 5 și 6,99 – 36,84%, note cu care pot spera la un post de suplinitor într-o școală. Sunt și 45 candidați care au obținut note sub 5 (17%).

Vor să fie profesori cu note de 1, 2 și 3

Potrivit rezultatele inițiale publicate pe site-ul titularizare.edu.ro, cei mai mulți dintre candidații care au luat note sub 5 sunt persoane care nu au mai lucrat niciodată în învățământ, dar care și-au încercat norocul în speranța că vor prinde un post într-o școală. Proba scrisă le-a dat însă planurile peste cap, unii candidați demonstrând că nu sunt deloc pregătiți pentru o carieră la catedră. Spre exemplu, un candidat care a susținut examenul la disciplina Educație antreprenorială a obținut nota 1,55. Un alt candidat, care a dat examen pentru un post de profesor de limba și literatura română a luat nota 3,10. Exemplele pot continua cu un candidat care și-a dorit să fie profesor de informatică, dar care a luat nota 3,10 la proba scrisă.

Astfel de rezultate dezastruoase se înregistrează și în rândul candidaților care și-au dorit să predea la grădinițe. Este cazul a doi candidați care vor să fie educatori, dar care au luat nota 2,75, respectiv 3,10 la proba scrisă.

Rușinos! Note de 3 și 4 la dascăli cu mulți ani de experiență la catedră

Dincolo de candidații care au mers ”la noroc” la Titularizare, sunt și profesori cu mulți ani de experiență în învățământ care nu au reușit să obțină nici măcar nota 5. Spre exemplu, la învățători, un dascăl cu peste 10 ani vechime a luat nota 2,25, iar un cadru didactic cu peste 20 ani vechime și gradul didactic I a luat nota 4,45. La educatori, un dascăl cu peste 20 ani vechime a obținut nota 3,95, iar un altul, cu o experiență de 9 ani , nota 3,55.

Și la alte discipline de examen, dascăli ce predau de ani de zile în sistem au obținut note mici. Este cazul unui profesor de limba română, care deși are peste 10 ani vechime în sistem, la proba scrisă a primit nota 4,45.

Sunt și cadre didactice care au intrat de puțin timp în învățământ, dar care sunt corigenți la proba scrisă. Este cazul unui profesor de matematică, cu 3 ani experiență, care a luat nota 4,20 la examen. Un alt exemplu este al unui profesor de chimie, care după 3 ani de predat a luat nota 3,80 la examen.

Model pentru colegi! Antrenor de fotbal, nota 10 la Titularizare

Înainte de contestații, la nivelul județului Brăila există o singură notă de 10 la proba scrisă. Performanța a fost reușită de Victor Olenic, fost jucător de fotbal, în prezent antrenor la Dacia Unirea Brăila. Acesta a susținut examenul la disciplina Educație fizică și sport, demonstrând că se poate obține nota maximă la titularizare dacă te pregătești temeinic pentru examen.

Rezultate slabe în rândul consilierilor școlari

Multe posturi de consilieri școlari au fost scoase la concurs la nivel național în această sesiune a examenului, la Brăila fiind vorba despre 19 posturi. La examen, la disciplina consiliere psihopedagogică, au participat doar 12 candidați, dintre care doar trei au reușit să obțină note peste 7. Alți șase candidați au note între 5 și 6,99, iar ceilalți trei candidați nu au reușit să obțină nota de trecere. Mai mult, un candidat a obținut nota 1,50 la proba scrisă, aceasta fiind și cea mai mică notă obținută la examenul de Titularizare de anul acesta.

Matematica, disciplina la care niciun candidat nu a luat minim 7

Un număr de 13 candidați au susținut examenul la această disciplină și deși este vacant un singur post de titular, nimeni nu a reușit să obțină nota 7, deși pe liste s-au regăsit profesori cu 8,9 sau chiar 15 ani vechime. Sunt 10 candidați cu note între 5 și 6,99, iar alți trei candidați au note sub 5.

Situația este complet diferită la biologie, disciplină de examen la care toți cei patru candidați au luat note peste 7.

Rezultate slabe și la nivel național

Ieri, pe site-ul Ministerului Educației a fost publicat un comunicat de presă cu privire la rezultatele înregistrate la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar (sesiunea 2023). Înainte de contestații, 48% dintre candidații din toată țara care au susținut examenul au note peste 7 (șapte), procentul fiind aproximativ la același nivel cu sesiunea anului trecut (48,68%) și superior cu peste 4% față de rezultatele consemnate în anul 2021 (44,47%). Rata notelor între 5 și 7 este în creștere comparativ cu anul trecut: 33,45% față de 32,91%. Din promoția curentă, 44,99% dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte), procent relativ apropiat de nivelul înregistrat în anul anterior (45,83%) și superior celui din anul 2021 (40,63%). Sunt și 127 de candidați care au obținut nota 10 (146 în anul 2022 și 130 în anul 2021), iar 11.321 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.

În centrele de evaluare au fost transmise 23.892 de lucrări, fiind notate 23.850 de lucrări. Din cauza abaterilor de la prevederile metodologiei de concurs, 42 de lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Alți 26 candidați au fost eliminați din sălile de concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Toți candidații aflați în aceste situații nu vor fi repartizați/nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2023 – 2024”, se arată în comunicatul publicat de Ministerul Educației.

Rata de participare la proba scrisă a fost 83,17% (din promoția de absolvenți ai acestui an s-au prezentat 81,70% dintre candidați). Un număr de 2.623 de candidați (9,87%) s-au retras după primirea subiectelor (2.541 de candidați din motive personale și 82 de candidați din motive medicale).

Ieri, profesorii nemulțumiți de note au putut depune contestațiile, iar cereri se pot depune și astăzi, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate miercuri, 26 iulie.

Pentru a obține statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidații trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă.

La nivelul județului Brăila, în această sesiune au fost scoase la concurs 69 posturi pentru angajare pe perioadă nedeterminată (posturi de titulari) și 272 posturi pentru angajare pe perioadă determinată (posturi de suplinitori).

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, va fi realizată în ședințele publice de repartizare organizate de inspectoratele școlare în zilele de 27 și 28 iulie.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro