* zilele acestea, Corul Mixt ”Trison” al Școlii Populare de Arte Brăila a fost invitat să participe la Festivalul Internațional Coral de la Cracovia, Polonia, organizat de Musik Reisen Facinazion * muzica românească prezentată de Corul ”Trison” a fost apreciată la superlativ, iar brăilenii au fost răsplătiți cu îndelungi aplauze
Coriști brăileni aplaudați în Cracovia, Polonia, după o evoluție ”ca la carte”, la Festivalul Internațional Coral pus la punct de o importantă agenție de impresariat artistic din Germania.
”În luna februarie a anului 2020, Corul Mixt ”Trison” al Școlii Populare de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” - dirijat de prof. Marcica și Ștefan Lupu - s-a hotărât să aplice pentru un Festival Internațional de Muzică (instrumentală și corală) organizat de Musik Reisen Fascinazion - agenție de impresariat cu sediul în Baden Baden (Germania) - ce urma să se desfășoare în Toscana, Italia. Din cauze binecunoscute, a trebuit să așteptăm încă un an pentru a ne înscrie la alt festival patronat de MRF, cel de la Cracovia, Polonia. Situația generată de pandemie a făcut ca efectivul Corului ”Trison” să scadă drastic! În sfârșit, în seara zilei de 28 septembrie - din stația de la Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Strada Polonă - Corul Mixt ”Trison” a plecat într-o (credeam noi la început) aventură”, ne-a mărturisit prof. Ștefan Lupu, dirijor al Corului ”Trison”.
Coriștii brăileni au ajuns la Cracovia miercuri, 29 septembrie, spre seară, iar a doua zi au fost preluați de un ghid vorbitor de limbă română, cu care au făcut un tur în zona istorică a orașului - Castelul Wawel, Piața Centrală a Cracoviei, cu trăsuri de epocă, biserici. Între ele, Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, acolo unde vineri, 1 octombrie, au susținut un prim concert, alături de Corul ”Carmina Dacica” și de ”Polifonica de Barcelona” (Spania). A urmat, în seara aceleiași zile, concertul de la Muzeul ”Manggha”. Potrivit prof. Lupu, ideea celor de la ”Musik Reisen Fascinazion” a fost ca un număr redus de formații muzicale - în cazul de față, trei coruri - să cânte apreciindu-se reciproc cu aplauze. Ceea ce s-a și întâmplat.
”Muzica românească prezentată de Corul ”Trison” a fost apreciată la superlativ, mai ales că, din cauzele amintite, trei coriști au fost nevoiți să rămână acasă. Pe de altă parte, partida tenorilor a fost binecuvântată - acesta e cuvântul adecvat - cu doi tenori super dotați muzical care, pe ultima sută de metri, au învățat repertoriul de festival. Dacă mai punem la socoteală faptul că vremea mohorâtă s-a transformat într-o sublimă zi de toamnă însorită în ziua concertelor - repet, 1 Octombrie - înseamnă că Cineva, acolo sus, ne-a iubit și ne iubește!”, a mai spus prof. Ștefan Lupu.
Dirijorul Corului Trison le mulțumește, cu acest prilej, tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: Coriști: Daniela Drăghiță, Elena Marin, Gabriela Mălâia, Olga Tabarac - soprane; Georgiana Caragață, Veronica Enache, Maria Manolache, Micșunica Nehoianu, Monica Nicoară, Ruxandra Teodor, Aneta Trezi, Neti Tutoveanu - altiste; Nicola Anastasiu, (Galați), Radian Giol, George Holban, Lucian Lungu (Galați) - tenori; Nicolae Băcanu, Mitică Cârneciu, Silviu-Daniel Ivan, Ionuț-Victor Lupu - bași.
”Mulțumiri și celor care nu au putut participa: Mihaela Sofrone, Viorica Novac, Ionica Gherguș, Octavia Axinte, Geta Borteanu, Ionuț-Săndel Balaban, Marius-Cristian Găgeanu, Daniel Voinea. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorului - Compania de Utilități Publice Dunărea (director general, Silviu Mangiurea; director economic, Ionel Avram) și ”Transmarian” SRL (director: Marian Prapagic). Am avut și suporteri la locurile de muncă: conducerile Școlii Populare de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” (director: Cristian Morozan) și respectiv Liceului de Arte ”Hariclea Darclée” (director: Mircea Bogatu). Mulțumim, ”Trison”! Excelsior!”, a mai spus, entuziasmat, prof. Ștefan Lupu la întoarcerea de la Cracovia.