Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Coriștii de la ”Trison” au concertat în Catedrala ”Sfinții Apostoli” din Cracovia

* zilele acestea, Corul Mixt ”Trison” al Școlii Populare de Arte Brăila a fost invitat să participe la Festivalul Internațional Coral de la Cracovia, Polonia, organizat de Musik Reisen Facinazion * muzica românească prezentată de Corul ”Trison” a fost apreciată la superlativ, iar brăilenii au fost răsplătiți cu îndelungi aplauze

 

Coriști brăileni aplaudați în Cracovia, Polonia, după o evoluție ”ca la carte”, la Festivalul Internațional Coral pus la punct de o importantă agenție de impresariat artistic din Germania.

În luna februarie a anului 2020, Corul Mixt ”Trison” al Școlii Populare de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” - dirijat de prof. Marcica și Ștefan Lupu - s-a hotărât să aplice pentru un Festival Internațional de Muzică (instrumentală și corală) organizat de Musik Reisen Fascinazion - agenție de impresariat cu sediul în Baden Baden (Germania) - ce urma să se desfășoare în Toscana, Italia. Din cauze binecunoscute, a trebuit să așteptăm încă un an pentru a ne înscrie la alt festival patronat de MRF, cel de la Cracovia, Polonia. Situația generată de pandemie a făcut ca efectivul Corului ”Trison” să scadă drastic! În sfârșit, în seara zilei de 28 septembrie - din stația de la Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Strada Polonă - Corul Mixt ”Trison” a plecat într-o (credeam noi la început) aventură, ne-a mărturisit prof. Ștefan Lupu, dirijor al Corului ”Trison”.

Coriștii brăileni au ajuns la Cracovia miercuri, 29 septembrie, spre seară, iar a doua zi au fost preluați de un ghid vorbitor de limbă română, cu care au făcut un tur în zona istorică a orașului - Castelul Wawel, Piața Centrală a Cracoviei, cu trăsuri de epocă, biserici. Între ele, Biserica ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, acolo unde vineri, 1 octombrie, au susținut un prim concert, alături de Corul ”Carmina Dacica” și de ”Polifonica de Barcelona” (Spania). A urmat, în seara aceleiași zile, concertul de la Muzeul ”Manggha”. Potrivit prof. Lupu, ideea celor de la ”Musik Reisen Fascinazion” a fost ca un număr redus de formații muzicale - în cazul de față, trei coruri - să cânte apreciindu-se reciproc cu aplauze. Ceea ce s-a și întâmplat.

”Muzica românească prezentată de Corul ”Trison” a fost apreciată la superlativ, mai ales că, din cauzele amintite, trei coriști au fost nevoiți să rămână acasă. Pe de altă parte, partida tenorilor a fost binecuvântată - acesta e cuvântul adecvat - cu doi tenori super dotați muzical care, pe ultima sută de metri, au învățat repertoriul de festival. Dacă mai punem la socoteală faptul că vremea mohorâtă s-a transformat într-o sublimă zi de toamnă însorită în ziua concertelor - repet, 1 Octombrie - înseamnă că Cineva, acolo sus, ne-a iubit și ne iubește!”, a mai spus prof. Ștefan Lupu.

Dirijorul Corului Trison le mulțumește, cu acest prilej, tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: Coriști: Daniela Drăghiță, Elena Marin, Gabriela Mălâia, Olga Tabarac - soprane; Georgiana Caragață, Veronica Enache, Maria Manolache, Micșunica Nehoianu, Monica Nicoară, Ruxandra Teodor, Aneta Trezi, Neti Tutoveanu - altiste; Nicola Anastasiu, (Galați), Radian Giol, George Holban, Lucian Lungu (Galați) - tenori; Nicolae Băcanu, Mitică Cârneciu, Silviu-Daniel Ivan, Ionuț-Victor Lupu - bași.

”Mulțumiri și celor care nu au putut participa: Mihaela Sofrone, Viorica Novac, Ionica Gherguș, Octavia Axinte, Geta Borteanu, Ionuț-Săndel Balaban, Marius-Cristian Găgeanu, Daniel Voinea. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorului - Compania de Utilități Publice Dunărea (director general, Silviu Mangiurea; director economic, Ionel Avram) și ”Transmarian” SRL (director: Marian Prapagic). Am avut și suporteri la locurile de muncă: conducerile Școlii Populare de Arte și Meserii ”Vespasian Lungu” (director: Cristian Morozan) și respectiv Liceului de Arte ”Hariclea Darclée” (director: Mircea Bogatu). Mulțumim, ”Trison”! Excelsior!”, a mai spus, entuziasmat, prof. Ștefan Lupu la întoarcerea de la Cracovia.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii