Mergi la conţinutul principal

Corectitudinea referendumului, pusa in pericol de legislatie

Asociatia Pro Democratia (APD) este ingrijorata de efectele negative pe care ambiguitatile legislatiei electorale care reglementeaza organizarea si desfasurarea referendumurilor, le pot avea asupra transparentei procesului de vot din 19 mai. Liderii organizatiei considera ca s-au creat premisele excluderii observatorilor interni si internationali de la supravegherea referendumului.
Posibilitati de interpretare lasa continutul art. 62 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Astfel, Legea nr. 3/2000 mentioneaza, la acest articol, includerea prevederilor din Capitolul XII al Legii 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Acest capitol reglementeaza statutul observatorului intern si international. Ulterior, Legea nr.68/1992 a fost abrogata prin Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Liderii Asociatiei Pro Democratia spun ca abrogarea acestei legi nu inseamna si eliminarea prevederilor art. 62 din legea 3/2000. "Consideram ca este evidenta intentia legiuitorului de a include institutia observatorului in legislatia privitoare la referendum. Desi Legea nr. 373/2004 abroga Legea 68/1992, ea nu abroga art. 62 din legea nr. 3/2000, fiind necesar ca interpretarea acestuia sa fie facuta in sensul aplicarii prevederilor referitoare la statutul observatorului intern si international din Legea nr. 373/2004. In aceasta situatie, Asociatia Pro Democratia solicita Biroului Electoral Central rezolvarea de urgenta a acestei ambiguitati si stabilirea, in conformitate cu atributiile ce ii revin conform legii, a unor prevederi clare cu privire la statul observatorului intern si international in cadrul referendumului", se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Pro Democratia.
Reprezentantii asociatiei spun ca alegerile prezidentiale anticipate sau referendumul din 19 mai, gasesc Romania cu aceeasi legislatie electorala ca in 2004. In acea perioada observatorii APD au constatat nereguli la primul tur al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2004. Este vorba despre votul multiplu, care este posibil si in contextul actual. Pentru ca nu au avut suficienti bani, reprezentantii APD nu au putut delega observatori in foarte multe locuri, dar au reusit sa realizeze o monitorizare in zona capitalei. Dealtfel, din declaratiile lui Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, observatorii s-au confruntat cu atitudini violente. Concluzia observatorilor a fost ca nu mai putin de 351 de alegatori au votat de mai multe ori, numai intr-un judet. "Am realizat o verificare a listelor permanente si a celor suplimentare din judetul Ilfov. Am constatat in 2004 ca persoanele care au votat de cel putin doua ori au fost aproape 3%. Cei care au votat fraudind alegerile, nu stim cu ce partid, au existat. Dincolo de asta, colegii mei care au observat alegerile, fostii mei studenti au fost supusi unor violente fara precedent. Pe de alta parte, recomandarile Raportului OSCE/ODHIR asupra alegerilor din 2004 privind reforma legislatiei electorale romanesti nu au fost urmate. Pe fondul de suspiciune amplificat de actuala criza politica, garantarea unei competitii electorale corecte devine cruciala pentru viitorul democratiei romanesti", a precizat Cristian Pirvulescu, presedinte al APD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro