A corecta înseamnă a nu condamna | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A corecta înseamnă a nu condamna

De la începutul lunii octombrie 2020, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică, "Vorbe din Duh", menită să ne facă pentru o clipă să ne oprim! Să ne oprim, să ne liniștim și să reflectăm la ce este Viața, ce este Adevărul, care este Calea. Am început astfel o Călătorie spre altceva, spre ceva frumos într-o lume pe care noi am urâțit-o! Vom fi însoțiți de prof. Daniel Voinea, un dascăl, un mentor, un om minunat pentru cei care îl cunosc. Daniel Voinea a absolvit Teologia la Sibiu, dar și Facultatea de Filozofie la Iași și predă științe socio-umane la Liceul de Artă Hariclea Darclee.

 Nimeni nu-și poate corecta cu adevărat semenul său dacă, mai întâi, nu-l iartă, dintr-o compasiune identică pe care o are și față de sine.
Vrând să-l corectezi, dar fără iertare, devii un judecător și acuzator, separându-te nepermis de cel cu care semeni. Nu există erori ale semenului care să nu fie și în tine, dar tendința puternică este de a vedea în el doar păcate și condamnare, iar în tine doar erori momentane, care nu te reprezintă. Dar toate păcatele sunt, de fapt, același lucru: erori care pot fi îndreptate prin iertare. Cel care ne iartă, cu adevărat, este, însă, Tatăl, care ne oferă ceea ce dăruim.
Corecția și iertarea sunt necesare nu celui iertat, ci celui care le sesizează și le dorește îndreptate. În mod eronat, percepția ne face să vedem în afară ceea ce nu ne dorim să vedem înăuntru, pentru propriul confort și „salvare”. De aceea, prin iertarea celuilalt, urmezi drumul Păcii pe care o cauți, prin darul Tatălui nostru.

„Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc;
Iar de nu veți ierta oamenilor greșealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșealele voastre.”
(Sfânta Evanghelie după Matei, VI, 14, 15)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro