• evenimentul are loc duminică, 17 decembrie, de la ora 11.30, fiind organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, în colaborare cu Capela Militară „Sf. Mucenici Brâncoveni”
Duminică, 17 decembrie 2023, de la ora 11.30, la Capela Militară „Sfinții Mucenici Brâncoveni”, de pe Calea Călărașilor, va avea loc Concertul de colinde susținut de Corala „Camerata” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație), dirijor căpitan Raul Ionuț Badale. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Capela Militară „Sfinții Mucenici Brâncoveni”. Intrarea la concertul de colinde este liberă.
Corala „Camerata” a luat ființă la inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Centrul de Creație Brăila), în primăvara anului 1997, ca factor activ și eficient în promovarea mișcării corale brăilene. În prezent, activitatea de studiu și repetițiile se desfășoară de două ori/săptămână, sub bagheta dirijorului prof. cpt. Raul-lonuț Badale - care este și dirijorul Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, cu o îndelungată și prestigioasă activitate în domeniu - ce a transformat de-a lungul timpului muzica corală, în adevărate momente înălțătoare, precizează surse din cadrul CJCPCT Brăila.
Reunind 29 de membre de vârste și categorii sociale diferite, această structură eterogenă se omogenizează printr-o esențială trăsătură comună - pasiunea pentru muzica corală. Repertoriul variat permite Coralei „Camerata” susținerea diverselor recitaluri, fiind prezentă la importante manifestări publice, contribuind la valorificarea vieții cultural- artistice brăilene, cât și în afara județului, prin participarea la festivaluri naționale și internaționale din Suceava, Botoșani, Cernavodă, Focșani, București, toate fiind finalizate prin aprecierile meritorii ale juriului de specialitate. În același timp, repertoriul de muzică religioasă s-a materializat prin participări la Festivalul - Concurs de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă, „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei - Suceava, Festivalul Internațional de Muzică Corală „I. D. Chirescu” - Cernavodă, Festivalul de Muzică Religioasă de la Palatul Patriarhal București, Festivalul-concurs „O, ce veste minunată” Botoșani, diferite concerte de muzică religioasă, participări la hramurile bisericilor din orașul și județul Brăila.
„Repertoriul laic, cu o tematică bogată și variată (creații clasice universale și românești, piese de inspirație folclorică, prelucrări, cântece patriotice) s-a materializat prin participări la Festivalul Coral Internațional „Pastorala” Focșani, diverse concerte și spectacole de muzică și poezie susținute pe scena Teatrului „Maria Filotti” Brăila, Cercul Militar Brăila, Casa de Cultură a Municipiului Brăila, Pavilionul din Grădina Mare, Casa Tineretului Brăila, Sala ProArte a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila”, a precizat managerul CJCPCT Brăila, Petronela-Alina Sulicu.