Mergi la conţinutul principal

COPYFIGHT

Sa-i zicem lupta pentru copyright. Combatantii sint multi, de la autorii grijulii cu dreptul de proprietate intelectuala (copyright), dar si cu drepturile de autor care vin din aceasta, la partizanii ideii de libera circulatie a informatiei (si a altor lucruri asimilabile).
Discutiile pe aceasta tema s-au cam incins si pe la noi, desi cred ca in Romania conditiile sociale determina mutatii in structura si motivatiile combatantilor.
Se pun pe site-uri si pe bloguri fragmente din carti, texte mai lungi sau mai scurte, articole. Editurile protesteaza, autorii protesteaza. Evident degeaba! Nimeni nu-i poate convinge pe pirati (ei se cred haiduci) sa renunte. In cel mai bun caz furnizeaza explicatii bazate pe subterfugii, pe denaturarea textului legii dreptului de de autor, prin asimilarea fragmentului cu intregul (de exemplu: un articol nu este o opera de sine statatoare, ci doar ?un fragment? din revista in care a fost pubicat).
Am intilnit ideea ? imbratisata de multi (multi cititori) ? crearii unui CD cu texte SF romanesti. CD-ul urma sa fie difuzat la cerere, gratis (eventual cu plata blankului). Dar autorii? Pe ei chiar nu-i intreaba nimeni daca sint de acord cu asta? E probabil ca nimeni sa nu se imbogateasca din asa ceva. E probabil ca multi autori sa nu aiba nimic impotriva unui asemenea demers. Dar, ceea ce nu se inetelege de catre acesti ?intreprinzatori? este ca a fi sau a nu fi de acord este optiunea autorului.
Cory Doctorow, celebrul scriitor canadian, si-a pus pe site-ul propriu (http://craphound.com) toate cele trei romane, plus volumul de povestiri. si, zice Doctorow, asta n-a impiedicat vinzarea editiei tiparite, dimpotriva, din ultima carte a vindut cinci editii (cu toate ca romanul era disponibil gratis pe internet).
Sint curios daca povestea asta ar merge si la noi. Daca cititorul care descarca de pe internet o carte este dispus s-o si cumpere din librarie. Eu am avintul, curajul si ce-o mai fi nevoie pentru a incerca o lansare a viitoarelei mele carti simultan in editie electronica, pe internet, si in librarii. Dar investitia este a editorului, asa ca decizia finala el o ia. si tare ma tem ca editorul va spune NU. Pentru ca romanul ia cartea de pe net ca sa nu dea bani pe ea, nu pentru a se lamuri daca si-ar dori-o in biblioteca sau nu.
Am plecat de la copyfight. Se spune ca una e copyright-ul, dreptul de proprietate intelectuala, si alta sint drepturile de autor. Numai ca ele sint indisolubil legate. Iar in Romania prea am fost obisnuiti sa primim, sa ni se dea. Asa ca nu ma mira atitudinea dispretuitoare fata de drepturile autorului asupra propriei opere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro