Un elev din Brăila a cucerit medalia de aur la Concursul Naţional de Informatică „Infomatrix", unul dintre cele mai bine cotate concursuri de informatică din lume. Bogdan Nechifor a impresionat juriul iniţiind un program de calculator menit să eficientizeze platformele online prin care internauţii din întreaga lume îşi vând diverse produse. Softul se numeşte „Velocity Reporting" şi poate fi folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, care folosesc mediul online ca mijloc de vânzări. Desigur, totul contracost, pentru că brăileanul vrea să-şi transforme ideea într-o afacere de succes.
Bogdan are doar 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Panait Cerna", la profil real. Este pasionat de informatică încă de mic şi a investit în acest hobby mulţi ani de muncă. Nu a ratat aproape niciun concurs de informatică din ţară sau străinătate, astfel că, acum, tot ce este nou reprezintă pentru el o provocare. Aşa a prins viaţă şi acest proiect. Bogdan a vrut să dezvolte un program de calculator prin care utilizatorii site-urilor de vânzări să-şi administreze mai uşor micile afaceri pe internet. Şi a reuşit, din moment ce, din 90 de proiecte înscrise în concurs, conceptul său a prins cel mai bine. Proiectul dezvoltat de tânărul brăilean se numeşte „Amazon Merchant Dashboard" şi se adresează, pentru început, utilizatorilor celebrului site de vânzări internaţional „Amazon". Bogdan spune că a ales acest site pentru că interfaţa lui este una extrem de complexă, astfel că utilizatorii nu pot vedea clar cum se vând produsele lor sau dacă acestea aduc profit. „Proiectul cu care am participat se numeşte Amazon Merchant Dashboard, un proiect dedicat celor ce vând produse pe Amazon, acesta dându-le o soluţie mai uşoară de a-şi administra produsele, finanţele şi are sintaxe unice de criptare şi upload pentru fişierele conversion. Am ales acest site pentru că are o interfaţă extrem de complexă şi a fost o provocare pentru mine. Prin acest program, ei pot vedea clar cum se vând produsele lor, ce unităţi au fost cumpărate, dacă acestea aduc profit sau câte vizualizări are pagina produsului, astfel încât utilizatorii pot să-şi administreze produsele cât mai bine", a explicat Bogdan.
Profesorul de informatică al lui Bogdan, Tatiana Costache, nu are decât cuvinte de laudă la adresa lui şi recunoaşte că întreaga muncă îi aparţine băiatului. „Este prima noastră participare la un concurs ca acesta, care are mare amploare la nivel internaţíonal. Infomatrix este în toată lumea. Este la a 13-a ediţie şi este prima medalie de aur la programare din Brăila. Trebuie să mărturisesc că Bogdan a venit cu ideile, el a conceput tot proiectul, el l-a prezentat foarte frumos. Eu doar l-am îndrumat cum anume să-şi prezinte proiectul, în rest el a făcut totul. Toată munca este a lui", a spus Tatiana Costache, profesorul de informatică de la Liceul Teoretic „Panait Cerna".
Meritul este cu atât mai mare cu cât, Bogdan este primul elev al liceului care a primit disticţia de aur la un concurs de talie naţională. „Cum să nu te mândreşti cu un asemenea copil? Este primul elev din liceul nostru medaliat cu aur la o competiţie naţională de informatică!", a declarat şi directorul unităţii de învăţământ din Brăila, Angelica Toncea.
Muncă multă, rezultate pe măsură
Cu acest proiect, liceanul are deja viitorul asigurat. O universitate de profil din capitală i-a oferit un loc fără examen şi o bursă de studiu, iar programul său şi-a găsit deja primul cumpărător care i-a oferit 1.500 de dolari pentru o copie a softului. „Această medalie mă face să mă simt mândru şi mă bucur că mi-a fost recunoscută munca", afirmă elevul brăilean.
Munca despre care vorbeşte Bogdan a însemnat, mai exact, 3 săptămâni nedormite, în care a reuşit să dezvolte un program care a calificat România la etapa internaţională a Infomatrix. „Pentru proiectul acesta, Bogdan s-a pregătit zi şi noapte. Cam trei săptămâni a avut la dispoziţie. Practic nu dormea. Noaptea la ora 2.00 mă culcam eu şi încă era lumina la laptop aprinsă. Dimineaţa la ora 5.00 se trezea soţul meu şi el încă era la calculator. La 7.30 dimineaţa, băiatul era tot treaz. Chiar a lucrat continuu. Îmi place ce face. Nu l-a pus nimeni şi nici nu pot spune că moşteneşte din familie pasiunea pentru informatică. Pe la vârsta de 10 ani am observat că a început să umble în calculator, să instaleze fel de fel de programe. Zicea că-i place şi l-am lăsat", a povestit mama lui Bogdan, Dana Nechifor. Cu un nod în gât, femeia ne-a mărturisit că nu există cuvinte care să exprime mândria de părinte pe care o simte faţă de cei doi copii ai săi. Unul pasionat de informatică şi celălalt student la Medicină în anul IV. Copleşită de emoţíi, mama lui Bogdan ne-a spus că din banii câştigaţi din informatică, acesta îşi ajută fratele mai mare să-şi cumpere tratate de Medicină sau alte manuale necesare: „Deci bănuţii pe care îi câştigă Bogdan din informatică îl ajută pe Valentin la Medicină. Deci nu este doar mândrie, este un sentiment pe care nu-l pot descrie. Este ceva extraordinar!".
Visul lui Bogdan nu se opreşte însă aici, ci depăşeşte graniţele ţării. El vrea să-şi transforme pasiunea pentru informatică într-o companie de succes care să ofere zeci de locuri de muncă pentru brăileni. „După ce termin facultatea, planul meu iniţial a fost să merg într-o altă ţară unde să lucrez pentru o companie cu un salariu lunar, dar un job care să nu necesite prea mult timp astfel încât să pot să-mi folosesc propriile idei, să creez propriile softuri, iar atunci când am o idee de afacere ce poate genera profit vreau să mă întorc în ţară şi să deschid o companie cu oameni din România", a subliniat brăileanul.
Etapa internaţională a concursului Infomatrix, la care s-a calificat Bogdan, va avea loc în luna mai. Brăileanul va reprezenta România într-o competiţie la care vor participa 43 de ţări din întrega lume, dar asta nu-l sperie pe elevul de la „Cerna", pentru că are deja experienţa competiţiilor de talie internaţională. La doar 15 ani, acesta a reprezentat România la „Global Game Jam", o competiţie în urma căreia a obţinut o colaborare cu o companie din Statele Unite ale Americii care, la rândul său, colabora cu NSA şi CIA. Au urmat şi alte colaborări, cu firme din Anglia, Spania şi SUA.
În prezent, Bogdan lucrează prin internet pentru o bancă estoniană şi, în paralel, se pregăteşte pentru examenul de Bacalaureat. Deşi toate aceste activităţi îi ocupă foarte mult timp, băiatul nu câştigă suficient de mult încât să poată spune că nu mai are grija banilor. Dimpotrivă, Bogdan se teme că nu va putea strânge cei 1.000 de euro de care are nevoie pentru a putea participa la etapa internaţională a Infomatrix. Atât reprezintă cheltuielile de cazare pentru Bogdan şi pentru îndrumătorul lui de informatică de la liceu. Concursul va avea loc, mai exact, în perioada 14-19 mai a.c., la Bucureşti, iar candidaţii sunt obligaţi să se cazeze la un hotel agreat de organizatorul concursului pentru a li se putea deconta, la sfârşit, 50% din cheltuieli.