Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copilarie intr-un beci mizerabil

Elena are 6 ani si a trait, pina ieri, impreuna cu mama si bunica sa, in subsolul unei case din zona Gradinii Publice, intr-o incapere fara lumina si apa potabila si cu pereti plini de igrasie si mucegai. In atmosfera de acolo, total nepotrivita pentru virsta pe care o are, sta de mai bine de un an, de cind bunicii sale i-a fost scos la vinzare apartamentul, deoarece acumulase datorii foarte mari la intretinere. De atunci nu a mai vazut desene animate si nu a mai facut baie in cada.
Casa in subsolul careia locuieste este situata in curtea Inspectiei Sanitare de Stat (ISS). Micuta nu are voie sa paraseasca zona respectiva, nici macar pentru a se apropia de casele din jur, ca sa se joace cu alti copii. Singurii copii cu care mai intra in contact sint cei care sint adusi la ISS pentru analize si cu care apuca sa schimbe doar citeva cuvinte, cit acestia asteapta sa le vina rindul. Pentru ca nu are prieteni cu care sa se joace, Elena sta mai mult in casa si isi traieste copilaria intr-o incapere cu tot felul de mirosuri izbitoare, in care nu poti rezista mai mult de citeva minute. Acolo este si bucataria, si dormitorul, dar si baia. Toata familia se spala intr-o albie, aceeasi in care sint spalate si vasele din bucatarie, dar si hainele. Mai mult, oamenii spun ca micuta maninca bataie periodic atit de la bunica ei, cit si de la o matusa, sora mamei sale.

Batuta pentru ca a primit un pachet de biscuiti

Reporterii nostri au fost sesizati despre cazul micutei de o angajata a ISS, Cecilia Sigmund, care a observat-o pe Elena mai tot timpul prin curtea institutiei si s-a interesat de situatia ei. "Am aflat ca locuieste in acel subsol in urma cu doua luni, dar de abia ieri (n.r. - miercuri) am avut ocazia sa intru acolo si sa realizez in ce conditii locuieste. Mereu ii dadeam cite ceva de mincare, uneori chiar si bani, pe care ulterior am aflat ca nu ii folosea ea, ci matusa. Vecinii mi-au povestit situatia mai in amanunt si de la ei am aflat ca atit fetita cit si mama ei luau bataie periodic de la bunica si matusa si ca ele erau cele care faceau regulile in casa. Nu aveau voie sa iasa afara si uneori matusa chiar le inchidea in subsol, pina cind se intorcea de la serviciu. Miercuri am vrut sa-i cumpar Elenei ceva de incaltat si am fost sa-i cer voie mamei sale sa o lase cu mine pina la magazin. Desi, initial, a fost de acord, in foarte scurt timp, Elena a venit si mi-a spus ca nu ii da voie bunica. Am coborit in subsol sa stau de vorba cu ea si m-am ingrozit de ce am gasit acolo. Nu stiu cum pot trai in acele mirosuri si in mizeria crunta pe care o au in incapere".
Acelasi lucru ni l-a spus si un vecin, care ne-a mai dezvaluit ca, in urma cu citeva luni, Elena luase bataie pentru ca primise niste biscuiti, matusa sa reprosindu-i ca este cersetoare si ca o face de rusine. Desi mama sa era de fata, nu a putut face nimic deoarece, se pare, nu are nici un drept asupra propriului copil. Din spusele vecinilor, pina cind s-au mutat acolo, femeia a avut un loc de munca la care, insa, a renuntat pentru ca bunica Elenei i-a spus ca nu vrea sa aiba grija de micuta cit timp aceasta este la serviciu. Fortata de imprejurari, mama a renuntat la locul de munca pentru a se ingriji de copilul sau. Vecinii mai spun ca o vad foarte rar pe afara si ca, in ultima vreme, chiar pare a fi bolnava. Ca acest lucru este adevarat au realizat chiar reporterii nostri, care au gasit-o in pat. Cea care ne-a deschis usa a fost Elena, pentru ca nici bunica sa, in virsta de 73 de ani, nu se simtea prea bine. "Eu sint cea care face mincare, pentru ca fata mea e cazuta la pat de citeva luni. Nu am avut bani sa o duc la doctor pentru ca toate trei traim din pensia mea de 3 milioane de lei. Din banii astia platesc si chiria, cumpar si mincare si tot ce mai avem nevoie prin casa. Am incercat sa obtinem o locuinta de la Primarie, dar nu am primit nici un raspuns. Fata primeste si alocatie si pensie alimentara, dar nu le-am mai ridicat de aproape un an, pentru ca maica-sa are buletinul expirat. Nu stim ce sa mai facem si incotro sa o luam", ne-a povestit bunica Elenei.

La Elena, Mos Craciun nu a mai venit de citiva ani

Micuta nu are jucarii acasa si asta pentru ca, la ea, Mos Craciun nu a mai venit de citiva ani. Din aceasta cauza, jucaria preferata a devenit "Smotocica", o pisica pe care a luat-o de pe strada. Nu are prea multe motive de bucurie si din aceasta cauza privirea sa este trista si ingindurata. Desi nu a fost la gradinita decit citeva luni, in urma cu doi ani, Elena stie sa citeasca si vrea sa mearga, in toamna, la scoala. Bunica sa nu este prea sigura ca o sa se si intimple acest lucru si scuza pe care o foloseste este lipsa banilor.
Ca sa vina in ajutorul fetei, reporterii nostri au sesizat Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, care a trimis la locul indicat o echipa, ce a analizat situatia Elenei. In prima faza, mama a acceptat ca Elena sa fie luata de angajatii Directiei, dar a ezitat atunci cind bunica i-a reamintit ca nu poate face acest lucru pina nu se sfatuieste si cu sora sa mai mare. Intr-un final, dupa ore de negocieri, intrucit mama Elenei nu se putea deplasa sa vada locul in care fata ei urma sa locuiasca, a fost convinsa sa faca acest lucru bunica. Initial, micuta a fost dusa in Centrul de Plasament in Regim de Urgenta urmind ca, dupa analizarea situatiei, sa se decida care este cea mai potrivita masura de protectie. Vom reveni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii