Copil scos dator catre stat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copil scos dator catre stat

Din ciclul "Nu este vina noastra, a gresit calculatorul!", prezentam cazul unei tinere minore care, desi nu munceste nicaieri, a "reusit" sa obtina, in anul 2000, la virsta de 11 ani, un venit net anual de peste 44 milioane de lei, adica aproximativ 4 milioane de lei lunar. Paradoxal, desi nu a simtit in buzunar nici un leu din milioanele pe care le-ar fi cistigat, sase ani mai tirziu, adica in anul de gratie 2006, Fiscul, in baza unui referat de impunere, ii trimite o decizie de impunere potrivit careia ar avea sa plateasca statului o diferenta de impozit de 70 RON, adica 700.000 de lei vechi. Sesizat de ziarul "Obiectiv", Fiscul face verificari, gaseste de cuviinta ca nu are nici o vina, "pentru ca preluarea datelor se efectueaza automat pe calculator", si ne trimite la potentialul vinovat, fostul Santier Naval, actualmente Aker Braila, sa rezolvam noi problema. In cazul in care fisa fiscala nu va fi corectata prin depunerea unei fise fiscale rectificative pe anul 2000, minora va fi buna de plata. Nevinovata.

Ai, n-ai....dai!

Anca R. are 17 ani si este eleva in clasa a XI-a la un liceu brailean. In urma cu aproximativ doua saptamini, prin intermediul postei, ea a primit de la Administratia Finantelor Publice a municipiului Braila doua hirtii, respectiv un "Referat privind estimarea bazei de impunere", datat 29.06.2006, si o "Decizie de impunere anuala din 7.07.2006".
In preambulul acesteia se precizeaza ca, "in baza art. 81, alin (4) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste din oficiu impozitul pe venitul global, dupa cum urmeaza....." Si urmeaza ca domnisoara Anca afla despre sine insasi ca a obtinut, inca din scoala primara, adica prin clasa a V-a, fara sa munceasca decit la rezolvatul temelor pentru acasa, frumoasa suma de 4.436 RON, adica 44,36 milioane de lei vechi si neti. Si, ca "bucuria" sa fie si mai mare, Anca a aflat ca trebuie sa mai si restituie statului un picut, 70 RON, din ce a cistigat. Concret, scrie in document, "diferenta de plata, in suma de 70 de lei, se plateste in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii prezentei. Pentru impozitul neachitat pina la termenul precizat mai sus, se vor calcula majorari de intirziere". Adica 0,1% pentru fiecare zi de intirziere. Pentru ca acesta este nivelul majorarii de intirziere valabil de la 1 ianuarie 2006.
Mirati ca si fata lor de "surpriza" Fiscului, parintii au lasat-o pe Anca sa-si vada de scoala si au facut un drum pina la redactia ziarului Obiectiv. "Am venit sa va prezentam o chestie hilara, daca nu penibila, vizavi de modul in care statul intelege sa-si faca treaba. Iata cum sintem nevoiti sa platim statului 70 de RON pentru niste venituri pe care fata noastra nu le-a obtinut niciodata", ne-au spus scurt si la obiect parintii fetei.

"Errare humanum est"... dar mai bine dam vina pe computer

Cu documentele scanate am interpelat Fiscul pentru a lamuri anomalia si pentru a afla in curtea cui este greseala. Iar greseala s-a dovedit a fi una de natura electronica. Un computer si softul sau au picat si de data asta la datorie, scapind oamenii de responsabilitati. Iar cei doi "vinovati" apartin unei societati brailene, respectiv Santierului Naval Braila, depistat dupa codul de inregistrare al platitorului de venit.
Comunicatul oficial al Fiscului precizeaza, cu documente doveditoare, ca, "potrivit Borderoului de insotire a dischetei cu fise fiscale pentru anul 2000, depus de Santierul Naval Braila la Administratia Finantelor Publice a municipiului Braila, sub numerele 4308 si 4.309 din 16 august 2001, la pozitia nr.2558 figureaza CNP 2881128080049 alaturi de numele Ionel R (tatal fetei - n.r)
Avind in vedere ca preluarile se efectueaza automat pe calculator, numita Anca R. a fost impusa din oficiu, figurind in evidentele fiscale cu venituri impozabile, conform declaratiei agentului economic "Santierul Naval " Braila.
Mentionam ca, si in anul 2001, angajatorul a intocmit fisa fiscala pe CNP-ul 28881128080049, declarind in final ca a restituit diferenta de impozit angajatului cu codul personal mentionat anterior.
Alaturat anexam copii ale "Fisei fiscale 1 pentru anul 2000", "Fisei fiscale 1 pe anul 2001", precum si ale paginii nr.31 din Borderoul de insotire a dischetei cu fise fiscale pentru anul 2000", se precizeaza in comunicat.
Cea mai importanta parte a documentului oficial am lasat-o la sfirsit, pentru ca este foarte importanta. Fiscul ne sugereaza ca, "daca considerati ca angajatorul a introdus eronat CNP-ul numitei Anca R. la CNP angajat, va rugam sa va adresati angajatorului pentru corectarea fisei fiscale pe anul 2000, prin depunerea fisei fiscale rectificative pe anul 2000". Cu alte cuvinte, sa o rezolvam noi pina la capat, de parca ziaristii de la Obiectiv ar avea si sarcina stringerii "intocmai si la timp" a impozitelor si taxelor datorate statului de catre contribuabili. Am refuzat sfatul si ne-am rezumat la a scrie despre acest aspect "hilar, ridicol, penibil", dupa cum l-a catalogat tatal Ancai.
Ciudat este faptul ca documentul cu pricina, adica Decizia de impunere anuala, a trecut prin miinile a trei persoane: a fost intocmit de Gica Serbanescu, a fost verificat de seful de serviciu Marian David, pentru ca, in final, sa fie aprobat de seful Adminstratiei Finantelor Publice a Municipiului, Vasile Grosu.
Plus angajatele Serviciului Contabilitate de la SANAB care au trimis datele Fiscului. Si totusi...calculatorul este de vina!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro