• bărbatul, ofiţer în cadrul Jandarmeriei Brăila, şi-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă în momentul în care l-a văzut pe micuţul de nici doi ani singur, aproape de şosea, iar în jur nici urmă de adult • tată la rândul său, a avut grijă de minor, împreună cu soţia, ca de propriul copil, până i-au fost găsiţi părinţii • copilul se afla în grija bunicilor, în momentul în care s-a pierdut
Ochiul vigilent al unui jandarm brăilean, dar şi experienţa sa de tătic au salvat un copil de nici doi ani de la pericolele străzii, care fusese pierdut de bunici, într-o clipă de neatenţie. Locotenent Cristian Coman, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, se afla în timpul liber în momentul în care a observat minorul stând pe trotuarul îngust, la nici un metru de o şosea intens circulată de maşini, din cartierul Hipodrom. Scena s-a petrecut joi seară, în zona blocului A25.
Lt. Coman se afla în vizită la nişte rude, iar la un moment dat a coborât până la magazin. Când a ieşit din scară, a văzut copilaşul singur. S-a uitat în jur şi nu era niciun adult. “Mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă, pentru că m-am uitat în jur să văd dacă zăresc vreun adult. Eu am copil mic şi ştiu că este periculos să laşi un copil aproape de stradă, chiar şi dacă eşti la 5 metri distanţă de el. Era chiar pe trotuar, dar trotuarul e îngust, iar strada e foarte circulată. Era un pericol pentru el. M-am dus la copil, l-am întrebat dacă e singur, cum îl cheamă, dacă se simte rău, dar nu vorbea. Aşa mi-am dat seama că are cel mult 2 ani. Mi-am sunat soţia, care a coborât alături de cumnata mea, au adus cu ele mâncare şi apă şi l-am hrănit pe cel mic”, ne-a povestit ofiţerul. Copilul era murdar de praf pe faţă şi mânuţe, însă hainele erau curate şi miroseau a detergent, ceea ce însemna că este un copil îngrijit, şi nu abandonat, dar care s-a pierdut de familie.
“Am sunat la poliţie, a venit un echipaj imediat. Le-am povestit poliţiştilor cum l-am găsit pe copil, iar ei au întrebat prin zonă dacă îl cunoaşte cineva pe copil, dar toţi dădeau din umeri. Soţia mea a încercat să-i găsească părinţii pe Facebook. Căutarea era cu atât mai grea, cu cât nimeni nu reclamase la poliţie dispariţia minorului. Am mers la sediul poliţiei împreună”, ne-a mai spus lt. Coman. Atât jandarmul, cât şi soţia acestuia nu l-au lăsat nici măcar o clipă singur pe copilaş, acesta din urmă începând să se sperie, căci nu vedea nicio figură cunoscută. L-au liniştit şi au avut grijă de el până când mama minorului a sunat la poliţie. “Între timp, soacra mea care stătea în zona respectivă, a văzut o femeie de vreo 55 ani căutând disperată copilul. Când a coborât, a recunoscut-o pe femeie, erau colege de serviciu, şi i-a spus că noi l-am găsit pe micuţ şi suntem la poliţie cu el. Din câte am înţeles, mama copilului urmează cursurile unei şcoli de asistente şi era plecată la şcoală, când s-a întâmplat incidentul. Cel mic rămăsese în grija bunicilor, care locuiesc la o stradă distanţă de locul în care l-am găsit eu. Era afară cu bunicul, din câte am înţeles, dar s-a întâmplat, probabil, într-o clipă de neatenţie, să-l piardă din ochi. Am stat cu copilul la poliţie până au venit rudele, dar am plecat înainte să apară părinţii, pentru că am văzut că este pe mâini bune şi nu mai avea rost să fim acolo”, a adăugat ofiţerul.
Ulterior, au venit şi părinţii celui mic şi l-au luat acasă. Mama minorului le-a mulţumit, în mediul online, jandarmului şi soţiei acestuia pentru că au avut atâta grijă de cel mic. “Oricum, bine că s-a întâmplat aşa, că era teafăr, pentru că e un pericol mare să laşi un copil nesupravegheat pe stradă, mai ales dacă e intens circulată de maşini. Se putea întâmpla ceva rău, nici nu vreau să mă gândesc”, a conchis lt. Cristian Coman.
Colegii şi superiorii locotenentului au aflat de fapta lui din mediul online, iar vineri, când Coman a ajuns la serviciu, toată lumea l-a felicitat.
Sfaturi pentru părinţi ca să nu-şi piardă copiii
Faptul că minorul nu a păţit nimic în urma acestui incident i s-ar putea datora şi jandarmului care l-a găsit la timp. Dar nu toţi copiii ar putea avea acest noroc. Însă, cel mai bine ar fi ca părinţii să fie foarte atenţi cu cei mici, pentru a nu-i pierde. Poliţiştii brăileni vin cu câteva sfaturi în acest sens. Copiii trebuie supravegheaţi în zonele aglomerate, la cumpărături, chiar şi la joacă, pentru că sunt suficiente câteva clipe de neatenţie pentru ca ei să dispară sau să se accidenteze. Micuţii trebuie învăţaţi că au voie să plece doar cu permisiunea voastră şi să spună întotdeauna încotro şi cu cine se duc. “Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu pesoane străine şi nici să nu accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni; în niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext. În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia. Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte”, precizează oamenii legii. Copilul nu va fi trimis singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte.
Dacă cel mic a dispărut, verificaţi la rude şi prieteni să nu fie la ei şi sunaţi la poliţie. Păstraţi-vă calmul şi oferiţi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.