Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Copil de 10 ani, ranit cu compasul, in scoala

Incident nefericit, la Liceul cu program sportiv din municipiu. Un baietel de 10 ani, elev in clasa a IV-a, a ajuns la spital, la sectia Neurochirurghie a Spitalului Judetean Galati, dupa ce a fost lovit in cap cu un penar, de catre o colega. Lovitura n-ar fi fost atit de periculoasa, daca in penarul respectiv nu s-ar fi aflat un compas care s-a rupt, o bucata din virful acestuia raminind infipta in craniul copilului.
Totul s-a intimplat intr-o pauza, inainte de ora de religie, cind fetita si-a "atacat" colegul, pe Sorin Liviu N., pe la spate, dindu-i cu penarul in cap. Victima a fost transportata de urgenta la spital si a fost nevoie sa fie dusa la Galati, la Neurochirugie, pentru a-i fi extrasa din cap bucata de metal rupta din compas.
Baietelul de 10 ani a fost abandonat de parinti, el fiind crescut acum de bunicii sai, care l-au luat in plasament. Bunicii sint ingroziti de ceea ce i s-a intimplat nepotului si sint decisi sa faca o reclamatie la Inspectoratul Scolar, pentru a se lua masuri pentru ca micutul sa fie protejat. Nu de alta, sustin ei, pentru ca nu este prima oara cind fata in cauza le ataca nepotul, acesta venind deseori acasa ciupit sau invinetit, lovit cu pixul sau cu alte obiecte de acest gen. Potrivit celor doi, fetita este o fire extrem de agresiva, iar cel care cade victima acceselor acesteia de nervi este intotdeauna Sorin.

La un pas de complicatii

"M-a strigat o fetita la geam si mi-a zis sa vin repede, ca s-a intimplat ceva. Cind am ajuns, celui mic ii curgeau lacrimile. El statea in banca, in prima faza nici n-a simtit ce i s-a intimplat", a povestit Constanta Ionita, bunica baiatului. "Suportul de la compas a ramas in penar. Restul, virful compasului, rupt, era introdus tot in capul nepotului", a explicat Anghel Ionita, bunicul.
Cind a fost adus la spital in Galati, corpul strain a fost extras cu
mare grija, iar medicii s-au temut tot timpul de o complicatie.
"Acul a ajuns in zona frontala a craniului, a strapuns tablia. Se vede
foarte bine localizarea corpului strain. A avut un noroc deosebit, pentru ca daca virful acului era mai mare, putea ajunge la meninge, cu posibilitatea de a apare complicatii mari", a declarat dr. Mihai Bucatanschi, purtator de cuvint al Spitalului de Urgenta Galati.
Bunicii copilului sint foarte suparati, pentru acest incident. Ei spun ca il cresc pe micut de la 6 luni, dupa ce a fost abandonat de parinti si este singurul care le lumineaza batrinetile. Cei doi pensionari s-au speriat cumplit ca-l vor pierde din cauza unui joc
stupid.

Nimeni nu e vinovat, afirma directoarea liceului

Conducerea scolii considera incidentul ca pe o intimplare care poate aparea intr-o scoala, unde trebuie sa ai in grija mii de copii. Directorul Elena Toader ne-a declarat, ieri, ca evenimentul s-a intimplat in pauza, motiv pentru care invatatorul nu poate fi tras la raspundere: "S-a intimplat ca doi copii, in pauza, s-au jucat si dintr-o joaca s-a produs un incident nefericit care se poate intimpla oriunde, mai ales intr-o pauza. Si afara se pot poduce incidente de genul asta. O fetita i-a tras cu penarul in cap unui baietel. Invatatorul a fost chemat imediat, baiatul a fost transportat la Spitalul Judetean Braila, dupa care a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie la Galati. Este un incident nefericit, din care, probabil, copilul a suferit. Noi ne-am informat, am tinut legatura si stim despre ce este vorba. Acest incident s-a petrecut intr-o fractiune de secunda, pentru ca domnul invatator de obicei sta in clasa, cu copiii. Cei mici, de obicei, sint supravegheati de invatator, dar domnul invatator s-a dus sa ia catalogul si in acest timp s-a consumat evenimentul".
Intrebata fiind daca invatatorul respectiv va fi sanctionat intr-un fel, in urma acestui incident care a trimis un copil pe patul de spital, directorul a explicat: "Nu, pentru ca nu era in timpul orei. A fost in pauza, cind copiii pot fi pe holuri, in curtea scolii, ei nu pot fi tinuti numai in clasa. Noi masuri nu putem lua decit in momentul in care se petrece un incident in care profesorul sau invatatorul trebuie sa-l justifice. Dar atita tip cit este pauza, profesorul nu poate sa supravegheze o scoala. Cadrele didactice fac de serviciu pe palier. Profesorii raspund numai in cazul in care incalca regulamentul scolar".
Directorul Toader nu a negat ca nu este prima data cind fetita cu pricina il ataca pe Sorin, si ca aceasta ar avea un caracter mai dificil si reuseste mai greu sa se integreze in colectiv.

Cazul va fi discutat in consiliul profesoral

Am incercat sa aflam si pozitia Inspectoratului Scolar in acest caz, iar cea care a comentat situatia a fost inspectorul general adjunct Lucica Visalon: "Starea disciplinara la nivelul scolilor este o preocupare constanta a Inspectoratului Scolar si, de asemenea, a conducerilor scolilor. Din pacate, din cind in cind apar si incidente neprevazute, dar care sint analizate si se urmareste luarea acelor masuri care sa previna aparitia unor astfel de incidente. In legatura cu ce s-a petrecut la Liceul cu Program Sportiv, incidentul s-a datorat nu lipsei de supraveghere a copiilor, care se realizeaza prin profesorii de serviciu. El a aparut intr-un moment in care invatatorul isi pregatea materialul didactic pentru ora urmatoare. Unul dintre copii, cel care, sa spunem, ar putea fi denumit agresor in acest incident, este inclus intr-un program de consiliere psihologica. Tocmai faptului ca fetita este mai agresiva se datoreaza includerea sa intr-un program de consiliere".
Cit priveste o posibila sanctionare a invatatorului clasei respective, Lucica Visalon ne-a declarat: "Conducerea scolii analizeaza situatia respectiva si ea va fi discutata in consiliul profesoral".
Potrivit datelor furnizate de Lucica Visalon, baietelul a fost externat ieri din spitalul galatean.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii