• diagnosticat cu tetrapareză spastică, în urma unui tragic accident rutier, Dănuţ Mircea Tenea, elev eminent al unui liceu din oraşul vecin, a fost împărtăşit, duminică, de Părintele Arhiepiscop Casian • “Iadul poate fi chiar şi aici, pe pământ”, a spus, în predica rostită la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul de la Dunărea de Jos •
Slujire arhierească şi rugăciuni înălţate către Dumnezeu în Duminica a 22-a după Rusalii, când în bisericile creştine ortodoxe de pretutindeni se citeşte pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr.
Potrivit comunicatului remis de părintele Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei, în ziua de 3 noiembrie 2019, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei religioase, tânărul teolog Petru Traian Caraman a fost hirotonit diacon. Evenimentul a fost marcat, totodată, de o întâlnire de suflet între ierarh şi un adolescent căruia i-a fost hărăzită o soartă cruntă.
“Iadul poate fi chiar şi aici, pe pământ”
“La slujbă, au fost prezenţi numeroşi credincioşi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, între aceştia aflându-se şi Dănuţ Mircea Tenea, un elev eminent de la Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi, care, în urma unui accident rutier, a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică”, a precizat pr. Bucur.
Tânărul la care face referire părintele a fost supus mai multor intervenţii chirugicale pe creier la Spitalul de Urgenţă “Bagdasar Arseni” din Bucureşti şi a urmat numeroase şedințe de kinetoterapie şi logopedie în ţară, în speranţa că starea sănătăţii i se va ameliora. Pe data de 26 august 2019, Dănuţ Mircea Tenea a mers la o clinică privată din Germania, pentru recuperare neuropsihomotorie, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cuvântul de învăţătură rostit în timpul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa Părintele Casian a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, în care se prezintă pilda bogatului nemilostiv - care, lipsit de empatie, ajunge să sufere cumplit după moarte - şi a săracului Lazăr, care se bucură în Împărăţia Lui Dumnezeu.
“Conţinutul Evangheliei de astăzi provine din realităţile vieţii de zi cu zi. Este vorba despre oameni care trăiesc în viaţă, fiecare după concepţiile lor, cu toate că, la baza convieţuirii, ar trebui să guverneze familia, adunarea oamenilor şi nu risipirea lor, asemănarea oamenilor şi nu accentuarea deosebirilor dintre ei. Fiecare este deosebit în felul lui, dar cu toţii avem şi trăsături comune (...). Starea socială ne deosebeşte şi ne-a deosebit dintotdeauna. În starea socială suntem din nefericire împărţiţi. Supărarea Lui Dumnezeu este însă pentru faptul că nu iubim şi nu iertăm pe aproapele nostru”, a spus, printre altele, ierarhul Dunării de Jos.
Înaltpreasfinţia Sa a precizat, de asemenea, că “iadul poate fi chiar şi aici pe pământ, acesta arătându-se, de multe ori, în neputinţa de a pune mâna în buzunar şi a da o pâine celui ce, poate, în ziua aceea nu o are”.
Părintele Arhiepiscop Casian a mulţumit echipei de medici din Germania, dar şi preotului român din oraşul Freiburg şi celorlalţi credincioşi români stabiliţi acolo, care l-au ajutat pe Dănuţ în perioada de recuperare. Totodată, chiriarhul i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi le-a oferit iconiţe.
După Sfinta Liturghie oficiată la Catedrala Arhiepiscopală, ierarhul Dunării de Jos l-a invitat pe Dănuţ Mircea Tenea, împreună cu mai mulţi copii apropiaţi de biserică şi de slujitorii acesteia, în parcul Centrului eparhial pentru a le oferi câteva daruri şi pentru a purta un dialog de suflet cu aceştia, a mai precizat pr. Rareş Bucur.