Mergi la conţinutul principal

Copil abuzat de asistentul maternal: “Mănânci cât un animal... Nebunule!... Eşti bolnav mintal!”

• Rodica Borcoman, asistent maternal profesionist, a fost anchetată şi trimisă în judecată pentru purtare abuzivă • în februarie anul trecut, brăileanca de 57 de ani l-a lovit pe micuţul N.F., în vârstă de 1 an şi 4 luni, în timp ce era internat la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila • băieţelul îi fusese dat în plasament de urgenţă inculpatei, care, în loc să aibă grijă de el, l-a lăsat să se dea cu capul de grilajul de fier al patului de spital • totodată, asistentul maternal i-a aruncat cuvinte grele micuţului, de faţă cu mămicile şi copiii bolnavi din salon • şefa Secţiei Pediatrie, dr. Mariana Chiriacescu, a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar aceasta a sesizat parchetul

 

Revoltător! Rodica Borcoman, asistent maternal profesionist, l-a agresat şi l-a umilit pe un micuţ în vârstă de 1 an şi 4 luni, bolnav, chiar în salonul în care era internat. Asta în condiţiile în care era obligată să-i poarte de grijă, să nu folosească pedepse corporale sau să întreprindă acţiuni care să-i lezeze demnitatea. “Animal”, “nebun” şi “prost” sunt cuvintele pe care brăileanca de 57 de ani i le-a adresat micuţului, de faţă cu mămicile şi copiii din salonul de spital, care, îngrozite, au anunţat personalul medical. Ancheta desfăşurată de conducerea DGASPC, Poliţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a găsit-o pe Rodica Borcoman vinovată de violenţă asupra copilului pe care ar fi trebuit să-l protejeze, să-l îngrijească şi să-l educe ca şi cum ar fi fost al ei, în condiţiile în care mai avea în plasament o fetiţă un pic mai mare, încadrată în grad accentuat de handicap. Borcoman şi-a pierdut atestatul de asistent maternal profesionist şi a fost trimisă în judecată pentru purtare abuzivă.  

 

“Stări de panică, agitaţie, dezorientare în spaţiu”

Rodica Borcoman a fost angajată în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, în funcţia de asistent maternal, încă din martie 2004. Potrivit fişei postului, ea avea ca principale obligaţii: să asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copilului, în vederea asigurării unei dezvoltări armonioase fizice, psihice, intelectuale şi afective a acestuia; să acţioneze atât în virtutea valorizării şi promovării respectului de sine al copilului, cât şi în direcţia sentimentului că este util; să nu folosească pedepse corporale sau să supună copilul oricărei forme de exploatare sau deprivare, să nu întreprindă acţiuni sau inacţiuni care pot leza demnitatea copilului.

Rodica Borcoman şi-a desfăşurat activitatea în baza unui atestat, conform căruia a avut capacitatea de a primi, concomitent, în plasament doi copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, cu nevoi speciale. 

La data de 12 noiembrie 2012, conducerea DGASPC Brăila a dispus plasamentul în regim de urgenţă al minorei P.D.M. născută la data de 15 noiembrie 2011, la asistent maternal profesionist, respectiv la inculpata Rodica Borcoman. Direcţia a apreciat că minora - încadrată în gradul accentuat de handicap, cu diagnosticul “retard neuro-psiho-motor, parţial autist, nistagmus congenital” - a avut o evoluţie bună în cadrul familiei substituit şi a fost înscrisă la medicul de familie.

Potrivit anchetatorilor, în primăvara anului 2015, asistentul maternal s-a supus unei evaluări psihologice de specialitate, cu ştiinţa DGASPC, deoarece “acuza stări de panică, agitaţie, dezorientare în spaţiu, dificultăţi în organizarea programului zilnic”. Concluzia comisiei de examinare a fost aceea că Rodica Borcoman “nu prezintă tulburări comportamentale şi emoţionale de natură psihopatologică”.

Câteva zile mai târziu, pe 25 martie 2015, conducerea DGASPC Brăila a dispus măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă la asistentul maternal Borcoman Rodica a minorului N.F., născut la data de 22 octombrie 2014.

 

A refuzat să se interneze cu micuţul în spital, pe motiv că “nu suportă mediul”!

La acea dată, precizează anchetatorii, Borcoman şi-a arătat disponibilitatea să asigure copilului un mediu socio-afectiv stabil, sănătos şi stimulativ, care să favorizeze acomodarea şi integrarea acestuia în mediul familial substituit. Dar realitatea era cu totul alta. Procurorul de caz precizează:

“Pe parcursul vizitelor de monitorizare din lunile ianuarie şi februarie 2016, efectuate de responsabilul de caz din cadrul DGASPC Brăila, au fost întocmite rapoarte în care s-au consemnat observaţiile referitoare la comportamentul inculpatei (stări de agitaţie şi nervozitate). Cu ocazia vizitelor, inculpata a fost întrebată despre starea sa de sănătate şi dacă sunt probleme de consemnat, aceasta negând acest lucru. La ultima vizită efectuată la domiciliul inculpatei, asistentul social a observat că minorul N.F. prezenta o iritaţie în zona genitală, motiv pentru care a fost îndrumată să se prezinte de urgenţă la un medic, pentru stabilirea diagnosticului”.

Pe 9 februarie 2016, asistentul maternal s-a prezentat cu micuţul la ambulatorul de pediatrie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru a fi consultat, deoarece prezenta “stare febrilă şi tuse”.

Copilul a fost consultat de dr. Liliana Petre - medic pediatru cu vastă experienţă - iar ulterior a fost internat în spital, de către dr. Aurora Gheorghiu, pentru a i se face un set amănunţit de analize şi pentru a-i fi administrat tratamentul necesar. Minorul a fost consultat şi de către medicul dermatolog Luminiţa Anghelache, care a apreciat că iritaţia pe care minorul o prezenta în zona anală ar putea fi “o micoză contactată pe calea aerului”. Culmea, în momentul în care i s-a spus că trebuie să se interneze cu micuţul în spital, Rodica Borcoman a refuzat cu vehemenţă, pe motiv că “nu suportă mediul”.

“Inculpata le-a relatat cadrelor medicale că nu se poate interna în spital cu copilul, deoarece nu suportă mediul spitalicesc, iar celălalt copil pe care-l avea în îngrijire prezenta şi el probleme de sănătate şi primea tratament de la medicul de familie, cu antibiotic, motiv pentru care i s-a recomandat să viziteze zilnic copilul la spital, să-i aducă ceea ce avea nevoie şi să păstreze legătura cu medicul curant”, precizează procurorul de caz.

 

“Mănânci cât un animal... Nebunule!... eşti bolnav mintal!”

Dar adevăratul caracter al asistentului maternal abia de acum încolo avea să iasă la iveală.

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, încă de la internarea în Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean de Ugenţă Brăila, micuţul de 1 an şi 4 luni, fiind bolnav, “a acuzat lipsa de afecţiune maternă tipică celor de vârsta sa, manifestându-se prin stare agitată şi plânsete”. De asemenea, nu a vrut să mănânce şi să doarmă, deranjându-le, prin comportamentul său, pe mămicile internate în acelaşi salon, împreună cu copiii. Acestea au sesizat personalul medical, solicitând să se ia grabnic măsuri, astfel încât micuţul să fie supravegheat şi îngrijit cum se cuvine. Procurorul de caz precizează:

“Urmare a solicitărilor efectuate de către martorele I.A.M. şi C.C. (mămici internate în acelaşi salon de spital - n.r.) la data de 11 februarie 2016, personalul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean a informat telefonic conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, cu privire la comportamentul copilului (...) În baza sesizării, reprezentanţii DGASC au contactat-o telefonic pe inculpată şi i-au solicitat să se deplaseze la spital, pentru a se interna alături de minorul N.F., aducându-i-se la cunoştinţă sesizarea făcută de spital”.

Rodica Borcoman s-a conformat şi, în aceeaşi zi, s-a internat alături de copil, însă doar până a doua zi, când a cerut externarea şi prescrierea unui tratament care să fie administrat ambulatoriu. Deşi a stat internată doar o zi, Borcoman şi-a ridicat în cap tot salonul prin comportamentul său agresiv şi vulgar, fiind ulterior denunţată de două mămici.      

“Cât a stat internată alături de copil, Borcoman Rodica a avut o atitudine agresivă faţă de acesta, lovindu-l cu palmele peste fund şi peste faţă, nu a vrut să-l ţină în braţe şi l-a lăsat să se lovească cu capul de grilajul patului (!) folosind, totodată, un limbaj agresiv şi vulgar faţă de acesta: “Mănânci cât un animal... Nebunule!... eşti bolnav mintal!”, precizează reprezentantul acuzării.

 

Şefa Secţiei Pediatrie, dr. Mariana Chiriacescu, a sesizat DGASPC

Când mămicile din salon, îngrozite de ceea ce vedeau şi auzeau, au intervenit, încercând să o determine pe bătăuşă să-i acorde copilului atenţia şi grija cuvenită, asistentul maternal le-a spus că “este uşor de zis, dar greu de făcut”. Totodată, le-a spus că cei de la cursurile de asistenţă maternală profesională i-au spus “să nu ia copiii în braţe şi să nu se ataşeze de aceştia” (!).

Potrivit declaraţiilor date ulterior de două mămici internate împreună cu copiii în acelaşi salon cu asistentul maternat agresiv, atunci când micuţul de 1 an şi 4 luni plângea şi se lovea cu capul de pătuţ, Rodica Borcoman îi arunca vorbe grele: “Eşti prost?... Dă-te cu capul de pereţi dacă vrei... nu, nu te iau în braţe!... Stai acolo în pătuţ şi plângi cât vrei, că oricum eu am timp la dispoziţie să te las să plângi!”.

Pentru că asistentul maternal nu se implica şi nu avea nicio vorbă bună pentru bietul copilaş, acesta se agita, plângea încontinuu şi se lovea cu capul de grilajul metalic al pătuţului. Lesne de înţeles cum se simţeau ceilalţi copii bolnavi, care avuseseră ghinionul să fie internaţi în acelaşi salon cu băieţelul abuzat.

Şefa Secţiei Pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Mariana Chiriacescu, a confirmat mărturiile celor două mămici. Totodată, a informat conducerea DGASPC Brăila în legătură cu comportamentul abuziv al asistentului maternal Rodica Borcoman.

În ziua de 15 februarie acelaşi an, Direcţia a trimis doi asistenţi sociali la Spitalul Judeţean Brăila, ca să facă investigaţii în legătură cu comportamentul cel puţin neadecvat al inculpatei faţă de minor, pe perioada cât au fost internaţi. Aceştia au discutat cu mămicile care au reclamat-o pe Rodica Borcoman, aflând că, într-adevăr, aceasta a adoptat un comportament violent şi jignitor faţă de copilul de 1 an şi 4 luni. Asistentul maternal a negat acuzaţiile care i s-au adus.

“Inculpata a negat săvârşirea faptei, susţinând că nu i-a adus injurii sau expresii jignitoare copilului, nu l-a trântit în pătuţ, nu l-a lăsat să plângă ori să se lovească de marginea pătuţului atâta timp cât a stat internată în spital. A recunoscut că a lovit copilul cu palmele peste fund, însă a ţinut să precizeze că loviturile nu au avut intensitate (!) şi că i le-a aplicat cu scopul de a-l face atent pe copil, să stea liniştit atunci când l-a schimbat de îmbrăcăminte. Inculpata a mai arătat că, în timp ce se întorcea de la baie, l-a găsit pe copil într-o stare de agitaţie, lovindu-se cu capul de grilajul pătuţului”, precizează procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, care s-a ocupat de caz.

 

A rămas fără copii şi s-a ales şi cu dosar penal

Ţinând cont de comportamentul inculpatei - incompatibil cu statutul şi profilul unei persoane care desfăşoară activitatea de asistent maternal - pe data de 26 februarie 2016, Comisia pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean Brăila a hotărât suspendarea atestatului de asistent maternal profesionist pentru Rodica Borcoman, până la finalizarea cercetării efectuate de către poliţie, sub supravegherea procurorului de caz.

Totodată, de la jumătatea lunii februarie 2016, conducerea DGASPC Brăila a dispus stabilirea plasamentului în regim de urgenţă pentru micuţul N.F. la un alt asistent maternal profesionist. Micuţa P.D.M., care se aflase şi ea în îngrijirea inculpatei Rodica Borcoman, a fost plasată în regim de urgenţă la Complexul de servicii pentru copiii cu dizabilităţi “Pescăruşul”.

Mai mult decât atât, în ziua de 14 martie 2016, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila a sesizat parchetul, reclamând faptul că asistentul maternal Rodica Borcoman a avut un comportament violent asupra minorului N.F., aflat în plasamentul acesteia, pe perioada cât a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Căzută în dizgraţie şi rămasă şi fără atestat, Rodica Borcoman este silită acum să dea socoteală în faţa instanţei de judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 296, alin. 1 şi 2 din Codul penal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro