• liceenii din echipa de robotică a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” au demonstrat că sunt mai tari decât studenții • recent, aceștia au participat la “iDEAS” Competition (Inteligent Driving Engineering and Autonomus Systems), concurs dedicat studenților, unde au obținut două din cele patru premii acordate • în această perioadă, elevii se pregătesc intens în Makerspace-ul Bibliotecii Județe pentru un nou sezon First Tech Challenge, cel mai puternic campionat de robotică din lume • “Visul nostru este să ajungem în America, la etapa mondială”, ne-au mărturisit roboticienii • înființată în 2018, prin premiile câștigate de-a lungul anilor, “Helix” a ajuns astăzi una dintre cele mai bune echipe de robotică din țară
În urmă cu șapte ani, în Brăila, “un oraș mic din lumea mare”, se înființa primul Makerspace dintr-o bibliotecă publică românească, un proiect unic, un concept nou ce avea ca scop promovarea educației STEAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) și a roboticii în rândul copiilor și tinerilor. Și mai avea un scop, de fapt un vis, acela de a pune Brăila pe harta roboticii. Ca și acum, Makerspace-ul funcționa la etajul I a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” și atrăgea săptămânal zeci de elevi, care veneau la atelierele de programare, mecanică, robotică și modelare 3D ținute de mentori. Un an mai târziu, în 2018, apărea și Clubul de robotică și echipa de robotică “Helix” a Bibliotecii Județene, echipă în care erau selectați cei mai buni elevi de gimnaziu și liceu de la Makerspace. Și visul a început să prindă contur pe măsură ce elevii câștigau premii la First Tech Challenge, cel mai mare și mai puternic campionat de robotică din lume. În primul sezon competițional (2018-2019), la etapa națională, “Helix” a câștigat premiul I pentru inovație la categoria “Collins Aerospace Innovate Award” și locul 8 la nivel național. Apoi, în sezonul al doilea (2019-2020), la regionala concursului, echipa de robotică a obținut din nou locul I la categoria “Collins Aerospace Innovate Award”. În următorul sezon (2021-2022), tot la etapa regională, roboticienii brăileni au primit premiul I la categoria “Control Award Winner”. Sezonul trecut (2022-2023), la națională, “Helix” a câștigat premiul I la categoria “Inovație” (“Innovate Award”). Iar în palmares se adaugă premii la diverse alte concursuri de robotică, distincții obținute fie de echipă, fie individual. Așadar, e corect să spunem că Brăila se vede clar pe harta roboticii, ba chiar la ora actuală “Helix” este una dintre cele mai puternice echipe din țară, iar Makerspace-ul unul dintre cele mai performante cluburi de robotică din România. Iar planurile de viitor sunt și mai ambițioase.
“Kinder cu surprize” și visul american
În această perioadă e din nou agitație mare la Makerspace, acolo unde “Helix” se pregătește intens de un nou sezon competițional. Anul acesta sunt opt membri în echipă, unii “mai vechi”, alții “mai noi”. Vorbim despre Mihai Chirovan, Eva Maria Pacea, Codruț Cristian Caraiman, Ștefan Andrei Iordache, Rareș Plopeanu, Alexandru Ștefan Petcu, Sebastian Gabriel Roșioru și Maria Elena Sipică. Cu toții sunt alintați “kinder cu surprize” de angajații bibliotecii. “Kinder” pentru că sunt copii, chiar dacă unii au deja 18 ani, iar “surprize” pentru că mereu fac o figură frumoasă la competițiile la care participă. Iar sezonul acesta nu doar ca vor să reprezinte din nou Brăila cu mândrie, dar și-au stabilit cel mai înalt obiectiv posibil, acele de a se califica la etapa mondială a campionatului First Tech Challenge, ce va avea loc în aprilie 2024, în Statele Unite.
“Eu sunt în clasa a IX-a, la anul voi avea bacalaureatul, deci acesta este cam ultimul an în care mă pot implica total. Avem ambiții foarte mari. Ne dorim să mergem în America! Anul trecut simt că ne-am apropiat și ne-am sudat ca echipă. Acum avem experiență și avem șanse să ne îndeplinim acest obiectiv. Plus că și tema de anul acesta de la FTC este mai complexă să spunem și avem șansa să ieșim în evidență”, ne-a declarat Maria Elena Sipică, una dintre cele două fete din echipa “Helix”. Ceilalți colegi de echipă o aprobă din priviri. Cu toții visează să se califice la etapa mondială, mai ales că doi dintre ei muncesc pentru asta de ani de zile, cum este cazul lui Sebi (n.r. - Sebastian Roșioru), care este în echipă încă din 2018, de la înființare. A continuat să vină an de an la Makerspace, “din pură pasiune”, iar acum este pregătit să își pună în joc toate abilitățile. Iar mentorii Silviu Octavian Gheorghe și Alin Roșioru au grijă ca până la prima etapă a campionatului, care va avea loc în ianuarie, robotul să fie gata, iar echipa să funcționeze “la cei mai înalți parametri”.
“Pentru prima etapă va fi un mega-eveniment la Brăila, la Casa Tineretului. Vor fi două zile de concurs și 32 echipe care vor participa. Evident că fiind acasă ne dorim să câștigăm. Este aproape obligatoriu să câștigăm și să mergem până în finală”, ne-a spus Silviu Octavian Gheorghe, unul dintre mentorii echipei.
S-au “luptat” cu studenții și au câștigat două din patru premii
Până la First Tech Challenge, roboticienii de la Bibliotecă au arătat de ce sunt în stare la “iDEAS” (Inteligent Driving Engineering and Autonomus Systems) Competition, un concurs în care și-au “măsurat” abilitățile cu studenți de la facultăți de profil. Pentru că la acest concurs se puteau înscrie doar echipe de câte trei-patru membri, iar “Helix” numără opt membri și toți și-au dorit să participe, echipa brăileană s-a împărțit (temporar doar) în “Helix” și “Hex”, fiecare cu propriul proiect.
Concursul a constat în realizarea unui autovehicul total autonom, care trebuie să recunoască și să respecte reguli de circulație, semne de circulație, parcări, treceri de pietoni, semafoare, semnul “Stop”, să recunoască locurile unde se poate încărca etc. În total au fost 24 de echipe înscrise din toată țara și au parcurs cinci etape în care au fost evaluate conceptul și arhitectura vehiculului (20.05.2023), evaluarea funcționalităților de bază și a controlului logic al vehiculului (01.07.2023), evaluarea funcționalităților avansate, demonstrarea controlului și a unei implementări avansate de integrare a componentelor pe șasiu (05.08.2023), evaluarea finală a funcționalităților, finalizarea implementării componentelor pentru control motoare și control logic și integrarea tuturor componentelor pe vehicul conform regulamentului tehnic (23.09.2023).
După aceste patru etape a urmat finala concursului, la Iași, în data de 21 octombrie, unde au rămas în concurs 15 echipe, din care doar 8 au reușit să se regăsească în clasamentul final.
Premiul I nu s-a acordat, pentru că nimeni nu a reușit să treacă de cea mai complexă probă a concursului, dar, din cele patru premii rămase, două au fost acordate echipelor de la Makerspace-ul Bibliotecii Județene: premiul III – “Helix” și una dintre mențiunile speciale – “Hex”. Vehiculele create de elevii noștri nu doar că au primit aprecieri din partea juriului pentru imaginația și inteligența creativă de care au dar dovadă, dar au fost felicitați și de participanții mult mai experimentați, studenți la master care se mirau de ce au reușit să facă “Helix” și “Hex”.
“Faptul că ei își găsesc o vocație valorează mai mult decât orice premiu!”
Asta ne-a spus Corina Ciuraru, șef birou în cadrul Bibliotecii și unul dintre coordonatorii proiectului Makerspace. În cei șapte ani de funcționare, sute de copii au trecut pragul Bibliotecii, iar unii dintre ei și-au descoperit drumul în viață, în prezent fiind studenți la facultăți de inginerie robotică, automatică, mecanică etc. Iar “noua generație”, membri din actuala echipă de robotică, au locul asigurat la Politehnică pe baza premiului obținut anul trecut la First Tech Challenge.
Având în vedere succesul obținut de “Helix” de-a lungul anilor, deja în cadrul Makerspace-ului funcționează și o echipă de juniori, formată din elevi de gimnaziu. De asemenea, Biblioteca Județeană vrea să ofere o șansă și elevilor din mediul rural și să deschidă în viitor 10 cluburi de robotică în diverse localități, astfel încât să fie acoperit tot județul. Deja un astfel de club funcționează la Chiscani, mentori fiind elevi din echipa de robotică.
Makerspace-ul este deschis tuturor copiilor de peste 10 ani, care se pot înscrie la atelierele de programare, robotică și mecanică, modelare 3D.