Mergi la conţinutul principal

Copiii sub doi ani au cea mai mare rata de spitalizare din cauza gripei

Virusul gripei se transmite usor de la o persoana la alta, prin particule expectorate de persoana infectata, prin tuse sau stranut. Acesta intra in corp prin nas sau git. Intr-un interval de 1-4 zile apar primele simptome. Boala se raspindeste extrem de rapid in rindul populatiei, mai ales in locurile aglomerate. Vremea rece si uscata favorizeaza supravietuirea mai indelungata a virusului in afara organismului, de aceea sezonul epidemiilor este iarna.
Ca sa nu te imbolnavesti, evita contactul direct cu persoane bolnave de gripa. Daca te-ai imbolnavit, pastreaza distanta fata de alte persoane pentru a nu propaga virusul. Daca te-ai imbolnavit de-a binelea, stai acasa! Nemaimergind la serviciu, la scoala sau in alte locuri publice, protejezi multe alte persoane de imbolnavire. Daca stranuti sau tusesti, acopera-ti gura si nasul cu o batista sau un servetel. Evita spatiile inchise si aglomerate, unde sansele de a intilni persoane infectate sau de a imprastia virusul sint maxime. Spala-te pe miini! Asta tine departe virusurile si bacteriile! Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura! Virusurile se raspindesc mai des cind o persoana atinge ceva care este contaminat si apoi duce mina la nas, gura sau ochi. Daca esti bolnav, nu-ti vizita prietenii sau rudele in spital, pentru a nu-i imbolnavi si pe ei, iar in situatia unei epidemii, cind spitalele declara carantina, respect-o.
Medicamentele antivirale contribuie, impreuna cu vaccinul antigripal, la tratamentul si prevenirea gripei, dar nu pot substitui efectul vaccinului . Cind sint administrate inaintea infectiei sau in fazele incipiente ale bolii, antiviralele pot preveni infectarea sau reduce durata simptomelor la 1-2 zile. Aceste medicamente nu sint lipsite, totusi, de unele efecte secundare pe care trebuie sa le cunoasteti.
Persoanele cu risc ridicat in contactarea virusurilor gripale sint:
- persoanele cu virste de peste 50 de ani, chiar daca au o sanatate excelenta;
- copiii, intre 6 si 24 luni - copiii sub doi ani au cea mai mare rata de spitalizare din cauza gripei;
- adultii si copiii cu boli cronice, precum cele renale, cardiovasculare, diabet, astm, cancer sau HIV/SIDA;
- angajati ai oricaror institutii de sanatate - pentru ca intra in contact cu un numar mare de pacienti;
- copii si adolescenti care urmeaza terapie cu aspirina pe termen lung.
Vaccinarea antigripala reduce nu numai disconfortul si costurile medicale, ci si cazurile de mortalitate in rindul virstnicilor, iar productivitatea scazuta a muncii, datorata simptomelor gripei, este mai putin afectata.
De precizat este faptul ca toate vaccinurile inactivate existente contin urme de proteina de ou, de aceea nu sint recomandate celor ce au alergie la aceasta

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro