Mergi la conţinutul principal

Copiii, prietenii forţelor de ordine. Scopul, siguranţa celor mici

• poliţiştii şi cei mici au făcut, ieri, un pact: să le amintească părinţilor cum se traversează corect strada, pentru a nu le fi pusă viaţa în pericol nici lor, nici micuţilor care-i însoţesc • au fost împărţite pliante cu sfaturi, dar şi cu informaţii despre amenzile pe care le riscă pietonii care nu respectă regulile • celelalte structuri prezente la activitate le-au prezentat copiilor tehnica din dotare şi le-au povestit cum pot fi prieteni pentru mult timp de acum înainte, inclusiv când vor fi adulţi, dacă respectă legea

 

Peste 150 de copii din municipiu şi judeţ au venit, vineri, în parcarea mall-ului brăilean, pentru a vedea ce înseamnă meseria de poliţist, militar, pompier, jandarm, poliţist local şi nu numai. Unul dintre câinii de serviciu prezenţi la activitate a prins un “hoţ”, în cadrul unui exerciţiu demonstrativ, iar micuţii l-au aplaudat pe patruped, la final.

O acţiune interesantă au avut cei de la Analiza şi Prevenirea Criminalităţii (Serviciul Rutier), pentru că s-au aliat cu copiii în “educarea” părinţilor. Pentru că foarte multe accidente rutiere sunt cauzate de pietoni care traversează strada prin locuri nepermise, poliţiştii şi cei mici au pus la cale un “plan” pentru a salva vieţile părinţilor. Au fost împărţite pliante adulţilor prezenţi la activitate, cu informaţii despre cum se traversează corect strada, dar şi despre sancţiunile pe care le riscă în caz că greşesc. Cu mesajul “Tu pe unde traversezi? Învăţăm de la copii!”, adulţilor li s-a reamintit faptul că “Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”. În plus, oamenii legii au menţionat, în pliant, că pietonii suprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise ori pe culoarea roşie a semaforului poartă întreaga răspundere a accidentării lor, dacă s-a stabilit deja că şoferul nu a avut nicio vină. Cine nu respectă regulile de traversare a străzii riscă amendă echivalentă cu 20-30% din salariul minim brut pe economie.

Apoi, copiii s-au oprit direct în autospecialele structurilor prezente la activitate. Şi-au imaginat că poartă uniforma statului şi că pleacă în misiune, motiv pentru care claxonau şi încercau “sirenele”. O altă atracţie a fost şi laboratorul de criminalistică, unde poliţiştii le-au explicat celor mici cum reuşesc să strângă probe, la un furt spre exemplu, şi cum îl identifică pe hoţ.

Armata i-a fascinat pe cei mici cu costumele speciale pe care le îmbracă militarii atunci când întâlnesc un colet suspect, vor să se protejeze de radiaţii etc. Jandarmeria i-a atras pe copilaşi cu barca din dotare, iar pompierii cu autospecialele lor. Poliţiştii locali le-au povestit cu ce se ocupă ei, dar i-au informat şi cu privire la câteva reguli pe care trebuie să le respecte pentru a avea o lume civilizată. Totodată, minorii au aflat şi cu ce se ocupă ofiţerii Anticorupţie şi cei de la Poliţia de Frontieră.

Pentru câteva ore, parcarea mall-ului brăilean a fost locul în care forţele de ordine s-au împrietenit cu copiii. Activitatea s-a numit “Împreună pentru siguranţa copiilor” şi a fost organizată de Poliţia Brăila în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro