• o activitate pe linia educaţiei rutiere a fost desfăşurată de poliţişti, împreună cu preşcolarii Grădiniţei cu program prelungit nr. 47 Brăila • “Tu pe unde traversezi?” - a fost întrebarea adresată de cei mici
Preşcolarii de la Grădiniţei cu program prelungit nr. 47 Brăila le-au predat lecţii de circulaţie rutieră adulţilor. Micuţii au lucrat cot la cot cu poliţiştii şi le-au amintit celor mari regulile privind trecerea străzii.
Activitatea inedită de educaţie rutieră, care i-a adus împreună pe reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi pe preşcolari, s-a desfăşurat în cursul zilei de ieri. Plecând de la ideea că deprinderile corecte privind comportamentul în trafic se formează din copilărie, iar un rol deosebit în acest sens îl are exemplul oferit de părinţi, poliţişti de la compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul Rutier i-au implicat pe preşcolari într-o activitate de educaţie rutieră ai cărei beneficiari au fost deopotrivă copiii şi adulţii.
“Demersul educativ-preventiv a fost organizat pe mai multe etape, iar curtea grădiniţei s-a dovedit neîncăpătoare pentru micuţii nerăbdători să se întâlnească cu poliţiştii. Pentru început, copiilor le-au fost prezentate, într-o manieră accesibilă vârstei lor, regulile de circulaţie, marcajele şi semnele rutiere pe care trebuie să le cunoască şi să le respecte, în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere. Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, poliţiştii au verificat noţiunile pe care cei mici le au deja cu privire la traversarea străzii, care sunt locurile pe unde pot traversa drumul public în siguranţă”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.
De asemenea, copiii au fost mesagerii poliţiştilor, transmiţând părinţilor şi bunicilor prezenţi la activitate, dar şi pietonilor curioşi, mesajul: “ TU pe unde traversezi? … învăţăm de la copii! “, oferindu-le şi flyere cu informaţii privind trecerea străzii şi modul în care se sancţionează traversarea neregulamentară.
În ultima parte a activităţii, copiii au urcat nerăbdători în autospecialele poliţiei rutiere, întrebându-i pe poliţişti cum funcţionează aparatul radar. Folosind cu interes sistemul de amplificare voce al autospecialei, copiii au transmis propriile mesaje pietonilor din zonă.
Poliţiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că traversarea neregulamentară a străzii este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere şi îi sfătuiesc să respecte regulile de circulaţie. Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat legea.
Nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie).